StoryEditor

Potečie niekedy cez Nord Stream 2 plyn? Geopolitická situácia vzbudzuje neistotu

01.01.2022, 18:20
Autor:
samsam
Nord Stream 2 sa dokončil v septembri tohto roku. Ruský prezident Vladimír Putin v stredu oznámil, že je pripravený na prevádzku, lenže plynovodu chýba posvätenie od nemeckých regulátorov.

Ceny zemného plynu sa pohybujú na úrovniach, ktoré si ešte pred pol rokom vedel len málokto predstaviť, k hraniciam Ukrajiny sa sťahujú ruské vojenské jednotky a nová nemecká vláda prehodnocuje stanoviská svojich predchodcov.

Tieto tri aktuálne a zdanlivo nesúvisiace deje majú čo do činenia s plynovodom Nord Stream 2. Ten zatiaľ ticho leží na dne Baltského mora a jeho budúcnosť je neistá.

Pripravený na prevádzku

Nord Stream 2 sa dokončil v septembri tohto roku. Ruský prezident Vladimír Putin v stredu oznámil, že je pripravený na prevádzku, lenže plynovodu chýba posvätenie od nemeckých regulátorov. Tí uviedli, že skôr ako v júli budúceho roku povolenie na chod nevydajú.

Nemecku prekáža, že plynovod je v rozpore s nemeckými a európskymi zákonmi o hospodárskej súťaži. Ruská štátna organizácia Gazprom totiž v projekte figuruje prakticky ako monopol. Je majiteľom a prevádzkovateľom plynovodu aj budúcim dodávateľom plynu.

Podľa regulátorov by malo dôjsť k upraveniu obchodnej štruktúry, aby nový Nord Stream povolenie dostal. To si myslí aj Európska komisia.

Cieľom zákonov je zabrániť monopolom a závislostiam. Sieť a prevádzka musí byť oddelené, čo pri tomto potrubí nie sú,“ uvádza Robert Habeck, nový nemecký minister hospodárstva a klímy za stranu Zelených.

Lenže „obchodná štruktúra“ nie je jediným kameňom úrazu kontroverzného potrubia. Rusko v posledných týždňoch zvyšuje prostredníctvom svojich jednotiek napätie pri hraniciach s Ukrajinou. Invázia je podľa niektorých odborníkov na spadnutie.

Nemci hrozia zablokovaním

Zelená časť nemeckej vlády teraz Rusku hrozí, že akékoľvek vyhrotenie na Ukrajine povedie k zablokovaniu plynovodu. "V prípade ďalšej eskalácie by tento plynovod nemohol byť uvedený do prevádzky," nechala sa počuť Annalena Baerbocková, spolková ministerka zahraničných vecí a tiež spolupredsedníčka strany Zelených.

Práve zahraničná politika sa ukazuje ako doposiaľ najzásadnejší sporný bod novej nemeckej vlády. Zatiaľ čo práve Baerbocková chce doterajšiu politiku kompromisov zahodiť za hlavu a dať svojmu rezortu nový smer zameraný na ľudské práva a ochranu klímy, nemecký kancelár Olaf Scholz zo strany SPD pôsobí, že by sa radšej držal zmierlivých šľapajcov svojej predchodkyne Angely Merkelovej.

Spolustraník Baerbockovej Habeck označuje Nord Stream 2 za „geopolitickú chybu“, naproti tomu Scholz je dlhodobým zástancom projektu. Lenže aj nový nemecký kancelár teraz hľadá spôsoby, ako ruského prezidenta Vladimíra Putina od invázie odradiť.

Podľa denníka The Guardian Scholz uviedol, že by ruský vpád na Ukrajinu mohol viesť k pozastaveniu spustenia Nord Streamu 2. Dlhodobí odporcovia plynovodu už skôr upozorňovali, že Nord Stream 2 bude Putinovi slúžiť ako geopolitická zbraň a že si výmenou za dodávky putujúce k nemeckým domácnostiam bude diktovať, čo ho napadne.

Ceny komodity vstrelili ešte o niečo viac

Teraz sa ale ukazuje, že plyn v nových rúrkach ležiacich na dne Baltského mora na to ani nie je potrebný. Pred pár dňami Gazprom úplne zastavil prúdenie plynu v potrubí Jamal do Nemecka. Ceny komodity kvôli tomu vystrelili ešte o niečo viac a to už sa pritom predtým plyn obchodoval za rekordné ceny.

Nemecko žije v podozrení, že Rusko chce práve týmto krokom urýchliť schvaľovanie Nord Streamu 2, hoci takýto výklad Putin aj Gazprom rezolútne odmieta. Výskumná spoločnosť Rystad Energy teraz odhaduje, že ak by Rusko zvýšilo vývoz plynu o 20 percent, znížilo by to trhové ceny plynu na západoeurópskych trhoch o 50 percent.

Pre Nemecko je to však ťažká situácia. Kvôli klimatickým cieľom sa zbavilo jadrových aj uhoľných elektrární a zrejme dúfalo, že v rámci prechodu na obnoviteľné zdroje energie sa bude môcť na plyn z Ruska spoliehať. Lenže nemôže. Ocitlo sa tak v patovej situácii, na riešení ktorej sa navyše nová vláda zrejme nezhodne.

01 - Modified: 2021-11-17 16:01:07 - Feat.: 0 - Title: Európske ceny plynu idú nahor. Tlačí na ne nemecké rozhodnutie o Nord Stream 2 02 - Modified: 2021-12-18 17:09:48 - Feat.: 0 - Title: Nemecko pripomenulo Rusku dopady na Nord Stream 2 v prípade napadnutia Ukrajiny 03 - Modified: 2021-12-20 12:55:46 - Feat.: 0 - Title: Rusko dodáva cez Jamal menej plynu. Tlačia na schválenie plynovodu Nord Stream 2, tvrdí EÚ 04 - Modified: 2021-12-25 15:38:29 - Feat.: 0 - Title: Putin: Za rekordné ceny plynu môže politika EÚ. Trváme na schválení plynovodu Nord Stream 2
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:54