Reuters
StoryEditor

Kúpi Microsoft TikTok? Trump zmenil názor, nechce si pohnevať voličov

03.08.2020, 10:45
Autor:
ČTKČTK
TikTok má v USA podľa odhadov zhruba 100 miliónov užívateľov. Akvizícia by ponúkla Microsoftu príležitosť stať sa veľkým konkurentom veľkých sociálnych médií.

Čínska spoločnosť ByteDance začala predbežné rokovania s technologickou firmou, ktorá by zabezpečila, aby jej aplikácia TikTok mohla ďalej fungovať v Spojených štátoch.

S odvolaním sa na interný list zamestnancom to dnes uviedla agentúra Reuters. ByteDance neuviedla, o akú firmu ide, záujem o túto aplikáciu na zdieľanie krátkych videí však vyjadrila americká spoločnosť Microsoft. Prezident Donald Trump je podľa zdrojov ochotný dať Microsoftu 45 dní na dosiahnutie dohody.

​Ak sa Microsoft dohodne, mohla by súčasná podoba odvetvia sociálnych sieťach prejsť zásadnou zmenou, ale tiež ešte viac zhoršiť vzťahy medzi USA a Čínou.

Problémom je bezpečnosť

Trump v piatok oznámil, že plánuje aplikáciu TikTok zakázať v USA. Zdôvodňuje to obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.

Rozhodnutie predstavuje zmenu Trumpovho názoru, ešte v piatok totiž prezident odmietal myšlienku na predaj aplikácie Microsoftu.

Po osobnom stretnutí so šéfom Microsoftu Satyom Nadellom však firma v nedeľu oznámila, že bude pokračovať v rokovaniach o kúpe TikToku a že chce dohodu uzatvoriť do 15. septembra.

Podľa zdrojov je to termín, ktorý poskytol firmám ByteDance a Microsoft Výbor pre zahraničné investície v Spojených štátoch (CFIUS), ktorý skúma dohody z hľadiska možného rizika pre národnú bezpečnosť.

Prvá aplikácia z Číny, ktorá sa presadila 

Spoločnosť ByteDance kúpila v roku 2017 firmu Musical.ly a spojila ju s aplikáciou TikTok. Tá sa vďaka tomu stala prvou čínskou aplikáciou, ktorej sa podarilo presadiť v USA. ByteDance sa tak stala jedným z mála skutočných globálnych čínskych konglomerátov.

TikTok má v USA podľa odhadov zhruba 100 miliónov užívateľov. Akvizícia by ponúkla Microsoftu príležitosť stať sa veľkým konkurentom veľkých sociálnych médií, ako je Facebook a Snap. Microsoft vlastný profesionálnu sociálnu sieť LinkedIn.

Podľa jedného zo zdrojov Trump zmenil názor po tlaku niektorých svojich poradcov a členov republikánskej strany. Zákaz TikToku by znepriatelil veľa jeho mladých užívateľov pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA a zrejme by spustil vlnu právnych sporov.

Niekoľko prominentných republikánskych zákonodarcov vydalo v posledných dňoch vyhlásenia, v ktorých Trumpa vyzývali, aby predaj TikToku Microsoftu podporil.

Oheň medzi Pekingom a Washingtonom 

TikTok sa stáva novým ohniskom sporu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Vzťahy medzi USA a Čínou sa v posledných rokoch zhoršili kvôli obchodu, autonómii Hongkongu, kybernetickej bezpečnosti a šíreniu nového koronavírusu.

Čínsky štátny denník China Daily dnes označil firmu ByteDance za obeť honu na čarodejnice zo strany Spojených štátov a uviedol, že Washington neposkytol dôkazy podporujúce tvrdenie, že TikTok znamená hrozbu pre národnú bezpečnosť USA.

Podľa navrhovanej dohody by mal Microsoft prevziať aktivity TikToku v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Sľúbil, že zabezpečí, aby všetky súkromné ​​údaje o amerických užívateľoch TikToku zostali v USA.

Zatiaľ nie je jasné, koľko by mohol Microsoft za TikTok zaplatiť. Agentúra Reuters minulý týždeň uviedla, že ByteDance si cení aplikáciu na viac ako 50 miliárd dolárov. Tlak zo strany USA na predaj by však cenu mohol znížiť.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 03 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:31