Mafra
StoryEditor

Česká účtovníčka prepadla kryptomenám. V Bitcoinoch účtuje, ale aj dáva vreckové svojej dcére

09.02.2018, 23:00
Je medzi prvými v Česku, kto sa venuje účtovníctvu v kryptomenách.

Medzi prvými v Česku začala ponúkať účtovníctvo v Bitcoinoch. Účtovníčka Hana Trnková Kocourková sama kúzlu kryptomien prepadla. Nielenže si v kryptomenách necháva za svoju prácu platiť, ale bežne za ne nakupuje a aj dcére dáva časť vreckového v bitcoinoch.

Ako ste sa k účtovníctvu v Bitcoinoch dostala?
Robím účtovníčku už 15 rokov a vždy som mala záujem o technické veci. Pred dvoma rokmi mi kamarát poslal prvý Satoshi, čo sú drobné Bitcoinu, aby som sa s tým hrala a mňa to zaujalo.

Chcela som to spojiť so svojim odborom, tak som si dala na svoje stránky, že prijímam platby za služby v Bitcoinoch. Začiatkom roka 2017 ma oslovili ľudia z Paralelné Polis v Holešoviciach (nezisková organizácia a kaviareň, kde sa schádzajú priaznivci kryptomien, pozn. Red.), či nemám záujem usporiadať prednášku na tému kryptomena a účtovníctvo. Som zrejme jedna z prvých účtovníčok, ktorá sa k tomu nejako postavila. Od svojich kamarátov počúvam, že sa toho ich účtovníčky boja a nechcú sa to učiť.

Koľko máte klientov, ktorým účtujete transakcie v Bitcoin?
Pravidelne, mesačne, účtujem piatim firmám a počítam, že zhruba dvadsiatm klientom budem podávať jednorazové daňové priznanie. Zvažovala som, či si na tom mám postaviť celý biznis a risknúť to, že napríklad za tri roky nebudem mať nič. Asi si ale udržím polku "normálnych" klientov.

Kto sú vaši klienti?
Môžem spomenúť softvérový start-up Topmonks, ktorý časť mzdy zamestnancom prepláca v kryptomene, pretože si o to sami povedali. Robím účtovníctvo Paralelní Polis, ďalej firme ťažiacu kryptomeny a firmám, ktoré robia normálny biznis a spolu s tým prijímajú platby a investujú v kryptomenách.

Je zložité účtovať v Bitcoinoch?
Nie je. Česká národná banka Bitcoin neuznáva ako menu a z finančného úradu máme vyjadrenie, že účtovne je to "nehmotná hnuteľná vec". Nie je na to žiadna výnimka ako na zlato, cudzie meny alebo akcie, kde po vypršaní časového testu je zhodnotenie aktíva od dane oslobodené.

Spozná finančný úrad z daňového priznania, že dotyčný mal príjmy v Bitcoinoch alebo inej kryptomene?
Nie. Účtovníctvo sa zo zákona musia viesť v českých korunách a daň sa tiež počíta v korunách. Snáď len v jednom švajčiarskom meste sa dajú platiť dane v Bitcoinoch (Chiasso v kantóne Ticino, pozn. Red.). V riadku daňového priznania môže byť uvedený predaj kryptomien, ale môže tam byť aj predaj nehmotných veci. Ľudia skôr preferujú uvádzať druhú možnosť. Bez kontroly daného človeka sa to finančný úrad nedozvie.

Nemajú ľudia skôr tendenciu svoje príjmy v Bitcoinoch pred finančným úradom zatajovať?
Určite takí budú, ale za mnou nechodia. Keď si používatelia medzi sebou posielajú Bitcoin, tak nevedia, kto im ich poslal, poznajú len prezývku. Na druhej strane ak obchodujete s kryptomenami na burze, tak jej musíte predložiť dva doklady na identifikáciu. Všetky transakcie s Bitcoinami sú potom zapísané vo veľkej účtovnej knihe "blockchain", ktorú je možné vyhľadať na webe niekoľko rokov späť.

Finančný úrad si tieto informácie môže od burzy vyžiadať. Seriózne burzy s finančným úradom chcú mať dobré vzťahy a dodržiavajú opatrenia proti praniu špinavých peňazí. Nájdu sa však aj burzy, ktoré žiadnu verifikáciu nepožadujú. Ale tam sa vám môže stať, že sa ráno prebudíte a zistíte, že ste prišli o všetko, čo ste mali a polícia vám nepomôže.

Za čo kryptomeny míňate?
Ide len o tretinu mojich príjmov, takže skôr za nadštandardné veci, nie veci dennej potreby. Vlani som za ne zaobstarala všetky darčeky k Vianociam. Napríklad na e-shope Alza.cz hračky pre deti, nakupujem víno, stráženie pre psa, ozdoby a šperky. Na webovej stránke Bitperia.cz sa dá nájsť, kde všade menu berú.

Nakupujem v litecoinoch, ktoré sú od Bitcoinoch odvodené. Transakčné poplatky sú pri Bitcoinoch vysoké, rádovo vo stokorunách, u litecoinoch sú to jednotky korún, je to druhá najrozšírenejšia kryptomena. Keď si môžem vybrať, idem tam, kde kryptomeny berú. Keď nie, tak to neriešim.

Nie je škoda míňať, keď za posledný rok hodnota Bitcoin toľko narástla?
Neláka ma byť investor, nemám na to nervy. Je to pre mňa proste ďalšie mena, ktorú používam, a baví ma to.

Čo hovorí na virtuálne rodinné hospodárenie vaša rodina?
Deti už vedia, čo je Bitcoin. Najstaršej, sedemnásťročnej dcére, ktorá je na IT priemyslovke, budem dávať časť vreckového v Bitcoinoch.

Za to si v kantíne v škole asi nenakúpi, nie?
Dá sa tým platiť vo fastfoodové reťazci Subway, v Prahe je tých obchodov a kaviarní veľa, mimo Prahu je to horšie. Trochu proti vreckovému v Bitcoinoch bojovala, ale povedala som jej, že za desať rokov bude rada, že to má. Chcela som, aby to mala zaujímavé. Beriem to ako experiment. Verím, že Bitcoin bude fungovať, ale nemyslím si, že to niekedy bude celoplošná mena.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:10