Reuters
StoryEditor

Aerolinky pre koronavírus obmedzujú prevádzku. Ryanair znižuje kapacitu, Austrian pozastavuje lety

16.03.2020, 14:42
Autor:
ČTKČTK
Letecká spoločnosť Austrian od štvrtka dočasne zastaví pravidelné lety kvôli prudkému poklesu dopytu.

Niektoré európske aerolinky obmedzujú kvôli šíreniu koronavírusu prevádzku. Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair dnes oznámila, že z prevádzky stiahne väčšinu lietadiel a v nasledujúcich dvoch mesiacoch znížia kapacitu o 80 percent.

Letecká spoločnosť Austrian, ktorá spadá pod Lufthansu, počnúc štvrtkom celkom zastaví prevádzku.

Ryanair väčšinu strojov z prevádzky stiahne v nasledujúcich siedmich až desiatich dňoch.

Najväčší letecký dopravca v Európe podľa počtu cestujúcich nevylučuje, že na zemi kvôli cestovným obmedzeniam skončia všetky jeho lietadla.

"V uplynulých dvoch týždňoch sme pozorovali podstatný úbytok rezervácií a očakávame, že v dohľadnej dobe to bude pokračovať," informoval Ryanair vo vyhlásení.

Austrian pozastavuje lety

Letecká spoločnosť Austrian od štvrtka dočasne zastaví pravidelné lety kvôli prudkému poklesu dopytu.

Opatrenie potrvá do 28. marca. Posledný let týchto aeroliniek bude z Chicaga, lietadlo by malo pristáť vo Viedni vo štvrtok skoro ráno. Spoločnosť bude ale ďalej repatriovať Rakúšanov zo zahraničia. Samotná skupina Lufthansa obmedzí kapacitu diaľkových letov na 90 percent.

Briti znižujú kapacity

Britská letecká spoločnosť Virgin Atlantic dnes uviedla, že do 26. marca ponechá na zemi 75 percent letky, nasledujúci mesiac až 85 percent. Zamestnancov požiada, aby si v nasledujúcich troch mesiacoch vybrali osem týždňov neplatenej dovolenke, aby nemuseli pristúpiť k znižovaniu počtu pracovných miest.

O nevyhnutnom znížení kapacity informovala aj letecká skupina IAG, ktorá je vlastníkom British Airways. Má to byť až o 75 percent v marci a apríli.

Podobný krok chystá tiež nízkorozpočtová letecká spoločnosť easyJet. British Airlines a easyJet sú, čo sa týka počtu prepravených pasažierov, trojkou a štvorkou v Európe.

Žiadajú vlády o podporu

Aliancia leteckých dopravcov OneWorld, SkyTeam a Star Alliance žiadajú vlády, aby im poskytnutím mimoriadnej podpory pomohli prekonať enormný prepad dopytu po leteckej doprave v dôsledku šírenia pandémie spôsobenej novým koronavírusom a s tým spojené problémy. Prevádzkovateľov letísk potom aliancie vyzývajú, aby dočasne prehodnotili obchodnú politiku a zrušili napríklad poplatky za pristávacie práva.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 04 - Modified: 2024-03-01 15:39:51 - Feat.: - Title: Ryanair zhoršil prognózu pre nový finančný rok pre meškajúce dodávky Boeingov 05 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:11