Reuters
StoryEditor

Káva vo Venezuele stojí milión. Peňaženka ľuďom pre infláciu nestačí

07.07.2018, 00:00
Autor:
tbatba
Venezuela je hlboko v hospodárskej, politickej a humanitárnej kríze, ktorá je podľa ekonómov dôsledkom vládnej politiky.

Venezuela sa nachádza vo veľkej ekonomickej kríze. Okrem rastúcej nezamestnanosti, prepadu hrubého domáceho produktu, ceny všetkých tovarov raketovo stúpajú nahor.

Venezuela je hlboko v hospodárskej, politickej a humanitárnej kríze, ktorá je podľa ekonómov dôsledkom vládnej politiky, píše portál cnn.com.

V krajine je nedostatok potravín a zdravotníckych produktov, ľudia ju opúšťajú v tisícoch. Venezuelská mena bolívar je takmer bezcenná. Vládny dlh sa naďalej prepadáva a zahraniční predstavitelia volajú venezuelského prezidenta Nicolasa Madura diktátorom.

Miera inflácie dosiahla rekord

Podľa univerzitného výskumu dosiahla miera inflácie vo Venezuele nové maximum. Spotrebiteľské ceny sa po prvýkrát rekordne zvýšili o viac ako 40 tisíc percent ročne.

Steve Hanke, profesor aplikovanej ekonómie na univerzite Johns Hopkins, povedal pre Business Insider, že ročná inflácia v krajine vzrástla až na 41,838 percent. Hanke, ktorý vypočítal infláciu, sleduje ceny v krajine už viac ako dve desaťročia.

Venezuelská vláda do značnej miery prestala zverejňovať štatistické údaje o ekonomike krajiny. Medzinárodný menový fond ešte v máji vydal „vyhlásenie o nedôvere,“ voči Venezuele za to, že neposkytla potrebné ekonomické údaje, píše Reuters.

Káva sa kupuje za milión

V dôsledku ťažkého prístupu k ekonomickým ukazovateľom Venezuely, portál Bloomberg vytvoril vlastný spôsob, ako sa dopracovať k jednému z najzákladnejších údajov ekonomiky-inflácie.

Nazvali ho index Bloomberg Cafe Con Leche a ako naznačuje názov, sleduje len jednu položku: šálku kávy, ktorá sa podáva v pekárni vo východnej časti Caracasu. 

Jej cena vyskočila na jeden milión bolivarov z 800 tisíc za minulý týždeň. Pred rokom cena kávy dosahovala len 2300 bolívarov, čo predstavuje 43 378 percentný nárast. V priemere si Venezuelčan s minimálnou mzdou môže dovoliť mesačne len päť šálok kávy, píše Bloomberg.

"Hyperinflácia devastuje hospodárstvo vo Venezuele," povedal Andres Abadia, senior ekonóm z Pantheon Macroeconomics. Abadia ďalej uviedol, že krajina je „oblasťou katastrofy“ a pokiaľ bude prezident Maduro pri moci, tak Venezuela bude naďalej pokračovať v kolapse.

Maduro v máji opätovne potvrdil pevné uchopenie moci, pretože vo voľbách ľahko získal moc na ďalšie šesťročné obdobie.

Článok je súčasťou letného seriálu Ekonomické extrémy. 

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:12