Oliver Grünberg (vľavo) a Andreas Tostmann hovoria, že autopriemysel je na Slovensku dôležitejší ako v ktorejkoľvek krajine na svete.HN Pavol Funtál
StoryEditor

VW tlačí na tretinové zvýšenie efektivity

18.02.2020, 23:00
Bratislava má najmodernejšie batériové vozidlá koncernu a odoberá len zelenú energiu, hovoria manažéri Andreas Tostmann a Oliver Grünberg z automobilky Volkswagen.

Bratislavská výroba získala od značky Volkswagen ocenenie. Čo konkrétne musela splniť, aby získala prvenstvo?
Tostmann: Na súťaži Transformer of the year sa každoročne zúčastňuje všetkých 16 závodov značky Volkswagen okrem čínskych. Súťažiaci sú posudzovaní na základe rôznych kritérií, ktorými sú predovšetkým zvyšovanie efektivity a produktivity. Veľmi dôležité je tiež prenášanie dobrých nápadov do iných závodov, teda spolupráca v rámci výroby. A ide aj o to, aby sme zamestnancov ďalej náležite rozvíjali. Na základe týchto kritérií potom vzniká rebríček, pričom v našej súťaži bojovali o prvé miesto v závere tri závody. Jedným bola Palmela v Portugalsku, ďalším výrobný závod v ruskej Kaluge a Volkswagen Slovakia. Preteky boli veľmi tesné a zaslúženým víťazom sa stal Volkswagen Slovakia. Tímu srdečne gratulujem.

Znamená to, že Volkswagen v Bratislave je momentálne najkonkurencieschopnejší závod v rámci koncernu?
Tostmann: Umiestnenie v našej súťaži nevypovedá priamo o konkurencieschopnosti jedného závodu v porovnaní s iným závodom. Poukazuje skôr na doterajšie pokroky a zlepšenia v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Takže pri zohľadnení kombinácie viacerých faktorov sa nedá priamo odvodiť, kto je teraz ten najhospodárnejší, najkonkurencieschopnejší či najlepší. Ide skôr o akési „športové“ zápolenie, ktorého cieľom je zlepšenie v rámci siete závodov.


Pán Grünberg, vy ste hovorili, že v budúcnosti musíte splniť tri piliere. Medzi nimi sú efektivita, odbory a atraktivita podnikateľského prostredia. Nie všetko závisí od vás, no dá sa povedať, že efektivita a odbory na základe dohodnutej kolektívnej zmluvy sú splnené?
Grünberg: Dnes sme sa tu stretli, pretože sme dosiahli dobrý výsledok v rámci prvého piliera našej stratégie. Avšak ten ukazuje len to, akí úspešní sme boli v minulom roku. Ešte sme ďaleko od nášho cieľa, aby sme mohli povedať, že máme hoto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:25