Reuters
StoryEditor

Zverejnili rebríček najbezpečnejších leteckých dopravcov. Austrálčanom pomohli inovácie

04.01.2020, 16:05
Autor:
osvosv
Letecký portál Airline Ratings tento týždeň zverejnil svoje hodnotenie aerolínií podľa ich bezpečnosti.

Vlaňajší rok bol vo svete leteckej bezpečnosti zlomový. Havárie Boeingov 737 Max a následné vyšetrovanie totiž mnohým cestujúcim, ktorých predtým napríklad typ lietadla, ktorým poletia, nezaujímal, zmenilo návyky.

Bezpečnosť pre nich začala byť oveľa dôležitejšia. A to aj napriek tomu, že bolo svetové nebo vlani celkovo bezpečnejšie ako v roku 2018.

To sa odrazilo aj na hodnotení leteckých prepravných spoločností na webe Airline Ratings. Ten každoročne vydáva zoznam najlepších aerolínií na svete. Hodnotí ich podľa desiatok kritérií. Medzi ne patrí aj bezpečnosť.

Prísnejšie kritériá na bezpečnost

Dvadsať najlepších aerolínií pre minulý rok server označil za "rovnako bezpečné" a v tejto oblasti je zoradil iba v abecednom poradí. To sa však tento rok zmenilo. Web sprísnil kritériá a prepravné spoločnosti rozdelil podľa bezpečnosti.

Medzi prvými desiatimi dopravcami sú podľa jeho šéfredaktora Airline Ratings Geoffreyho Thomasa len malé rozdiely. Bezpečnosť medzi desiatym a dvadsiatym prepravcom sa už však značne líši.

Okrem technickej stránky bezpečnosti aerolínií redaktorov webu pri zostavovaní zoznamu zaujímalo napríklad aj to, či u nich neprebiehali audity leteckých regulátorov. Hodnotila sa aj finančná situácia firiem, staroba flotily alebo starostlivosť pri výcviku pilotov.

Drobné palubné incidenty však redaktori z hodnotenia vypustili, nemusí totiž ísť o chyby aerolínií. "Dôležitejšie je (podľa nás) to, akým spôsobom sa s incidentmi vysporiada posádka. To oddeľuje dobrú aerolíniu od tej málo bezpečnej," uviedol Thomas pre CNN.

Na prvom mieste rebríčka bezpečnosti sa umiestnili najväčšie austrálske aerolínie. "Qantas za posledných šesťdesiat rokov viedol prakticky každý väčší pokrok v oblasti leteckej bezpečnosti," povedal Thomas. "V ére prúdových lietadiel navyše nezažil ani jednu smrteľnú nehodu," dodal. Druhé miesto obsadili Air New Zealand, za ktorými nasledovali taiwanské EVA Air.

Časť veľkých mien sa na zoznam nedostala

Singapore Airlines, ktoré vlani Airline Ratings označilo za najlepšie aerolínie sveta, skončili ako šieste najbezpečnejšie. V hodnotení prekvapivo prepadli British Airways, United Airlines, All Nippon Airways a American Airlines. Títo štyria dopravcovia sa pritom v predchádzajúcich rokoch medzi dvadsiatimi najlepšími svetovými aerolinkami pravidelne objavovali.

Napríklad British Airways podľa Thomasa "podrazili" staré lietadlá a vysoké množstvo všemožných incidentov. "Žiadny z nich síce neohrozoval životy cestujúcich, ale vzhľadom k tomu, aká malá je ich flotila, ich jednoducho bolo príliš veľa," doplnil.

Okrem veľkých leteckých dopravcov hodnotil web tiež nízkonákladové aerolinky. Medzi tými najlepšie dopadli Air Arabia, za nimi nasledovali britské Flybe a americkej Frontier Airlines.

01 - Modified: 2022-04-22 14:34:01 - Feat.: - Title: Toto sú top bazárové autá tohto roka. Kto kraľuje slovenským jazdenkám? 02 - Modified: 2022-04-14 07:14:22 - Feat.: - Title: Kto predal najviac áut? Toto sú najpopulárnejšie automobilové značky roka 2021 03 - Modified: 2022-03-17 06:47:02 - Feat.: - Title: Využívate ho počas rozhodovania pri kúpe mobilu? Tento rebríček vôbec nemusí byť smerodajný 04 - Modified: 2022-03-11 08:53:21 - Feat.: - Title: Prehľad nemocníc: Top zariadenia má Bratislava aj Vysoké Tatry 05 - Modified: 2022-03-09 11:53:55 - Feat.: - Title: Lada nad zlato? Toto sú najpredávanejšie autá v Rusku, ich výroba stojí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:27