Reuters
StoryEditor

Ekonomika Únie tento rok porastie o 1,4 percenta, existujú však riziká

10.07.2019, 11:33
Autor:
ČTKČTK
Prognóza upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú vonkajšie faktory, ako je napätie v medzinárodnom obchode či neistoty súvisiace s medzinárodnou politikou.

Ekonomika celej Európskej únie tento rok porastie o 1,4 percenta, v krajinách používajúcich euro to bude 1,2 percenta, uviedla dnes Európska komisia vo svojej letnej makroekonomické prognóze.

V budúcom roku očakáva EK pre celú Úniu expanziu hospodárstva o 1,6 percenta a v eurozóne o 1,4 percenta. Prognóza pritom opäť upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú vonkajšie faktory, ako je napätie v medzinárodnom obchode či neistoty súvisiace s medzinárodnou politikou.

Letná prognóza, ktorú novinárom predstavil komisár pre hospodárske a menové otázky, dane a clá Pierre Moscovici, mierne znížila výhľad pre celú EÚ aj eurozónu na budúci rok. Na jar EK očakávala v celej Únii v roku 2020 rast 1,7 percenta a v krajinách používajúcich euro 1,5 percenta.

"Všetky krajiny EÚ by mali opäť rásť, tak v roku 2019 ako aj v roku 2020, silný pracovný trh podporí dopyt," poznamenal Moscovici. Ale vzhľadom k mnohým rizikám, ktoré môžu výhľad ohroziť, je podľa neho potrebná ďalšia práca na posilňovaní odolnosti hospodárskych systémov členských krajín i eurozóny ako celku.

Prognóza pre Slovensko

Komisia vo svojej najnovšej prognóze očakáva rast ekonomiky na Slovensku v tomto roku na úrovni 3,6 percenta.

Pre rok 2020 počíta Komisia s miernejším rastom slovenskej ekonomiky na úrovni 3,3 percenta.

Riziká pre ekonomiku

Moscovici pred novinármi upozornil na "rast protekcionizmu a napätia medzi USA a Čínou", ktoré môžu mať negatívny vplyv na medzinárodný obchod.

Pokračujúca neistota okolo americkej obchodnej politiky môže mať podľa Komisie vplyv na spomalenie obchodu a tým aj výroby v rôznych regiónoch i sektoroch hospodárstva.

Dôsledkom by potom boli aj negatívne dopady na finančné trhy. Napätie na Blízkom východe by podľa prognózy Komisie mohlo viesť k vyšším cenám ropy.

Pre Úniu je tiež rizikovým faktorom britský odchod z EÚ, pripomenul Moscovici. Teraz by Británia mala Úniu opustiť na konci októbra, ďalej ale nie je jasné, či sa tak stane na základe vzájomnej dohody alebo bez nej.

EÚ je ťahaná domácim dopytom

Z prognózy vyplýva, že rast v EÚ je ťahaný domácim dopytom, predovšetkým spotrebou domácností.

Hrubý domáci produkt by podľa Európskej komisie mal tento rok rast vo všetkých krajinách Európskej únie, ale napríklad v strednej a východnej Európe na Malte či v Írsku bude expanzia výrazne vyššia ako v Taliansku či Nemecku.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:49