StoryEditor

Kedy budú ľudia ochotní platiť za chlieb viac a kde sú najlepší pekári na svete?

19.11.2019, 15:07
Spotrebitelia v niektorých krajinách už rozlišujú medzi kvalitným a nekvalitným pečivom.

Poddimenzovanosť pekárenského sektora je na Slovensku realitou už roky. Je to rovnaké aj v iných európskych krajinách, respektíve vo svete?
Do určitej miery áno. Aj keď pekárenský sektor je dôležitý, situácia, aká panuje na Slovensku, je podobná aj v iných krajinách. Pravdepodobne aj na Slovensku putuje väčšina financií, podobne ako u nás v Španielsku, najmä do automotive sektora či farmácie. V Nemecku, ale aj v niektorých škandinávskych a západných krajinách je však prístup k pekárstvu predsa len trochu iný, jasnejší.

V akom zmysle?
Súvisí to aj so vzdelávaním. Na Slovensku, ale ani v Španielsku či Taliansku nie je o pekárske odbory taký záujem ako v minulosti. Nemajú jasné základy. Podobné to je zrejme aj v strednej a vo východnej Európe. Našou výzvou je postaviť sa proti tomu. Avšak v Nemecku alebo vo Francúzsku je to iné. Od samého začiatku ide o jasné programové profesie. Len čo profesia získa svoj rešpekt, všetko je jednoduchšie. Za dôležitú považujem aj popularitu profesie. Napríklad to, ako sa spropagovala profesia kuchára v zábavných televíznych reality show, je výborná cesta.

Postavenie pekárov sa teda líši aj v závislosti od krajiny. Menilo sa napríklad aj v čase?
Pred 500 rokmi boli pekári v celej Európe uznávanými profesionálmi. Človek musel byť členom cechu, musel mať kvalifikáciu. Napríklad doktor nebol uznávaný. Teraz sa to otočilo. Lekári sú uznávaní a pekári nie.

Sloven...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-03-29 14:08:53 - Feat.: - Title: Ceny potravín sa zbláznili. K bojkotu reťazcov sa uchýlili aj švédski zákazníci 02 - Modified: 2025-03-25 08:44:38 - Feat.: - Title: Združenie pekárov a cukrárov varuje, že novela pre živnostníkov z dielne SaS môže ohroziť zdravie občanov 03 - Modified: 2025-03-11 09:06:35 - Feat.: - Title: Veľkonočné pečivo od nelegálnych predajcov predstavuje zdravotné riziká i finančné straty pre štát 04 - Modified: 2025-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Príbehy slávnych jedál: Croissant vôbec nevznikol vo Francúzsku, ale v skutočnosti len 50 kilometrov od Bratislavy 05 - Modified: 2025-01-22 09:15:55 - Feat.: - Title: Pekári majú dostatočné kapacity na zásobenie Slovenska chlebom aj pečivom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. apríl 2025 22:31