Reuters
StoryEditor

Zomrela jedna z najväčších osobností autopriemyslu Sergio Marchionne

25.07.2018, 11:53
Autor:
ČTKČTK
Automobilka Fiat Chrysler cez víkend oznámila, že Marchionneho stav sa po nedávnej operácii ramena prudko zhoršil a vymenovala nového šéfa.

Bývalý generálny riaditeľ automobilovej skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne (66) zomrel. Oznámila to rodina Agnelliových, ktorá vlastní kontrolný podiel v FCA.

Automobilka cez víkend oznámila, že Marchionneho stav sa po nedávnej operácii ramena prudko zhoršil a vymenovala nového šéfa.

"To, čoho sme sa obávali, sa bohužiaľ stalo. Sergio Marchionne, muž a priateľ, odišiel," povedal predseda predstavenstva FCA John Elkann.

Marchionne zhruba pred troma týždňami podstúpil operáciu ramena. Po zákroku sa však podľa talianskej tlače objavili závažné komplikácie a jeho stav sa v posledných dňoch prudko zhoršil.

​Marchionne sa stal riaditeľom talianskeho Fiatu v roku 2004 a patril medzi najdlhšie slúžiacich šéfov v automobilovom priemysle. Pod jeho vedením sa Fiat zlúčil s americkou automobilkou Chrysler a Marchionnemu je pripisované, že obe automobilky zachránil pred bankrotom. Skupina FCA je teraz siedmou najväčšou automobilkou na svete.

Marchionne bol tiež riaditeľom a predsedom predstavenstva výrobcu športových luxusných áut Ferrari, ktorý sa oddelil od FCA v roku 2016, a predsedom predstavenstva spoločnosti CNH Industrial, ktorá vyrába poľnohospodárske stroje, traktory, autobusy a ďalšie dopravné prostriedky.

Pri významnej firemnej udalosti sa Marchionne naposledy objavil na verejnosti začiatkom júna, kedy predstavil plány FCA do roku 2022 a oznámil investície do elektrických áut. Pôvodne chcel svoje miesto opustiť v roku 2019, kvôli zhoršeniu zdravotného stavu ale bol na jeho miesto cez víkend menovaný Mike Manley, ktorý bol predtým riaditeľom divízie Jeep. 

Marchionne sa narodil v Taliansku, mal však talianske a kanadské občianstvo. Kariéru začal v Kanade v spoločnosti Deloitte & Touche. Bol účtovníkom a právnikom. Pred nástupom do Fiatu pôsobil na vedúcich funkciách v niekoľkých firmách a získal si povesť odborníka na návrat stratových firiem k zisku.

Marchionne bol známy svojím priamočiarym správaním a tým, že si nerobil starosti s oblečením. Len málokedy bolo vidieť, že by mal na sebe niečo iné ako džínsy a čierny sveter. Mal rád rýchlosť a jazdil na Ferrari, ktorých mal niekoľko. Denne vypil okolo desať talianskych káv a vyfajčiť balíček cigariet Muratti.

01 - Modified: 2020-12-29 13:03:33 - Feat.: - Title: Fiat Chrysler chce od roku 2022 vyrábať v Poľsku elektromobily 02 - Modified: 2020-12-21 11:12:14 - Feat.: - Title: Fúzia v hodnote 38 miliárd má zelenú. Brusel schválil spojenie Fiatu a PSA 03 - Modified: 2020-07-23 20:40:43 - Feat.: - Title: Dieselgate je späť. Tentoraz po taliansky 04 - Modified: 2020-02-07 09:42:33 - Feat.: - Title: Koronavírus predstavuje vážnu hrozbu pre automobilový priemysel, upozorňuje Fiat 05 - Modified: 2019-12-20 11:49:07 - Feat.: - Title: Koncerny PSA a Fiat Chrysler čoskoro oficiálne ohlásia fúziu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:33