Reuters
StoryEditor

Problémy s lodnými dodávkami zasiahli reštaurácie: V USA chýba ľadový čaj, v Južnej Kórei hranolky

03.07.2021, 14:46
Autor:
TASRTASR
Prudký nárast dopytu po jedle v reštauráciách a na iných miestach vo vyspelých ekonomikách zaskočil výrobcov a dodávateľov potravín.

Problémy s dodávkami pre nedostatok lodných kontajnerov už zasiahli aj reštaurácie. V Spojených štátoch tak napríklad chýba ľadový zelený čaj, v Južnej Kórei zase hranolky.

Najmenej deväť reťazcov rýchleho občerstvenia a sietí reštaurácií v nedávnom prieskume uviedlo, že niektoré z ich prevádzok čelia krátkodobým výpadkom v dodávkach rôznych kľúčových ingrediencií a výrobkov.

Problémy by mohli pokračovať aj v ďalšom roku

Zoznam nedostatkových položiek sa pritom neustále mení a zahŕňa nielen potraviny, ako sú napríklad párky či kuracie krídla, ale aj nepotravinárske produkty, ako je plastový obalový materiál a papierové tašky.

V polovici júna najväčší juhokórejský reťazec rýchleho občerstvenia Lotteria na svojej webovej stránke upozornil zákazníkov, že jeho reštaurácie nahradia obľúbené hranolky syrovými tyčinkami. Odôvodnil to ťažkosťami s dodávkami, ktoré zasiahol nedostatok lodných kontajnerov. A tiež dlhšími a dôslednejšími colnými kontrolami v súvislosti s ochranou zdravia počas pandémie nového koronavírusu.

"Problémy s dodávkami by mohli pokračovať až do roku 2022," uviedol prezident Federálneho rezervného systému v St. Louis James Bullard.

Prudký nárast dopytu po otvorení ekonomík

Pokrok pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 vo vyspelých ekonomikách umožnil ich opätovné otváranie. To spôsobilo prudký nárast dopytu po jedle v reštauráciách a na iných miestach, ktoré zaskočili výrobcov a dodávateľov potravín.

Ak budú reštaurácie čeliť nedostatku základných výrobkov dlhšie, riskujú, že sklamú veľa zákazníkov, ktorí sa môžu presunúť inam, upozornil Barry Friends, partner v konzultačnej spoločnosti pre potravinársky priemysel Pentallect.

Franšíza reťazca Wendy's na juhu Spojených štátov vo štvrtok 1. júla uviedla, že dostala iba polovicu šalátu, ktorý si objednala, zatiaľ čo v newyorských prevádzkach Subway chýbalo pečené hovädzie mäso, grilované kura, kečup aj pikantná horčica. Niektorým prevádzkam spoločnosti Yum Brands zase došli papierové tašky.

V Británii sa k problémom pridáva aj brexit

Výpadky dodávok sú dočasné a líšia sa podľa trhu a obchodu, uviedla sieť kaviarní Starbucks, ktorá v uplynulých mesiacoch zápasila s nedostatkom ľadového zeleného čaju či škoricového sirupu, a tiež špenátu a syra feta.

V prípade Británie sa k tomu ešte pridal návrat prisťahovalcov do ich domovských krajín po brexite. V celom dodávateľskom reťazci v Spojenom kráľovstve tak zostali neobsadené tisíce pracovných miest a znovuotvorenie reštaurácií tento "efekt" zosilňuje, uviedol Shane Brennan, šéf združenia mraziarenských a chladiarenských podnikov.

"Zvládli sme fázu panického nákupu, zvládli sme neistotu spojenú s blokádou. Teraz sa snažíme zvládnuť prevádzku bez ľudí," dodal.

01 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 02 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent 03 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 04 - Modified: 2024-01-12 19:01:03 - Feat.: - Title: Pracovný trh je napätý. Najviac ľudí odchádzalo z gastra 05 - Modified: 2024-01-12 12:05:49 - Feat.: - Title: Rast platov: S klesajúcou zamestnanosťou firmy bojujú zvyšovaním mzdy. Tá rástla vo všetkých odvetviach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:21