Pitie alkoholu vás núti močiť častejšie ako obvykle, a kvôli tomu strácate veľa dôležitých výživných látok. Avokádo je skvelý zdroj draslíka, čo je jedna z látok, ktoré po konzumácii alkoholu potrebujete v tele doplniť - spoločne s vodou a sodíkom. Slušnú dávku draslíka doplní tiež porcia špenátu, banánov či pomarančov. Veľká dávka pomarančového džúsu síce môže znieť lákavo, ale celý pomaranč je z hľadiska výživných látok vhodnejší.Pixabay
StoryEditor

Prajete si koláčik za 11 eur? Keňa chce ťažiť z avokádovej módy v Európe

26.08.2018, 18:30
Autor:
ČTKČTK
V Keni sa avokádo pestuje na malých statkoch. Roľníci potom predávajú svoju úrodu exportným podnikom.

Módne tousty či tortičky z avokáda sú veľmi populárne medzi mladými Európanmi, ktorí sú ochotní zaplatiť desiatky eur, aby si na nich mohli pochutnať. Keňa chce využiť túto tendenciu a rozvíja svoju produkciu avokáda. V parížskych reštauráciách vyjde koláčik z avokáda na 11 až 14 eur.

Stále viac kenských poľnohospodárov teraz v okrovej pôde svojich polí vysádza stromy hruškovca amerického a upúšťa od tradičných kultúr kávy alebo čaju, pretože dopyt z Európy je silný, uvádza agentúra AFP.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s lekárom a expertom na výživu Igorom Bukovským

"Keď nedávno trh s avokádom začal prekvitať, myslel som si, že by bolo zaujímavejšie vysádzať hruškovec americký. Tak som s tým začal," hovorí Simon Kimani a ukazuje na prvé stromčeky, ktoré zasadil pred necelými desiatimi rokmi. Dnes má dva hektáre hruškovca amerického.

Tousty z avokáda sa objavujú na jedálničku európskych reštaurácií. Laura Hannounová na svojom blogu uvádza desať najlepších parížskych reštaurácií, kde je možné avokádo ochutnať. Torta z avokáda môže stáť až 14 eur. "Správna cena je medzi desiatimi a 11 eurami," tvrdí dvadsaťpäťročná žena.

V Keni sa avokádo pestuje na malých statkoch. Roľníci potom predávajú svoju úrodu exportným podnikom.

Za pomoci rebríka zberajú Kimani a jeho dvaja zamestnanci mačetou ešte zelené avokáda. Ovocie dozreje pri svojej dlhej púti do Európy. Simon patrí k skupine pestovateľov, ktorí predávajú avokádo firme Fair Trade Company Limited.

Prudký nárast produkcie

Bernard Kimutai, riaditeľ výroby v tejto firme, konštatuje od roku 2015 prudký nárast produkcie avokáda odrody Hass, ktorá je v Európe veľmi obľúbená. "V roku 2016 sme vyviezli dvadsať ton avokáda a vlani už štyridsať ton," uvádza.

Kimani každý rok zozbiera až sedem ton tohto módneho ovocia, ktoré predáva v prepočte zhruba za 50 centov za kilogram. Fair Trade Company Limited ho potom vyváža hlavne do Španielska a Holandska.

Na policiach v európskych supermarketoch sú potom avokáda z Kene predávané asi za jedno euro za kus. 

"Snažíme sa zlepšovať kvalitu, aby sa 90 percent produkcie mohlo exportovať. Zvyšných desať percent sa využije na výrobu oleja," vysvetľuje Kimutai, ktorý plánuje otvorenie závodu na výrobu avokádového oleja.

Pestovanie hruškovca amerického je obzvlášť vhodné pre kenské podnebie: dve obdobia dažďov a pravidelné slnečné žiarenie, najmä okolo mesta Thika severne od Nairobi, kde ležia Kimaniho plantáže. 

V terasovitom sade rastú stromy hruškovca amerického bez presného poriadku vedľa banánovníkov a kávovníkov. Táto zmes kultúr pôdu obohacuje.

Menej práce a lepší výnos

"S kávou je veľa práce, ale s avokádom je to jednoduchšie, je za neho viac peňazí a je s ním menej práce," hovorí. Stromčeky zakúpil v štátnom družstve a po dva a pol roku už dosiahol prvú úrodu.

Kenská vláda podporuje poľnohospodárov, aby sa tomuto ovociu venovali. Ministerstvo poľnohospodárstva a kenský úrad pre pestovanie zdraviu prospešných rastlín Kephis organizujú kurzy pre malých poľnohospodárov, aby ich naučili avokádo pestovať. "Povzbudzujeme tiež mladých ľudí bez práce," hovorí riaditeľka Kephisu Esther Kimaniová.

Kenská vláda sa domnieva, že trh s avokádom je veľmi nádejný a môže pritiahnuť veľa mladých podnikateľov. Keňa je v pestovaní avokáda na šiestom mieste vo svete a prvým producentom v Afrike.

Dopyt rastie predovšetkým v bohatých krajinách, kde je zdravie významným faktorom, hovorí Kimutai a zdôrazňuje, že avokáda z Kene sú pestované bez chemikálií.

Avokádo je pre organizmus veľmi zdravé, obsahuje veľa vitamínov, vlákniny a stopových prvkov a v Európe je súčasťou mnohých diét.

01 - Modified: 2023-11-03 12:31:16 - Feat.: - Title: Deti často naberajú tukové zásoby pred obdobím rýchleho rastu 02 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 03 - Modified: 2023-10-14 06:00:00 - Feat.: - Title: Aj týchto päť zmien vo vašom živote bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie 04 - Modified: 2023-06-29 12:31:32 - Feat.: - Title: Aj zdravé jedlo vás môže zničiť, varuje odborníčka. Kedy si už naozaj dať pozor? 05 - Modified: 2023-04-20 09:39:19 - Feat.: - Title: Podpora zdravého životného štýlu u detí je dôležitá: toto sú 3 oblasti, na ktoré sa oplatí zamerať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:49