StoryEditor

Egypt vyvolal paniku na trhoch (video)

01.02.2011, 13:00
Aktualizované| Nepokoje v Egypte sú novým motorom, ktorý vyvolá na finančných trhoch paniku.

Cena ropy dosiahla hranicu 100 dolárov za barel, teda dvojročné maximum. Špekulanti predpovedajú rast ceny obilia. Časť investorov opúšťa rozvíjajúce sa trhy, vrátane tých stredo-a východoeurópskych. Klesajú aj burzy v arabských krajinách.

A potvrdením zlej ekonomickej situácie je klesajúci rating. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zhoršila krajine hodnotenia úverovej spoľahlivosti. Nadviazala tým na pondelkový krok agentúry Moody's a rovnako ako ona znížila aj S & P svoje ratingy o jeden stupeň. "Podľa nášho názoru poškodí pokračujúca politická nestabilita a nepokoje ekonomický rast Egypta a negatívne ovplyvní jeho verejné financie," uviedla agentúra.

Už takmer týždeň trvajúce nepokoje v tejto najľudnatejšej arabskej krajine vyvolávajú zatiaľ "len" paniku, ale čoskoro môžu nastať skutočné problémy.

Kritický Suez

Investorov vystrašila neistota. Cena ropy stúpla v obave, že nepokoje môžu prerušiť dopravu ropy Suezským prieplavom. Tým síce prúdi len 2,6 percenta svetovej produkcie, ale dopyt a ponuka je momentálne vyrovnaná, a tak bude poznať každé, hoci len možné zakolísanie dodávok jej ceny.

Tankery s ropou by síce mohli miesto Suez ísť z Perzského zálivu do Európy a USA okolo Afriky, ale cesta by sa výrazne predĺžila a predražila. Momentálne nie je pravdepodobné, že by bol prieplav uzavretý, tvrdia analytici z investičnej banky Barclays Capital. To potvrdila v utorok aj Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Podľa nej svetový ropný trh kvôli nepokojom v Egypte žiadnu mimoriadnu situáciu nezažívalo, keby však nastali poruchy, bol by to pre medzinárodné organizácie odberateľov a výrobcov ropy dôvod k zásahu.

"Pokiaľ dôjde k poruche, mali by sme konať," povedal Tanaka agentúre Reuters. Okrem svojej organizácie tým myslel najmä Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá teraz odmieta zvýšiť ťažbu, pretože na trhu žiadne problémy nevidí. "Chceli by sme, aby bol OPEC flexibilnejší," povedal Tanaka a dodal, že Suezský prieplav a ropovod Sumed, ktorý spája prístav Suez so severným pobrežím Egypta, pokračujú v bežnej prevádzke. Dodal, že aj keby bol prieplav uzavretý, nevznikol by na trhu fyzický nedostatok, len by sa zvýšili náklady na prepravu ropy. Správa prieplavu dnes oznámila, že nepokoje na prevádzku kanála žiadny vplyv nemajú.

Suez ako hrozba Západu

V prípade, že by sa nakoniec k moci v Egypte dostal radikálny islamistický režim, mohol by použiť hrozby uzavretia prieplavu na vydieranie Západu, tvrdí. Takýto vývoj je, vzhľadom na to, že najsilnejšou opozičnou egyptskou stranou je islamistické Moslimské bratstvo, veľmi pravdepodobný. Existujú aj obavy, že sa nepokoje môžu preliať z Egypta do ropných monarchií v Perzskej zálive. Egypťania sa inšpirovali nedávnymi udalosťami v Tunisku.

 


Zväčšiť mapu

Krajina Zálivu závisí na prevádzke egyptských rafinérií, ktoré môžu poškodiť drancujúce davy. Alebo utrpia nedostatkom západných technikov, z ktorých časť už z Egypta odišla. Aj z toho dôvodu reagovali tamojšie burzy o niekoľkopercentným poklesom.

Suezský prieplav

Prechádza ním spolu so súbežným ropovodom 2,6 % svetovej produkcie ropy, príjmy z poplatkov za prejazd lodí v roku 2009 boli zhruba 5 miliárd dolárov. Ak by sa prieplav uzavrel, predĺžila by sa cesta s ropou zo stredného Východu do USA o 10 dní a do Severnej Európy o 18 dní.

Ohrozená je však aj izraelská ekonomika, kam vyváža Egypt svoj zemný plyn. Keby sa k moci dostali islamisti, dodávky by okamžite ukončili.

Zásah do strednej Európy

Egypt, ktorý je najväčším dovozcom obilia na svete, môže ovplyvniť aj svetové ceny potravín. Jedným z dôvodov, prečo vypukli súčasné nepokoje, bola práve ich vysoká cena. Nech sa dostane v Egypte nakoniec k moci ktokoľvek, zvýši dotácie na potraviny. Výsledkom bude vyššia spotreba a teda aj väčší dovoz.

Podobne sa zachovajú, v obave pred možnými protestmi, aj ďalšie arabské krajiny. Napríklad Kuvajt už odsúhlasil pre svojich občanov program dotácií potravín vo výške päť miliárd dolárov. Na to môže zareagovať Čína, ktoré vďaka vysokej cene potravín rastie inflácia, varoval Andy Lynch, analytik z anglického investičného fondu Schroders. Mohlo by to viesť k obmedzeniu vývozu potravín z Číny, a tým opäť posilniť celosvetový rast cien.

Tento vývoj však nastane skôr za niekoľko týždňov ako dní. Oveľa rýchlejší je vplyv nepokojov na trh s bavlnou, ktorej cena sa za posledný rok zdvojnásobila. Egypt je jedným z hlavných svetových vývozcov bavlny a pokračujúce problémy by mohli viesť k rastu cien textilu. Neistota okolo vývoja v Egypte mala vplyv aj na akcie a meny v strednej a východnej Európe. Oslabili maďarský forint aj česká koruna. Investori totiž často hádžu všetky štáty označované ako rozvíjajúce sa krajiny do jedného vreca.

Problémy v Egypte zasiahli celý región a posunuli sa ďalej. Len preto, že ľudia panikária, vyhlásil David Marcus z investičnej spoločnosti Evermore Global Advisors.

01 - Modified: 2005-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naši filmári sa príliš snažia byť neamerickí 02 - Modified: 2005-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa verzus Hollywood: Rozhoduje počet plagátov? 03 - Modified: 2005-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Moore a Bush: Čaro čudnej symbiózy...
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:45