TASR/AP
StoryEditor

Dodávky ropy cez Družbu budú plne obnovené o pol roka, hlásia Bielorusi

30.04.2019, 13:38
Autor:
ČTKČTK
Druhá vetva ropovodu zatiaľ zostane mimo prevádzky a bude v nej uskladnená kontaminovaná ropa.

Dodávky ropy ropovodom Družba by mali byť na konci budúceho týždňa, teda 10. až 11. mája, obnovené na 60 až 65 percent súčasného ročného priemeru. To zodpovedá 40 percentám kapacity systému.

Plné obnovenie prevádzky si vyžiada najmenej šesť mesiacov. Bieloruskej tlačovej agentúre Belta to dnes povedal prvý námestník riaditeľa firmy Gomeltransněfť Družba, ktorá prevádzkuje ropovod na bieloruskom území, Andrej Verige.

​Do ropovodu, ktorým tečie ropa aj na Slovensko, sa minulý týždeň dostala ropa znečistená organickým chloridom. Ten môže poškodiť rafinérie. Krajiny napojené na ropovod preto zastavili dovoz ruskej ropy.

Verige upozornil, že k obnoveniu dodávok je nutné, aby splnili svoje záväzky všetci partneri a prevádzkovatelia. "Máme záujem spustiť systém čo najskôr to bude možné, je ale dôležité pochopiť, že toto spustenie je len začiatok. Systém bude fungovať v obmedzenom režime," vyhlásil Verige.

Druhá vetva zostane mimo prevádzky

Ropovod Družba sa v Bielorusku rozdeľuje na dve vetvy - severná vedie do Poľska a Nemecka, južná potom cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Kapacita ropovodu činí až jeden milión barelov ropy denne, čo je zhruba jedno percento globálneho dopytu.

Verige uviedol, že súčasné opatrenia prijaté na obnovenie dodávok umožní sprevádzkovať iba jednu vetvu ropovodu. Druhá zatiaľ zostane mimo prevádzky a bude v nej uskladnená kontaminovaná ropa. Verige však neuviedol, ktorá z vetiev bude v prevádzke. Podľa predbežných odhadov je v ropovode v Rusku, Bielorusku, na Ukrajine a v Poľsku okolo päť miliónov ton kontaminovanej ropy.

Odhadovaná strata je 100 miliónov

Dlhodobý výpadok by mohol prinútiť rafinérie v krajinách, ktoré odoberajú ropu z Družby, obmedziť prevádzku a prinútiť Rusko znížiť ťažbu. Odberatelia ropy by tiež mohli žiadať od ruských výrobcov a prevádzkovateľov ropovodu Transnefť odškodné za ušlý zisk, upozornila agentúra Reuters.

Rozsah škôd zatiaľ nie je jasný, ani kto ich zaplatí. Bielorusko, ktoré spracováva ruskú ropu a ropné produkty potom predáva do zahraničia, odhaduje stratu zo zníženia vývozu ropných produktov na 100 miliónov dolárov.

Rusko vyváža okolo štyroch miliónov barelov ropy denne. Kontaminácia suroviny prichádza v čase, keď krajina plánuje, že v máji zvýši vývoz ropy na päťročné maximum. Podľa obchodníkov sa na tomto pláne zatiaľ nič nezmenilo.

Kontaminovanú ropu posunuli vedome

Šéf spoločnosti Transnefť Nikolaj Tokarev dnes uviedol, že kontaminovanú ropu do systému vedome dodala malá súkromná firma zo Samarskej oblasti. Neposkytol však meno podniku.

Tokarev takisto oznámil, že kontaminovaná ropa sa teraz z Bieloruska po železnici prepravuje späť do Ruska. "Neskôr ju v Novorossijsku zmiešame so štandardnou ropou a predáme ju ďalej," dodal.

Problém s ropou sa objavil minulý týždeň, kedy nemenovaný ruský producent surovinu kontaminoval vysokými dávkami organického chloridu. Ten sa používa na zvýšenie produkcie ropy, ale pred transportom je nutné ho z ropy odstrániť, pretože môže poškodiť rafinérie.

Problémy s dodávkami nenastali prvýkrát

S výpadkami dodávok prostredníctvom ropovodu Družba sú už z minulosti skúsenosti, najmä z 90. rokov. Prerušenie dodávok malo najrôznejšie príčiny - od požiadavky vtedajšieho Sovietskeho zväzu na platbu vo voľne zameniteľnej mene až po spory medzi Ruskom a Ukrajinou o výške tranzitných poplatkov.

Problémy s dodávkami občas pôsobilo aj počasie. Ku kontaminácii ropy však v Rusku dochádza zriedka. Podľa obchodníkov sa vyšší podiel organického chloridu objavil v ruskej rope zhruba pred desiatimi rokmi, avšak znečistenie bolo oveľa nižšie.

01 - Modified: 2019-04-26 10:42:08 - Feat.: 0 - Title: K Slovensku sa pridalo aj Česko, dalo stopku ruskej rope 02 - Modified: 2019-04-25 12:43:47 - Feat.: 0 - Title: Bielorusko zatiahlo kohútiky v kľúčovom ropovode. Problémová ropa z Ruska už na západ netečie 03 - Modified: 2019-04-26 14:40:36 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft reaguje na zastavenie dodávok ropy z Ruska: Povedal, na ako dlho máme zásoby 04 - Modified: 2019-04-29 14:08:10 - Feat.: 0 - Title: Do Bieloruska z Ruska už pritiekla čistá ropa, Transnefť záležitosť vyšetruje
01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb 05 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:13