StoryEditor

Kopance od rodičov, celé dni v práci. V Číne využívajú na modeling malé deti

11.08.2019, 10:28
Autor:
ČTKČTK
Prehliadky so štvorročnými deťmi zažívajú v krajine boom.

Už v štyroch rokoch to sú ozajstné hviezdy: čínske dvojčatá Jü-Čchiou a Jü-mi sa v obchodnom centre v Pekingu nechávajú nalíčiť a za niekoľko minút už budú defilovať pri súťaži detských manekýnov.

Braček a sestrička, s dokonalým účesom, vstupujú s dôverou na červený koberec. Nie sú to žiadni začiatočníci, v posledných dvoch rokoch chodili na kurzy, kde sa učili pózovať a defilovať.

Dni ale môžu byť dlhé a tlak silný. A prudký nárast počtu detských manekýnov vyvoláva v Číne tiež určitý odpor. Je za ním nedávne video na internete, ktoré ukazuje, ako jedna matka v meste Chang-čou na východe Číny nakopla svoju trojročnú dcérku pri módnej prehliadke pre deti.

Klip vzbudil na sociálnych sieťach vlnu rozhorčenia. A v Číne sa stal symbolom nádeje na úspech detí, v dôsledku desaťročí kontroly pôrodnosti často jedináčikov.

Presun na miesto konania prehliadky, obliekanie, líčenie, opakovanie: pre Jü-Čchiou a Jü-mi také dni môžu znamenať aj 12 hodín práce, po ktorej nasleduje samotná minúta na pódiu.

Náročný program detí

Deti, často sprevádzané ďalšie drobotinou, musia defilovať na červenom koberci, pózovať pred rozhodcom a čakať v zákulisí na výsledky.

"V miestnosti, kde sa líči, musia byť pri niektorých súťažiach už o šiestej ráno," povedal agentúre AFP otec dvojčiat Siao Liang. "Súťaž však môže začať až o druhej popoludní a deti končia o tretej alebo o štvrtej. To všetko teda zaberie celý deň," dodáva.

"Sú jedineční: len zriedka sú manekýnmi dvojčatá, chlapec a dievča," pýši sa otec. "A vidíte, že to milujú. Dávame im teda príležitosť na tejto ceste pokračovať," dodáva a podotýka, že bude teraz na kariéru dvojčiat vydávať viac peňazí.

Vysoké zárobky

Niektorí detskí manekýni môžu často pózovať so stovkou rôznych odevov počas 12 hodín pre veľké značky. Ich denný zárobok potom môže dosiahnuť aj 10-tisíc jüanov (vyše tisíc eur).

Sektor detských manekýnov je považovaný za lukratívny, čo viedlo k tomu, že v Číne vzniklo mnoho špecializovaných škôl. Show Stars, založená v roku 2016, je jedným z prvých zariadení otvorených v Pekingu.

Kopanie detí je bežné

Zvláštne kurzy tam môžu stáť až 800 jüanov (približne sto eur) za hodinu. Počet študentov sa od otvorenia viac ako zdvojnásobil, hovorí majiteľ tohto zariadenia Le-e Kchun, bývalý agent manekýnov. Na situácii, keď matka nakopne svoju trojročnú dcérku, nie je podľa neho nič neobvyklé.

"Ako človek z odboru môžem povedať, že to je dosť časté. Keď deti rodičia nepočúvajú, potom je nejaká tá rana viacmenej v norme," hovorí.

Pre podniky je doteraz oficiálne nezákonné najímať osoby mladšie ako šestnásť rokov. Väčšinu malých manekýnov teda platia potajomky.

Dopad na deti

Mladí influenceri na internete, teda deti platené značkami za to, aby propagovali ich produkty na sociálnych sieťach, takisto vedú rodičov k tomu, aby deti v manekýnstve povzbudzovali.

Podľa expertov to však má dôsledky na ich zdravie. "Deti do šiestich rokov sú v plnom mentálnom vývoji. Potrebujú poznávať svet, mať istú slobodu," poznamenal psychológ Kung Süe-pching.

Siao Liang a jeho manželka sú si vedomí potenciálnych rizík. Dúfajú však, že vďaka manekýnstvu budú mať dvojčatá viac sebadôvery. "A keď sa budú dobre učiť v škole a naozaj sa budú chcieť stať manekýnmi, tak ich stopercentne podporíme," uvádzajú.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:49