Reuters
StoryEditor

Horšie než odchod z EÚ. Za nezávislosť Škótsko tvrdo zaplatí, varuje štúdia

06.02.2021, 16:22
Autor:
samsam
Autori zdôrazňujú, že ich analýza zahŕňa iba dopady zvyšovania nákladov na obchodovanie.

Možné opustenie Spojeného kráľovstva sa v Škótsku stáva, najmä kvôli brexitu, horúcou témou. Tamojšia vláda verí, že odtrhnutie od Británie a opätovné vstúpenie do EÚ povedie k zbohatnutiu krajiny.

Podľa ekonómov z univerzity London School of Economics však hrozí pravý opak. Nezávislosť by škótsku ekonomiku stála dvakrát až trikrát toľko čo odchod z Únie, hovoria.

Podľa štúdie, ktorú vydala prestížna univerzita London School of Economics (LSE) a hongkonská univerzita City University, by škótska ekonomika po vyhlásení nezávislosti každým rokom schudobnela o jedenásť až 15,4 miliárd libier ročne. Negatívne dopady by trvali desaťročia, uvádzajú autori.

Kým prekážky obchodu súvisiace s brexitom znížia príjem Škótska na obyvateľa o dve percentá, nezávislosť by tento príjem ďalej znížila o 4,5 až 6,7 percenta, a to aj v prípade, že by Škótsko zostalo na spoločnom trhu so zvyškom Veľkej Británie, uvádza štúdia. Ani opätovné pripojenie k EÚ by podľa nej neviedlo k zásadnému zníženiu vplyvu.

Avšak práve Európskou úniou zástancovia nezávislosti často argumentujú. Hoci v referende, ktoré sa konalo v roku 2014, hlasovala 55 percentuálne väčšina pre zotrvanie v Spojenom kráľovstve, brexit tento názorový prúd s určitou pravdepodobnosťou oslabil. Podľa aktuálnych prieskumov teraz zástancovia osamostatnenia mierne prevažujú.

"Analýza ukazuje, že aspoň z hľadiska obchodu, by nezávislosť zanechala Škótsko podstatne chudobnejšie než zotrvanie vo Veľkej Británii," hovorí k tomu jeden z autorov reportu Hanwei Huang.

"Hoci pri druhom referende bude hrať úlohu mnoho úvah, voliči potrebujú vedieť, aké budú pravdepodobné náklady a prínosy. Tento brífing prispieva k tomuto poznaniu."

Nenahraditeľný spoločný trh

Autori zdôrazňujú, že ich analýza zahŕňa iba dopady zvyšovania nákladov na obchodovanie. Vynechávajú tak ďalšie ekonomické premenné, ako sú škrty, zvýšenie prichádzajúcich investícií, zmeny v procesoch prisťahovalectva, menové a daňové zmeny.

Argumentujú však tým, že zvyšok Spojeného kráľovstva predstavuje pre Škótsko obchodného partnera číslo jedna. Na spoločný trh Veľkej Británie vyváža Škótsko 61 percent svojich exportov, z neho zase dováža 67 percent svojich importov.

Ide približne o štyrikrát väčšiu obchodnú výmenu, než akú má Škótsko s Európskou úniou. Autori vypočítali, že by nezávislosť zvýšila náklady na obchodovanie so zvyškom Británie o pätnásť až tridsať percent.

"Po získaní nezávislosti dôjde k zmenám v škótskych obchodných vzorkách pravdepodobne postupne, počas jednej generácie alebo viac. V prvých desaťročiach po získaní nezávislosti teda zostane Spojené kráľovstvo najväčším obchodným partnerom Škótska," píše sa v štúdii, ktorá je príznačne nazvaná: Nespojené kráľovstvo? Brexit, obchod a škótska nezávislosť.

Po vzore Írska

Štúdia predstavuje istú odpoveď na obnovenie tlakov vládnej Škótskej národnej strany. Partaj nedávno oznámila, že pripraví legislatívnu pôdu na opätovné hlasovanie v referende, čomu sa britská vláda na čele s premiérom Borisom Johnsonom horlivo bráni.

"Neexistuje dôvod, prečo by Škótsko nemohlo napodobniť úspech nezávislých krajín našej veľkosti, ktoré sú oveľa bohatšie z hľadiska príjmu na obyvateľa ako Spojené kráľovstvo," argumentuje škótska ministerka pre ekonomiku Fiona Hyslopová. Odvolala sa pritom na dánsku a nórsku ekonomiku aj na hospodárstvo Írska.

"V reáli sa nezávislému Írsku vďaka členstvu v EÚ podarilo dramaticky znížiť obchodnú závislosť na Britániu, diverzifikovalo sa smerom do Európy a jeho priemerný príjem na obyvateľa v tomto procese predbehol Spojené kráľovstvo," cituje škótsku političku Guardian.

"S našimi ekonomickými zdrojmi a výhodami by kontrola hospodárskej politiky a členstvo v EÚ pre Škótsko znamenali rast ekonomiky."

Avšak ekonómovia pred nezávislosťou varujú. "Opätovné vstúpenie do EÚ po získaní nezávislosti by zmiernilo celkové obchodné náklady len málo a v krátkodobom horizonte by pravdepodobne viedlo k väčším ekonomickým stratám než zachovanie spoločného trhu so zvyškom Británie," uviedol k tomu pre Financial Times Thomas Sampson, profesor LSE.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:37