Reuters
StoryEditor

Putin tlačí na ruských oligarchov. Chce od nich investície vo výške 120 miliárd dolárov

04.09.2018, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin chce, aby do konca jeho funkčného obdobia veľké firmy vydali na nové investície 120 miliárd dolárov.

Kremeľ vyvíja tlak na ruských oligarchov, aby do konca funkčného obdobia prezidenta Vladimira Putina vydali na nové investície 120 miliárd dolárov (103 miliárd eur). To predstavuje rast o 15 až 20 percent.

Putin si stanovil za cieľ zvýšiť celkové investície v Rusku na štvrtinu hrubého domáceho produktu, čo by bola najvyššia úroveň od doby Sovietskeho zväzu. Pokiaľ Kremeľ s investičným návrhom uspeje, mohlo by to znamenať, že akcionárom zostane menej peňazí, pretože kapitálové výdavky firmy financujú zo svojho zisku, napísala agentúra Bloomberg.

Ekonomika uviazla v pasci

Ruská ekonomika uviazla v pasci, pretože západné sankcie ju odrezali od zahraničného kapitálu a technológií. Kremeľ sa snaží nájsť alternatívy, aby naštartoval rast a Putin mohol splniť sľuby na zvýšenie životnej úrovne.

Neistý ekonomický výhľad spolu so sankciami a často nepriateľskou podnikateľskou klímou spôsobujú, že firmy sú obozretné vo výdavkoch na nový kapitál. To však ohrozuje nádeje Kremľa na hospodársky zlom. Úradníci sa preto rozhodli zvýšiť na firmy tlak.

"Firmy znižujú alebo odkladajú investície, takže sa musia použiť všetky nástroje," povedal námestník riaditeľa moskovského ekonomického inštitútu Centrum pre makroekonomické analýzy a krátkodobé prognózy Vladimir Salnikov. "To možno nie je najlepší stimul, ale funguje."

Daňové zvýhodnenia

Minulý mesiac jeden z vysoko postavených poradcov Kremľa šokoval investorov a magnátov návrhom na zvýšenie daní z "nadmerných príjmov" niektorých z najväčších ťažobných a chemických firiem a producentov kovov, z ktorých chcel získať až 500 miliárd rubľov (6,3 miliárd eur).

Po kritike od podnikateľskej komunity a časti vlády sa od tohto plánu odstúpilo a Kremeľ zaujal miernejší prístup, keď ponúkol osobitné právne a daňové zvýhodnenie firmám, ktoré uskutočnia nové veľké investičné projekty, a stretol sa s jednotlivými hráčmi, aby sa ubezpečil, že návrh prijmú.

Cieľom ministerstva financií je získať prostredníctvom toho mechanizmu do roku 2024, kedy Putinovi končí funkčné obdobie, na dodatočných investíciách osem biliónov rubľov, uviedol hovorca ministerstva Andrej Lavrov.

Úradníci sa osobne stretávajú so šéfmi spoločností, aby s nimi dohodli projekty a podpísali ich. Firmy však v tejto chvíli dúfajú, že sa im podarí získať osobitné podmienky pre výdavky, ktoré sa aj tak chystajú uskutočniť, než aby sľubovali nové výdavky.

Aby sa podarilo splniť Putinov cieľ na podiel investícií do roku 2024, je potrebné zvýšiť investície zo súčasnej úrovne o 19 biliónov rubľov, uvádza minister hospodárstva Maxim Oreškin.

Pokiaľ budú investície činiť štvrtinu HDP, dostane sa Rusko na rovnakú úroveň ako Turecko, stále však bude zaostávať za Čínou, kde tento podiel činí 42 percent. Okrem investícií veľkých firiem vláda počíta tiež so zvýšením výdavkov na nové cesty, železnice a ďalšiu infraštruktúru.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s Alexandrom Dulebom pred ruskými prezidentskými voľbami v marci tohto roka:

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:17