Reuters
StoryEditor

Šéf Fedu: Ekonomika sa zotaví, až keď sa ľudia budú cítiť bezpečne

22.09.2020, 11:45
Autor:
TASRTASR
Centrálna banka po vypuknutí pandémie poskytla finančným ústavom bilióny dolárov likvidity a znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu takmer na nulu.

Americká ekonomika sa zotaví z poklesu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu až vtedy, keď sa ľudia budú cítiť bezpečne a obnovia svoje bežné aktivity. Uviedol to v pondelok šéf Federálneho rezervného systému Jerome Powell pred vystúpením v Kongrese.

Šéf Fedu, americkej centrálnej banky, bude od utorka tri dni informovať príslušné parlamentné výbory o stave ekonomiky, ktorá pre tzv. koronakrízu prišla milióny pracovných miest a v 2. kvartáli zaznamenala rekordný pád. Dôvodom boli blokády na zabránenie šírenia koronavírusu.

Prudký rast niektorých odvetví 

Aj keď niektoré odvetvia hospodárstva, ako napríklad maloobchodný predaj a realitný trh, zaznamenali prudký rast, vírus sa ďalej šíri a Kongres uviazol na mŕtvom bode, nedokáže sa dohodnúť na ďalších výdavkoch na podporu hospodárstva.

„Úplné zotavenie pravdepodobne príde až po tom, keď si ľudia budú istí, že je bezpečné zapojiť sa do širokého spektra aktivít,“ plánuje Powell povedať v utorok členom výboru pre finančné služby počas spoločného vystúpenia s ministrom financií Stevenom Mnuchinom.

„Cesta vpred bude závisieť od udržania vírusu pod kontrolou a od politických opatrení prijatých na všetkých úrovniach vlády.“

Obrovské stimuly 

Centrálna banka po vypuknutí pandémie poskytla finančným ústavom bilióny dolárov likvidity a znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu takmer na nulu. Uviedla tiež, že v prípade potreby podnikne ďalšie kroky. Fed však môže iba požičiavať, nie utrácať.

Powell opakovane vyzval vládu na väčšiu podporu pre ekonomiku, napriek tomu na rokovania medzi demokratmi a republikánmi v Kongrese o ďalších stimuloch nedošlo k žiadnemu citeľnému pokroku.

Zákonodarcovia v marci, po vypuknutí pandémie, schválili balík stimulov, ktorý zahŕňal aj príplatky nezamestnaným a program pôžičiek a grantov pre malé podniky. Tieto programy však už vypršali.

V pondelok ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow uviedol, že USA evidujú „udržateľné a silné“ oživenie ekonomiky, ktoré si možno nebude vyžadovať ďalšie stimuly.

01 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 02 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-11 13:53:50 - Feat.: - Title: Zníži prvý Fed či ECB? 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:35