Reuters
StoryEditor

USA chystajú ďalší krok proti Huawei. Čína varuje pred odvetou

15.05.2020, 15:38
Autor:
ČTKČTK
Huawei naďalej používa americký softvér a technológiu pre navrhovanie polovodičov, zdôvodnil svoj krok americký úrad.

Spojené štáty zavádzajú sériu opatrení, ktoré majú odstrihnúť čínsku firmu Huawei Technologies od globálnych dodávateľov čipov. Dnes to oznámila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Krok by podľa agentúry Reuters mohol ešte viac zhoršiť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou. Washington považuje túto telekomunikačnú firmu za hrozbu pre národnú bezpečnosť, čo Huawei odmieta.

Čína je pripravená umiestniť v odvete americké firmy na svoj zoznam nespoľahlivých, napísal vládny denník Global Times.

Používajú americké know-how

"Toto oznámenie blokuje úsilie spoločnosti Huawei o obchádzanie vývozných kontrol," uviedlo vo svojom vyhlásení americké ministerstvo obchodu.

Dodalo, že sa zameralo na nákupy tých polovodičov zo strany Huawei, ktoré vznikajú priamo vďaka americkému know-how.

Huawei potrebuje polovodiče pre svoje chytré telefóny a telekomunikačné zariadenia. Zmena pravidiel je ranou nielen pre tohto najväčšieho svetového výrobcu telekomunikačných zariadení a druhého najväčšieho výrobcu smartphonov na svete, ale aj pre taiwanského výrobcu polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing, ktorý je najväčším dodávateľom čipov pre Huawei.

Huawei naďalej používa americký softvér a technológiu pre navrhovanie polovodičov, zdôvodnil svoj krok americký úrad. Firma to robí aj napriek tomu, že bola vlani v máji v USA zaradená na ekonomickú čiernu listinu.

Podľa nových pravidiel budú musieť zahraničné spoločnosti, ktoré používajú americké zariadenia na výrobu čipov, musieť v USA požiadať o licenciu skôr, než čipy dodajú firme Huawei alebo jej blízke firme HiSilicon.

Čína sa chystá na odvetu

Spoločnosť Huawei už skôr varovala, že čínska vláda v prípade, že nariadenie nadobudne platnosť, príde s odvetnými opatreniami. Na dnešnú správu o nových opatreniach proti Huawei už zareagovali poklesom futures na americké akcie.

Čínsky štátny denník Global Times dnes uviedol, že Peking je v rámci odvetných opatrení pripravený zaradiť na zoznam nespoľahlivých americké firmy.

Vyšetrovanie a sankcie zo strany Číny by potom hrozili spoločnostiam, ako je Apple, Cisco Systems alebo Qualcomm. Do úvahy podľa Global Times prichádza aj pozastavenie nákupov lietadiel amerického výrobcu Boeing.

Spojené štáty firmu Huawei už dlhšiu dobu obviňujú z krádeží technológií a podozrievajú zo špionáže pre čínsku vládu. To však čínsky podnik dlhodobo odmieta.

01 - Modified: 2020-05-07 12:15:53 - Feat.: 0 - Title: USA sa chystajú umožniť spoluprácu s Huawei na normách pre 5G siete 02 - Modified: 2020-05-07 22:26:29 - Feat.: 0 - Title: Dva týždne sme žili bez podpory Google. Prečo sa nám to takmer nepodarilo?
01 - Modified: 2024-04-24 18:27:06 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:27