Reuters
StoryEditor

Deň nezadaných nahral čínskemu predajcovi Alibaba. Rekordné tržby sa pohybujú v desiatkach miliárd

11.11.2020, 19:49
Autor:
ČTKČTK
Deň nezadaných sa ukazuje ako úspešnejšia akcia než oba hlavné svetové predvianočné výpredajové dni.

Po skončení predaja na Deň nezadaných, takzvaný Singles Day, tržby najväčšieho čínskeho internetového predajcu Alibaba prekonali minuloročný rekord.

Ľudia si prostredníctvom jeho webu už pol hodiny po polnoci miestneho času (v utorok 17:30 SEČ) objednali okolo 16 miliónov zľavnených produktov za viac než 56 miliárd dolárov.

Nakoniec sa počas dneška predal tovar za rekordných 498,2 miliardy jüanov (63,9 miliardy eur). Najväčšia internetová nákupná akcia na svete bola tento rok spustená už prvého novembra a skončí 12. novembra o polnoci, uviedol server CNBC.

Najúspešnejšia predajná akcia

Na konkurenčnom portáli JD.com spotrebitelia nakúpili v rovnakom období - teda od začiatku novembra - tovar za 271,5 miliardy jüanov.

Deň nezadaných sa ukazuje ako úspešnejšia akcia než oba hlavné svetové predvianočné výpredajové dni, označované ako Čierny piatok (Black Friday) a Kybernetický pondelok (Cyber ​​Monday) dohromady, poznamenala agentúra Reuters.

V porovnaní s dvojdňovou zľavovou akciou na americkom Amazonu Prime Day je hodnota objednávok 21-krát väčšia.

Predajná akcia Singles Day sa koná v kontexte oživenia čínskej ekonomiky po koronakríze. Milióny Číňanov nemohli kvôli uzáverám hraníc cestovať do zahraničia na nákupy, a tak teraz viac míňajú doma.

Nákupná horúčka 

Deň nezadaných vznikol v Číne v 90. rokoch ako sviatok všetkých nezadaných, v roku 2009 z neho však internetový predajca Alibaba urobil nákupnú horúčku.

Tento rok internetový predajca zahájil predajnú akciu skôr, aby dostali viac priestoru menej známe značky.

Prvý zľavy začali ponúkať od prvého do tretieho novembra, akcia vrcholí dnes. Hrubý objem tovaru, teda peniaze utŕžené za predaj, vykáže Alibaba za 11 dní, a nie za 24 hodín.

Nákupnú horúčku spravidla sprevádzajú živé vystúpenia. Tento rok prostredníctvom streamu vystúpila v utorok na galavečere Alibaba speváčka Katy Perry.

Vedľa prostých zliav Alibaba zákazníkom ponúka okrem iného aj to, aby si objednali hneď skraja akcie, a dostali tak lepšiu ponuku. Nabáda ich tiež k tomu, aby hrali mobilné hry a kombinovali svoje nákupy z rôznych obchodov.

Neúspešný vstup na burzu 

Solídny výsledok akcie znamená úľavu práve pre internetového predajcu Alibaba, ktorý za týždeň stratil zhruba desať percent svojej trhovej hodnoty. Minulý utorok totiž burzy v Šanghaji a Hongkongu nečakane zrušili primárnu verejnú ponuku akcií jeho finančne technologickej divízie Ant Group.

Oficiálnym dôvodom boli zmeny v regulácii. Podľa niektorých médií šéf Alibaba Jack Ma zrejme doplatil na na to, že sa ako jeden z mála čínskych podnikateľov odvážil verejne oznamovať svoje názory na finančnú reguláciu.

Akcie Alibaba sa krátko pred 19:00 SEČ obchodovali na americkej burze Nasdaq za 269,08 dolára, a pridávali tak 0,95 percenta. Akcie JD.com v rovnakom čase mali k dobru tri percentá a predávali sa za 82,48 dolára.

01 - Modified: 2022-04-13 06:57:52 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj je na pokraji bankrotu. Predchádzalo mu zníženie daní o polovicu 02 - Modified: 2022-04-03 16:08:17 - Feat.: - Title: Slovákov nezastavila ani koronakríza. Zdrojom zárobku už nie je len nákup nehnuteľností 03 - Modified: 2022-03-22 14:57:53 - Feat.: - Title: Čínsky internetový predajca Alibaba odkúpi svoje akcie v rekordnom objeme 04 - Modified: 2022-02-11 08:04:56 - Feat.: - Title: Výkony stavebníctva výrazne zaostávajú za číslami spred pandémie. Produkcia minulý rok opäť klesla 05 - Modified: 2022-02-10 11:59:39 - Feat.: - Title: Koronakríza silnejšie pritlačila slovenskú ekonomiku. Na jej porazenie si počkáme dlhšie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:12