Logo spoločnosti Samsung. FOTO: Reuters
StoryEditor

Elektroniku čaká ďalšie zdražovanie. Ceny čipov porastú

24.05.2022, 12:20
Autor:
ČTKČTK

Keďže polovodičov je stále nedostatok, môžu si výrobcovia účtovať príplatok. Spoločnosť Samsung sa napríklad chystá zvýšiť ceny za výrobu čipov až o 20 percent.

Spotrebnú elektroniku a ďalšie výrobky, ktoré sa spoliehajú na polovodiče, zrejme už čoskoro čaká ďalšie zdražovanie. Výrobcovia čipov a firmy, ktoré im dodávajú diely, sa totiž chystajú zvýšiť ceny, pretože im rastú vstupné náklady - od surovín až po ľudskú prácu. Upozornili na to analytici, ktorých oslovil server finančnej televízie CNBC.

K ďalšiemu zdražovaniu sa chystajú firmy ako Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), Samsung či Intel. Všetky patria k najväčším výrobcom čipov alebo komponentov, ktoré sú na výrobu polovodičov nevyhnutné.

"Výrobcovia týchto zariadení už zvýšili ceny o desať až 20 percent," povedal analytik spoločnosti Bain Peter Hanbury. "Tento rok očakávame ďalšie kolo zvyšovania cien, ale už menšie, zhruba o päť až sedem percent," dodal.

Výrobcovia mikročipov a súvisiacich zariadení zdražujú čiastočne preto, že si to môžu dovoliť. Vplyv na rast cien má ale taktiež fakt, že aj samotní výrobcovia majú vyššie vstupné náklady a musia financovať svoju vlastnú expanziu, pretože dopyt po čipoch sa zvyšuje.

Súhra viacerých faktorov

"Ceny chemikálií, ktoré sa používajú pri výrobe (čipov) sa už zvýšili o desať až 20 percent," povedal Hanbury. "Okrem toho je nedostatok zamestnancov, ktorí sú potrební na výstavbu nových prevádzok na výrobu polovodičov, a s tým sa zvyšujú aj mzdy."

Taiwanská spoločnosť TSMC za posledný menej ako rok už druhýkrát upozornila klientov, že plánuje zvýšiť ceny. S odvolaním sa na svoje zdroje to pred dvoma týždňami napísal japonský list Nikkei Asia.

Firma podľa nich plánuje zvýšiť ceny o jednotky percent, odôvodňuje to obavami z ďalšieho zvýšenia inflácie, rastom nákladov a plánmi na ďalšie rozšírenie svojich aktivít. Hovorca firmy serveru CNBC povedal, že TSMC sa k stanovovaniu cien svojich výrobkov nevyjadruje.

image

Ku dnu nás ťahajú drahé energie aj čipy. Ťahúň ekonomiky prichádza o miliardy

Konkurenčná spoločnosť Samsung sa chystá zvýšiť ceny za výrobu čipov až o 20 percent, informovala tento mesiac agentúra Bloomberg. Ani Samsung ale nechcel svoje plány ohľadom zvyšovania cien komentovať. Americký rival Intel na požiadavku o komentár nereagoval.

"Keďže polovodičov je stále nedostatok, môžu si výrobcovia účtovať príplatok," poznamenal Hanbury. Zákazníci sa podľa neho naďalej snažia zabezpečiť si dodávky, čo samo o sebe tlačí na rast dopytu, a teda aj na ceny. Spoločnosť Bain podľa Hanburyho očakáva, že situácia sa aspoň pri niektorých typoch polovodičov začne zlepšovať do konca roka.

Analytik spoločnosti Forrester Glenn O 'Donnell povedal, že rast cien mikročipov by za súčasných ekonomických podmienok nemal nikoho prekvapiť.

On sám očakáva, že ceny týchto produktov sa zvýšia o desať až 15 percent, zhruba v súlade s infláciou. V posledných dvoch rokoch pritom záujem o polovodiče podporila pandémia, keď ľudia museli kvôli nariadeným uzáverám zostávať doma a viac využívali elektroniku, napríklad počítačové hry. Výrobcovia potom začali zvažovať, či majú čipy najprv dodávať automobilkám, alebo výrobcom spotrebnej elektroniky.

"Výrobcovia čipov sa stretávajú s nárastom svojich vlastných problémov v dodávateľských reťazcoch, čo ešte zhoršuje vojna na Ukrajine," povedal O 'Donnell.

Obmedzená ponuka

"Dopyt zostáva vysoký, zatiaľ čo ponuka je obmedzená," pokračoval analytik. "Výrazne sa zvyšujú aj ceny energií vrátane elektriny. A výroba čipov si vyžaduje obrovské množstvo elektrickej energie.

Napriek silnejúcej kríze, ktorá zvyšuje životné náklady, firmy využívajúce čipy vo svojich výrobkoch by mohli začať vyššie náklady prenášať na spotrebiteľov.

"Vyššie ceny mikročipov znamenajú ďalšie napätie pre všetkých tých zákazníkov v poslednej fáze dodávateľského reťazca, ktorí buď tieto vyššie ceny budú musieť preniesť na svojich zákazníkov, čo bude za súčasných podmienok ťažké, alebo akceptovať nižšiu ziskovosť," povedal Hanbury.

O'Donnell očakáva, že drahšie budú počítače, automobily, hračky, spotrebná elektronika, domáce spotrebiče a mnoho ďalších výrobkov. "Marže sú pri týchto výrobkoch napäté už teraz, takže (predajcovia) nebudú mať inú možnosť, ako zvýšiť ceny," povedal.

image

Zdraželi aj o tisíce eur: Porovnali sme medziročne najlacnejšie autá na Slovensku

Analytik globálneho trhu polovodičov v spoločnosti Accenture Syed Alam povedal, že rozsah zvýšenia cien bude pri každom výrobku závisieť od toho, akú veľkú časť v ňom tvoria polovodiče. Záležať bude aj na schopnosti výrobcov, ako dokážu znižovať svoje vlastné náklady, a tiež na konkurenčnom prostredí v jednotlivých kategóriách výrobkov.

V niektorých odvetviach sa však už začína prejavovať slabší dopyt, takže je ťažké prenášať vyššie náklady na spotrebiteľov. "Napríklad na trhu smartfónov je slabší dopyt, takže tam nebude možné tie vyššie náklady veľmi prenášať (na zákazníkov)," povedal Hanbury.

01 - Modified: 2022-05-14 21:58:04 - Feat.: 1 - Title: Ku dnu nás ťahajú drahé energie aj čipy. Ťahúň ekonomiky prichádza o miliardy 02 - Modified: 2022-05-14 08:24:00 - Feat.: 1 - Title: Neistá budúcnosť. Je otázne, či Slovensko vyrobí aspoň toľko vozidiel ako vlani
01 - Modified: 2024-04-01 11:25:02 - Feat.: - Title: Čína kritizuje USA za sprísnenie exportu čipov 02 - Modified: 2024-03-31 15:42:13 - Feat.: - Title: USA revidovali pravidlá, ktoré obmedzujú vývoz čipov do Číny 03 - Modified: 2024-03-24 14:42:44 - Feat.: - Title: Čína blokuje používanie čipov od AMD a Intelu vo vládnych počítačoch, píše Financial Times 04 - Modified: 2024-02-26 13:42:14 - Feat.: - Title: V Amsterdame otvorili klub digitálneho detoxu. S mobilom ťa do neho nepustia 05 - Modified: 2024-02-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Na internete úspešná influencerka, v realite vojnový zločinec. Kristina priznala, že do Ruska posielala techniku za milióny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 05:02