Rybolov v tretine vôd svetových oceánov je nadmerný a spotreba rýb je rekordne vysoká. Situácia vyvoláva obavy z dlhodobej udržateľnosti tohto kľúčového zdroja bielkovín pre milióny ľudí na celom svete, píše sa v dnešnej správe Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Nadmerný rybolov je obzvlášť citeľný v rozvojových krajinách, kde mnoho ľudí už dnes nemá dostatok nutrične hodnotnej potravy. "Morské zdroje sú pod veľkým tlakom a my žiadame vlády, aby pre zlepšenie stavu rybolovu urobili podstatne viac," uviedol v rozhovore s organizáciou Thomson Reuters Foundation riaditeľ oddelenia FAO pre rybolov a akvakultúru Manuel Barange.
Predpokladá, že v budúcnosti bude ryby dovážať Afrika. Práve africký kontinent má podľa neho v oblasti akvakultúry veľký potenciál, potrebuje však predovšetkým finančnú podporu.
Na druhej strane vďaka chovu rýb, ktorý je v posledných 40 rokoch najrýchlejšie sa rozvíjajúcim poľnohospodárskym sektorom, sa ponuka rybieho mäsa na trhu zvyšuje. Vzhľadom k tomu, že úlovky na otvorenom mori neustále klesajú, stále viac krajín obracia pozornosť na rybie farmy.
Podľa kritikov táto činnosť ale môže životné prostredie poškodiť a do prírody pustiť choré alebo agresívne druhy. Barange v tejto súvislosti zdôrazňuje, že je potrebné mať "riadnu reguláciu, zákony a kontrolu".
Podiel populácií rýb lovených neudržateľným spôsobom sa celosvetovo do roku 2015 zvýšil na 33,1 percenta z 31,4 percenta v roku 2013 a desiatich percent v roku 1974. Spotreba rýb dosiahla v rokoch 2013 až 2015 historického maxima, v priemere predstavovala 20,2 kilogramov na osobu, zatiaľ čo v roku 1961 to bolo deväť kilogramov. V súvislosti s trendom zdravého stravovania sa očakáva ďalší rast.
Východisko ponúka výskumná organizácia WorldFish. Navrhuje zamerať sa na možnosti využitia rybieho odpadu, ktorého objem odhaduje na 35 percent úlovkov.