Výrobcovia šampanského čakajú jednu z najlepších úrod desaťročia. Hrozno začali na väčšine viníc vďaka tohtoročnému počasiu zberať už koncom augusta namiesto obvyklého septembra.
O vysokú kvalitu bublinkového nápoja sa v tomto roku postarala daždivá zima a vlna letných horúčav. Produkcia šampanského by sa podľa odborníkov tento rok mala po niekoľkoročnej zlej úrode v dôsledku nepriaznivého počasia zdvihnúť o 56 percent z vlaňajších 3,5 milióna hektolitrov.
"Niekoľko posledných rokov bolo náročných, tento rok má byť výnimočne dobrý, takže sme veľmi spokojní," povedal agentúre Reuters prezident Únie vinárov kraja Champagne Maxime Toubart.
Zatiaľ čo väčšina vinárov zo Champagne oslavuje výnimočnú úrodu, ostatní v regióne pozorujú začiatok obratu dlhodobého trendu. Podľa pestovateľa Erika Rodeza sa skoršia úroda stáva vplyvom klimatických zmien normou.
Skorší zber je podľa tohto prevádzkovateľa tradičnej lisovne vína z roku 1936 jedinou možnosťou, ako uchovať špecifickosť šampanského vyrábaného z hrozna, ktoré nemôže byť príliš zrelé.
Trend sa objavil v poslednej dekáde, kedy sa so zberom začalo v auguste a nie v septembri. Pritom pred tridsiatimi rokmi nebývali výnimkou októbrové úrody.
Vďaka tohtoročnej výnimočne dobrej úrode si budú podľa Toubarta a jeho Únie vinári môcť vyberať len tie najlepšie hrozno a vytvoriť zásoby, ktoré v uplynulých rokoch spotrebovali. "Niečo také sme čo do kvantity a kvality v regióne Champagne zatiaľ nezažili," povedal predseda únie vinárskych domov v Champagne Jean-Marie Barillere. "Umožní nám to uložiť do pivníc skvelé vína, ktoré sa dostanú na trh za tri roky," dodal.
Fliaš francúzskeho šampanského sa na svete každoročne predá 310 miliónov. Označenie šampanské sa vzťahuje výlučne na víno pochádzajúce z rovnomenného regiónu a je prísne chránenou značkou. Viac ako miliarda fliaš sa potom uskladní v pivniciach a s ochutnávkou sa vyčkáva, až príde správny čas.