Tlakomer na ukrajinskej plynovej kompresorovej stanici v obci Bojarka neďaleko hlavného mesta Kyjev. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Európa sa tak rýchlo neodstrihne od zemného plynu, ako dúfala. Závislosť potrvá ešte roky, tvrdia odborníci

22.05.2022, 07:44
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia rozmýšľa nad vhodnou alternatívou ruského zemného plynu.

V stávke je zelená energetika či dovážanie komodity od iného dodávateľa. 

Kým však budú plány realizovateľné, ruské dodávky budú nenahraditeľné. 

Zemný plyn bude Európa podľa oslovených odborníkov potrebovať ešte niekoľko rokov. Dodávky ruského plynu možno postupne nahradiť dodávkami plynu z iných krajín, ale aj investíciami do zelenej energetiky, teda obnoviteľných zdrojov.

Agenúre to povedali oslovení odborníci. Európska komisia predstavila stratégiu, pomocou ktorej chce v najbližších rokoch ukončiť závislosť EÚ na energiách z Ruska.

Akútne zelené riešenia 

Hlavné súčasti stratégie Eurokomisie tvoria rýchlejší prechod na obnoviteľné zdroje energie, zvýšenie energetickej účinnosti a úspory a spoločné nákupy plynu od nových dodávateľov. Komisia počíta s tým, že opatrenia budú do roku 2030 vyžadovať investície takmer 300 miliárd eur.

Časť z nich chce členským krajinám poskytnúť v rámci mimoriadneho fondu obnovy, ďalšiu časť získať napríklad navýšením predaja emisných kvót. Celkom 225 miliárd eur by mali tvoriť úvery, zvyšok priamej dotácie. Úniová exekutíva chce tiež v rámci zverejneného balíčka zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe energie do roku 2030 na 45 percent namiesto doteraz plánovaných 40 percent.

Podľa obchodného riaditeľa skupiny UCED a odborníka na novú energetiku Václava Skoblíka členské štáty Európskej únie v súčasnej dobe plánujú pokračovať vo vysokých investíciách do zelených riešení, hodnotia však aj postoj k stratégii EÚ Green Deal.

"Na stole sú varianty ako pozastavenie niektorých opatrení, tak aj naopak ďalšie urýchlenie výroby elektriny v obnoviteľných zdrojoch. Príprava Green Deal bohužiaľ nešla ruka v ruke s plánmi na zmenu energetickej zdrojovej infraštruktúry z pohľadu zaistenia stabilných a spoľahlivých dodávok elektriny," povedal Skoblík.

Postupná náhrada

Rýchle odstavovanie uhoľných a jadrových elektrární dostalo podľa neho úniu do zložitej situácie. "Rýchle riešenie bez ďalšieho využitia zemného plynu neexistuje. Zemný plyn bude aj v ďalších rokoch na výrobu elektriny a zabezpečenie stability dodávok elektriny aj zabezpečenie prevádzky našich priemyselných výrobcov nevyhnutný," uviedol Skoblík.

Ruský plyn možno podľa neho postupne nahradiť dodávkami plynu z iných krajín. "Cieľom musí byť vysoká diverzifikácia zdrojov, keď maximálny objem dodávok plynu z jednej krajiny by nemal presiahnuť 20 percent. Jednou z ciest zníženie závislosti od dovozu plynu je aj reálne zvýšenie ťažby zemného plynu v Európe," dodal Skoblík.

Návrh Európskej komisie nahradiť 155 miliárd metrov kubických ruského plynu z 50 alebo 60 percent zelenými plynmi, či už to bude vodík, alebo biometán, je podľa riaditeľa spoločnosti EGÚ Brno Michala Macenauera úplne nereálne. "Zemný plyn bude EÚ potrebovať výrazne dlhšie, než navrhuje Eurokomisia," uviedol Macenauer.

Zemný plyn bude zároveň podľa neho potrebný v oveľa väčšom množstve, pretože bude náhradou za uhlie. "Najprv je potrebné začať rokovať o dlhodobých kontraktoch na dodávku plynu predovšetkým zo zámoria, najmä z USA, alebo krajín Južnej Afriky. Medzitým je nutné čo najviac navýšiť dodávky plynu z Európy," uviedol Macenauer.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 05 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:37