TaiwanDreamstime
StoryEditor

Taiwan zasiahla "toaleťáková kríza". Ľudia sa boja rastu cien

27.02.2018, 18:00
Autor:
emoemo
Ľudia sa začínajú zásobovať z obavy, že základný drogistický sortiment dôjde.

Regály v taiwanských obchodoch, ktoré sú zvyčajne plné toaletného papiera, sa cez víkend vyprázdnili. Ľudia sa začínajú zásobovať z obavy, že základný drogistický sortiment dôjde. Na vine sú prudko rastúce ceny buničiny.

Výrobcovia toaletného papier varovali obchodníkov, že cena tovaru v nasledujúcom mesiaci vzrastie o 10 až 30 percent. Podľa taiwanského ministerstva pre ekonomické záležitosti je zdražením priamym dôsledkom globálneho nárastu ceny základnej suroviny. Za to môžu hlavne lesné požiare v Kanade a prerušenie dodávok z Brazílie, uviedla BBC.

Tona krátkovláknej buničiny, z ktorej sa toaletný papier vyrába, podľa ministerstva teraz stojí okolo 800 dolárov. Kým vlani to bolo 650 dolárov.

Jeden z najväčších taiwanských dodávateľov toaletného papier ale tvrdí, že situácia je ešte vážnejšia. Podľa firmy vzrástli náklady na buničinu od polovice minulého roka o polovicu. Zdražujú aj obaly a dopravné náklady.

Dalo by sa čakať, že v dôsledku celosvetového nárastu cien základnej suroviny toaletný papier zdražie globálne. Zatiaľ tomu tak nie je. Naopak, v USA sa vďaka veľkej konkurencii výrobcov domácich potrieb očakáva stlačenie cien pre koncového zákazníka.

Regály v taiwanských obchodoch sú ale prázdne. Najväčší miestny teleshoppingový kanál ET Mall informoval, že medzi 20 najpredávanejšími položkami bolo šesť toaletných papierov a dopyt po ňom bol desaťkrát vyšší, ako normálne.

Taiwanská vláda promptne zareagovala a nariadila náhly nárast ceny tejto základnej hygienickej pomôcky vyšetriť. Úrad na ochranu spotrebiteľov zákazníkom odkázal, aby nepanikárili.

Podľa neho budú supermarkety schopné zásoby doplniť. Štyri najväčšie obchodné reťazce ho vraj ubezpečili, že cena papiera do polovice marca nevzrastie. Inak im od úradu hrozí pokuta. Sľúbili tiež, že nebudú zásoby zadržiavať s cieľom predať papier neskôr za vyššie ceny.

Nedostatok toaletného papiera poznalo aj socialistické Československo. Naposledy v apríli 1988 po požiari českých Harmaneckých papierní. Ten naplno odhalil nedostatky plánovanej ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-11 09:45:23 - Feat.: - Title: Spojené štáty vlani predbehli Čínu. Znovu sa stali najväčším vývozným trhom Taiwanu 02 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 03 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 04 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 09:36