StoryEditor

Zmiznutie burzy Bitcoin neohrozí. Nadšenci ho udržia v hre

26.02.2014, 23:00
Aký dopad bude mať zmiznutie burzy MtGox na budúcnosť Bitcoinu? Prečítajte si Tému týždňa na Finwebe.

V utorok zo sveta zmizla najstaršia bitcoinová burza MtGox. Firma, ktorá ju prevádzkovala, zmazala všetky príspevky na Twitteri a jej webová stránka je mŕtva. Spolu s burzou zmizlo z obehu aj 6 percent Bitcoinov a používatelia burzy prišli asi o 354 miliónov dolárov.

MtGox bola vôbec prvou oficiálnou burzou pre Bitcoin. Vznikla v roku 2010 a vymieňala bitcoiny za doláre. Svojho času bol MtGox dokonca najväčšou bitcoinovou burzou na svete. Pred zánikom burzy však tri týždne nefungovali výbery a používatelia tak stratili prístup k svojim virtuálnym peniazom.

MtGox výbery pozastavil pre softvérovú chybu, ktorú nevie opraviť. O tomto probléme sa však už dlhší čas vedelo. Burza najprv zastavila výbery kvôli niečomu, čo označovala za chybu v Bitcoin softvéri. Táto, chyba však v skutočnosti bolo správne správanie, ktoré bolo navyše známe viac ako rok predtým, ako ho MtGox začal považovať za problém

Príčinou konca MtGox je podľa odhadov pravdepodobne to, že v dôsledku zle zaistenej bezpečnosti prišiel MtGox počas svojej dlhej existencie o množstvo peňazí, ktoré chcel pokryť z poplatkov z budúcich výmen. Podľa všetkého sa im to nepodarilo a burza skrachovala.

Prekvapujúce je, že cenu bitcoinu to na ostatných burzách veľmi neovplyvnilo. MtGox v posledných dňoch obchodoval Bitcoin aj za sto dolárov za kus. Na ostatných burzách je to 450 až 500 dolárov za kus.

Analytikov sme sa preto pýtali, či môže byť pád MtGox predzvesťou pádu Bitcoinu, alebo prežije Bitcoin túto udalosť bez väčším problémov.

 


Kamil Boros
X-Trade Broker

Či už išlo o podvod, technické problémy, alebo krádež hackerov, tak tento incident určite negatívne doľahne na dôveru voči Bitcoinu. Hlavne čo sa týka bezpečnosti.

Nemyslím si, že to znamená koniec Bitcoinu. A to z dvoch dôvodov. Po prvé sa z toho ostatné bitcoinové burzy môžu poučiť a vylepšiť bezpečnosť. A po druhé, značná časť vlastníkov Bitcoinov sú "sektári", ktorý Bitcoinu slepo veria. Každopádne u "nesektárov" ostane dôvera v Bitcoin minimálne určitý čas značne ochromená.

 

Marián Jančuška
Spoločnosť 0011

Mt.Gox nie je ani jediná Bitcoinová burza ani centrálna bitcoinová banka. Je to len jeden zo subjektov trhu s Bitcoinami. Ide o burzu, ktorá bola kedysi najväčšou, no neschopnosť jej manažmentu spôsobil jej totálny úpadok. Burza už dlhšiu dobu vykazovala príznaky vnútorných problémov. Dnes už nefunguje ani ich www stránka, no verejnosť nevie, co sa vlastne deje a šíria sa rôzne špekulácie. Jednou z možností je samozrejme aj to, ze burza to načisto zabalila a management utiekol so zvyšnými peniazmi a Bitcoinami...

Pádu Bitcoinu sa neobávam. Všetky jeho kvality sú tu naďalej. Mnohí, vrátane mňa, vnímajú odchod tejto burzy ako ozdravenie bitcoinového trhu a zároveň ako veľkú lekciu o fungovaní volného neregulovaného trhu. Áno, pre mnohých je to bolestivé (aj ja som tam mal nejaké bitcoiny), ale tento trh je stále vo fáze formovania.

Zaujímave je tiež prirovnanie k riešeniu podobnej situácie v súčasnom bankovom sektore, t.j. keď je too-big-to-fail banka v problémoch, zachraňujú ju všetci daňoví poplatníci - vo svete Bitcoinu nesú zodpovednosť len investori/veritelia.

 

Radoslav Kasík
Across

Ťažko povedať či môže byť táto udalosť predzvesťou pádu Bitcoinu. Dôležité bude, ako pád jednej z najväčších inštitúcii vo svete virtuálnych mien naštrbí dôveru používateľov. Stratený objem nie je malý, čiže nejaké stopy to určite zanechá. Druhou rovinou je reakcia úradov, keďže reálne tu mohol byť niekto okradnutý (ešte nechcem robiť priskoré závery, kým nie sú oficiálne správy,k čo sa vlastne deje) a cieľom úradov musí byť ochrana majetku.

Treba si uvedomiť, že nejde o problém samotného Bitcoinu alebo virtuálnej meny a jej podstaty, či systému fungovania. Problémom sú peňaženky, teda uschovávanie Bitcoinov, čo nie je neodstrániteľný problém. Čiže základná myšlienka a podstata úspechu meny nie sú podľa môjho názoru nabúrané. No pokles ceny, škandál a potenciálna sprenevera pravdepodobne povedú viacerých investorov do tohto virtuálneho nástroja k exitu. Bitcoin bol postavený práve na dôvere, že máme nový prostriedok výmeny, ktorý nie je regulovaný žiadnym štátom, nepozná hranice, nevie byť manipulovaný a celý systém je postavený na samokontrole, čo ho malo predurčovať k úspechu.

Stále môže Bitcoin prežiť v určitej forme, no proklamovaná sláva sa mu asi nedostaví. Na jeseň v čase eufórie a boomu som predpokladal, že Bitcoin položí skôr regulácia, obmedzenie zo strany úradov. Nakoniec vyzerá, že sa zničí skôr sám.

Všeobecne by som problém meny zhrnul i skutočnosťou, že doposiaľ vždy za jej úspechom stálo využitie pre nelegálne aktivity (Silk Road, Číňania ju rýchlo využívali na obídenie kontroly kapitálových tokov a nevymeniteľnosť juanu apod.) alebo špekulanti. Základná pozitívna myšlienka sa tým vytráca a vlády majú dnes množstvo argumentov na jej osekanie, pokiaľ sa nepochová sama, alebo nezapadne prachom..


Tomáš Plavec
Trim Broker

keďže Bitcoin je prvou masovejšie rozšírenou virtuálnou menou, bolo otázkou času, kedy prídu technické problémy. Skôr si však myslím, že sa z toho tvorcovia poučia do budúcnosti a toto sa dá považovať skôr za nevyhnutné „školné“, ktoré však tvorcov nezastaví. Okrem toho sa zdá, že problém nemá ani tak systém zúčtovania, ale skôr „peňaženky“. Hackerom sa nepodarilo ovplyvniť hodnotu Bitcoinu, ale „iba“ ukradnúť určitý počet Bitcoinov.

01 - Modified: 2006-02-07 20:23:26 - Feat.: 0 - Title: Privatizácia elektrární a ďalších podnikov je ohrozená
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:18