Pixabay
StoryEditor

Indonézia chce vytvoriť desať "nových Bali," ambiciózny plán je terčom kritiky

21.06.2021, 08:10
Autor:
ČTKČTK
Indonézska vláda obvinenia odmieta ako nepravdivé a úplne prehnané.

Mnoho turistov, ktorí trávia dovolenku na indonézskom Bali, pozná tiež susedný ostrov Lombok. Tento pokojnejší ostrov lákal doposiaľ hlavne surferov a obdivovateľov sopiek, ktorí sem prichádzajú pokoriť mohutný vulkán Gunung Rinjani.

Už budúci rok však vláda plánuje dokončiť na Lomboku obrovský rezort Mandalika, ktorý už teraz vyvoláva veľké kontroverzie, píše agentúra DPA.

Experti OSN a miestni obyvatelia hovoria o zaberaní pôdy, vysťahovaní obyvateľov a zastrašovaní. A to je ešte len začiatok.

Indonézske úrady chcú vytvoriť desiatku "nových Bali", aby prilákali do krajiny ďalších návštevníkov. Indonézsky prezident Joko Widodo túto stratégiu oznámil už v roku 2016.

Obchody, reštaurácie či lagúna

Minulý rok kritizovali environmentálne organizácie výstavbu safari parku na ostrove Rinca, v ktorom má žiť aj časť posledných varanov komodských vyskytujúcich sa vo voľnej prírode.

Pozornosť sa sústreďuje tiež na rybárske mestečko Labuan Bajo na ostrove Flores, svetoznámy chrámový komplex Borobodur na Jáve či jazero Toba na ostrove Sumatra.

Slovo Mandalika navodzuje predstavu exotických, tropických kokteilov s wellness masážou v rozprávkovej atmosfére. A práve to by luxusné hotely na ploche viac ako tisíc hektárov na ostrove Lombok mali ponúkať.

Nebudú chýbať obchody, špičkové reštaurácie, lagúna a ďalšie lákadlá. Na svoje si prídu aj fanúšikovia motošportu - v budúcom roku sa totiž na Lomboku chystá otvorenie dráhy pre preteky MotoGP.

Projekt za tri miliardy dolárov podľa očakávaní vytvorí v najbližších piatich rokoch pol milióna pracovných príležitostí. Ako však býva v takýchto prípadoch časté, obeťami sú ľudia, ktorí región tradične obývali a ktorí sa museli odsťahovať, aby uvoľnili pre letovisko miesto.

Bez varovania

"Ani sa nás nespýtali," posťažoval sa agentúre DPA obyvateľov z dediny Kuta. "Jednoducho prišli a vysťahovali nás," dodal. Podľa neho pôvodní obyvatelia doteraz nedostali žiadne kompenzácie a tí, čo nechceli odísť, čelili zastrašovaniu zo strany príslušníkov bezpečnostných síl.

Pred niekoľkými týždňami na to upozornili aj experti OSN pre ľudské práva, ktorí vo vyhlásení vyzvali vládu v Jakarte, aby rešpektovala práva miestnych obyvateľov.

"Poľnohospodári a rybári boli vyhnaní zo svojich pozemkov, boli im zničené domy, polia a vodné zdroje, ako aj kultúrne a náboženské objekty," povedal osobitný spravodajca OSN pre extrémnu chudobu a ľudské práva Olivier De Schutter.

Indonézska vláda tieto obvinenia odmietla ako nepravdivé a úplne prehnané. Letovisko prinesie miestnym ľuďom prospech, vyhlásila hovorkyňa indonézskeho združenie pre rozvoj turizmu (ITDC) Miranta Rendrantiová. "Môžeme zaručiť, že Mandalika sa bude rozvíjať v súlade so zákonmi a že bude dbať na dodržiavanie ľudských práv a ochranu prírody," dodala.

Ľudia postihnutí udalosťami na Lomboku sú však iného názoru. "Všetko sa stalo bez varovania," uviedol aktivista Muhammad Amin.

"Z ničoho nič prišli do dedín, postavili tam tabuľu s nápisom, že pôdu teraz vlastní ITDC a že dedinčania musia odísť. Rybárom bolo zakázané na mori roztiahnuť siete," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 03 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 04 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 05 - Modified: 2024-04-15 06:35:10 - Feat.: - Title: Po zosuve pôdy v Indonézii potvrdili najmenej 18 obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:10