Reuters
StoryEditor

V Afganistane hrozí kolaps bankového systému. Následky by boli kolosálne, varuje OSN

22.11.2021, 07:53
Autor:
ČTKČTK
Podľa správy OSN sa afganský finančný a bankový systém nachádza v chaose.

Organizácia Spojených národov vyzvala na urýchlenie prijatia opatrení na podporu bánk v Afganistane a varovala, že nárast počtu ľudí, ktorí nie sú schopní splácať pôžičky, nižšie vklady a nedostatok hotovosti môže spôsobiť v najbližších niekoľkých mesiacoch kolaps finančného systému.

Podľa rozvojového programu OSN ekonomické náklady kolapsu bankového systému a následné negatívne sociálne dopady by boli "kolosálne". Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na trojstránkovú správu o afganskom bankovom a finančnom systéme, do ktorej mala možnosť nahliadnuť.

Náhle stiahnutie väčšiny zahraničnej rozvojovej pomoci z Afganistanu po tom, čo Taliban 15. augusta prevzal moc od vlády podporovanej Západom, poslalo ekonomiku do voľného pádu a značne zaťažilo bankový systém. Banky stanovili týždenné limity pre výbery, aby zastavili hromadné vyberanie vkladov.

"Afganský finančný a bankový platobný systém je v chaose. Problémy s výberom bankových vkladov sa musia rýchlo vyriešiť, aby sa zlepšila obmedzená výrobná kapacita Afganistanu a zabránilo sa kolapsu bankového systému," uvádza sa v správe OSN.

Nájdenie spôsobu, ako odvrátiť kolaps, však komplikujú medzinárodné i jednostranné sankcie uvalené na vodcu Talibanu. "Musíme nájsť spôsob, ako zabezpečiť, že keď podporíme bankový sektor, nepodporíme Taliban," povedal agentúre Reuters vedúci rozvojového programu v Afganistane Abdalláh Dardarí.

Ekonomické problémy po nástupe Talibanu

Afganský bankový systém bol zraniteľný už pred nástupom Talibanu k moci. Teraz však skončila rozvojová pomoc, afganský majetok v zahraničí bol zmrazený a OSN a humanitárne skupiny majú problém dostať do krajiny dostatok hotovosti.

Návrhy rozvojového programu na záchranu bankového systému zahŕňajú program ochrany vkladov, opatrenia na zabezpečenie zodpovedajúcej likvidity pre krátkodobé i strednodobé potreby, záruky za úvery a možnosti odloženia splátok úverov.

Dôležitá v tomto procese má byť koordinácia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako Svetová banka a Medzinárodný menový fond, ktoré majú s afganským finančným systémom rozsiahle skúsenosti.

OSN od prevzatia moci Talibanom opakovane varovala, že afganská ekonomika je na pokraji kolapsu, ktorý by pravdepodobne urýchlil utečeneckú krízu. Rozvojový program OSN uvádza, že pokiaľ bankový systém padne, môže jeho obnova trvať desiatky rokov.

Pri súčasnom vývoji a obmedzení výberu vkladov prídu afganské banky do konca tohto roka o 40 percent vkladovej základne, uvádza správa OSN.

Banky sú v ohrození

Banky tiež zastavili poskytovanie nových úverov a podiel nesplácaných úverov na celkovom objeme úverov sa od konca roku 2020 do septembra takmer zdvojnásobil na 57 percent.

"Ak toto tempo nesplácaných úverov bude pokračovať, banky nebudú mať šancu v nasledujúcich šiestich mesiacoch prežiť. A to som optimista," dodal Dardarí.

Problémom je aj likvidita. Afganské banky silne záviseli od fyzických dodávok amerických dolárov, ktoré sa zastavili. V prípade miestnej meny je podľa Dardarího v obehu len mena za zhruba 500-tisíc dolárov, celkom je pritom v ekonomike afganská mena v hodnote asi štyroch miliárd USD.

"Zvyšok leží pod matracom alebo pod vankúšom, pretože ľudia majú strach," upozornil Dardarí. Vzhľadom na to, že OSN sa snaží zabrániť hladomoru v krajine, Dardarí tiež varoval pred dôsledkami bankového kolapsu na financovanie obchodu.

Afganistan vlani doviezol tovar a služby v hodnote zhruba sedem miliárd dolárov, prevažne išlo o potraviny. Bez bankového systému sa tieto obchody nebudú môcť uskutočniť.

01 - Modified: 2021-10-11 06:33:45 - Feat.: 0 - Title: Rozhovory s Talibanom boli profesionálne. Režim v Afganistane však neuznávame, tvrdia USA 02 - Modified: 2021-10-29 05:26:45 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty zintenzívňujú pomoc pre Afganistan, obchádzajú talibanskú vládu 03 - Modified: 2021-11-11 18:37:35 - Feat.: 0 - Title: Afganistan je na pokraji ekonomického kolapsu. Potrebuje humanitárnu pomoc, varuje Pakistan
01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:07