mall.sk
StoryEditor

Obchod desaťročia. Poliaci kupujú Mall Group a kuriérov WeDo za takmer miliardu eur

05.11.2021, 14:03
Autor:
ČTKČTK
Medzi súčasných akcionárov spoločnosti Mall Group patrí aj PPF českého miliardára Daniela Křetinského.

Poľská spoločnosť Allegro sa dohodla na prevzatí stopercentného podielu v českej skupine e-shopov Mall Group a v kuriérskej firme WeDo. Celková hodnota transakcie je až 975 miliónov eur, uviedla v tlačovej správe spoločnosť Rockaway Capital. Spolu s investičnými skupinami PPF a EC Investments je doterajším spoluvlastníkom Mall Group. Mall kúpili v roku 2016 spolu s porovnávačom Heureka.cz za viac ako 200 miliónov eur.

Investičná skupina PPF a EC Investments Daniela Křetínskeho v Mall Group ovládajú po 40 percentách, Rockaway Jakuba Havrlanta má pätinový podiel. Uzavretie transakcie podlieha obvyklým protimonopolným a regulačným schválením a očakáva sa, že bude uzavretá do konca prvého polroka 2022.

Súčasní vlastníci úplne nezmiznú

Po dokončení pôjde o jednu z najväčších transakcií v strednej a východnej Európe a zároveň piaty najväčší obchod v Česku za posledných desať rokov.

"Pre skupinu Rockaway Capital je to najväčší obchod v jej histórii a zároveň vyvrcholenie príbehu, ktorý sme začali písať v roku 2014, keď sme stavili na oblasť e-commerce a začali budovať vtedy ešte E-commerce Holding," uviedol zakladateľ Rockaway Capital Jakub Havrlant Skupinu Mall Group sa podľa neho podarilo predať v situácii, ktorá je kombináciou úspešných výsledkov firmy, záujmu investorov a priaznivej situácie na trhu.

Allegro kupuje Mall Group a WeDo za cenu 881 miliónov eur, ktorá vychádza z pevného ocenenia 925 miliónov eur upraveného o dlh a podobné položky 44 miliónov eur. Konečná cena môže byť navýšená až o 50 miliónov eur v závislosti od výkonnosti Mall Group.

Zhruba 47 percent ceny bude uhradených akciami Allegra. "Takže súčasní akcionári Mall Group sa budú na tomto príbehu ďalej podieľať," uviedol hovorca Rockaway Capital Pavel Kalouš.

Do skupiny Mall Group patrí okrem internetového trhoviska Mall napríklad e-shop s elektronikou CZC.cz. Úloha riadiaceho akcionára doteraz pripadala skupine Rockaway. Transakcia sa netýka spoločností Vivantis, Mall Pay, ani Mall.TV a Košík.cz, ktoré boli už v minulosti z Mall Group vyčlenené.

Vznikne veľmi silný hráč

"Vďaka začleneniu skupiny Mall Group bude naša prítomnosť v Poľsku, Českej republike, na Slovensku, v Slovinsku, v Maďarsku a v Chorvátsku, čo zodpovedá viac ako 250 miliardám eur a viac ako 70 miliónom ľudí, tiež základom pre vytvorenie silného medzinárodného tímu v oblasti technológií, e-commerce a logistiky,“ uviedol výkonný riaditeľ Allegra François Nuyts.

Mall Group v obchodnom roku končiacom tento rok 31. marca zvýšila obrat o 26 percent na 20,7 miliardy českých korún a prvýkrát skončila v zisku. Počet objednávok sa medziročne zvýšil o 31 percent na 14 miliónov.

Kuriérska firma WeDo vznikla vlani na jeseň na základoch prevzatia vtedajšej kuriérskej služby InTime a siete výdajných miest Uloženka. Za prvý rok svojej existencie prepravila takmer desať miliónov zásielok. Spoluvlastníkmi WeDo sú, rovnako ako v prípade Mall Group, skupiny PPF, EC Investments a Rockaway Capital.

Mallu sa podľa Adama Kurzoka zo spoločnosti Expando podaril veľký úspech. "Akvizícia je výsledkom dlhodobej transnformácie z e-shopu na trhovisko, kedy Allegro fakticky nepredáva tovar, ale len ho sprostredkováva. Vďaka svojej dominantnej pozícii v Poľsku sa radí medzi desať najväčších trhovísk v Európe a ide o najväčšiu firmu obchodovanú na poľskej burze. Aktuálne sa obchoduje za trhovú hodnotu cez 260 miliárd korún aj napriek tomu, že pôsobí iba na poľskom trhu. Akvizíciou Mallu sa razom dostáva na ďalšie trhy, čo možno v stredoeurópskom kontexte brať ako posilňovanie pozícií voči ďalšiemu gigantovi - rumunskému eMagu," podotkol.

Obchod podľa výkonného riaditeľa investičného bankovníctva Wood & Company Davida Tajzicha reflektuje zvýšenú atraktivitu e-commerce sektoru v poslednom období. "Je to skvelá správa a úspech pre predávajúcich akcionárov. Allegro ukazuje svoj akvizičný a konsolidačný potenciál v nadväznosti na veľmi úspešné IPO z minulej jesene," dodal.

01 - Modified: 2021-03-29 17:23:31 - Feat.: - Title: Ako Kellner ovplyvňoval naše životy: Slováci s ním žili prakticky denne 02 - Modified: 2021-03-11 08:26:05 - Feat.: - Title: Internetový predajca Mall uvažuje o vstupe na burzu 03 - Modified: 2020-09-17 14:32:32 - Feat.: - Title: Tkáč s Křetínskym kúpili podiel v britskom reťazci Sainsbury's. Sú štvrtým najväčším akcionárom 04 - Modified: 2020-05-11 17:46:42 - Feat.: - Title: Křetinský opäť nakupoval. Získal podiel v známom americkom reťazci 05 - Modified: 2020-04-29 12:48:43 - Feat.: - Title: MALL Group má nového obchodného riaditeľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:28