Spoločnosť Rosnefť. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rosnefť chystá rekordnú dividendu, časť cudzincov sa k peniazom dostane ťažko

30.05.2022, 14:56
Autor:
ČTKČTK

Veľa zahraničných investorov sa k peniazom dostať nemusí, pretože ruský prezident Vladimir Putin kvôli západným sankciám uvaleným na Rusko rozhodol o protiopatreniach.

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť navrhla vyplatiť za minulý rok rekordnú dividendu. Umožní jej to silný rast cien suroviny na svetových trhoch, ktorý sa čiastočne dostavil ako reakcia na západné sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu.

Rekordné dividendy

Niektorí zahraniční držitelia akcií ropnej spoločnosti sa však budú k peniazom z dividend dostávať len ťažko. Informovala o tom dnes agentúra Bloomberg.

Správna rada navrhla z výsledku hospodárenia za druhý polrok minulého roka vyplatiť dividendu 23,63 rubľa na akciu, čím sa celoročná suma dividendy vyšplhá na rekordných 41,66 rubľa.

Podobne ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom už minulý týždeň oznámila, že navrhne rekordnú dividendu.

Podelí sa tak s akcionármi o masívny nárast zisku, ktorý je výsledkom prudkého rastu cien plynu na európskom trhu. Rozhodnutie oboch firiem znamená, že najviac peňazí bude mať z vyplatených dividend ruský štát, ktorý je najväčším akcionárom.

Veľa zahraničných investorov sa však k peniazom dostať nemusí, pretože prezident Vladimir Putin kvôli západným sankciám uvaleným na Rusko rozhodol o protiopatreniach.

Ruské firmy musia prevádzať peniaze určené investorom či veriteľom z takzvaných znepriatelených krajín na zvláštne bankové účty vedené v rubľoch.

Putin o tom rozhodol dekrétom už v marci, krátko po prvých západných sankciách zavedených po februárovej invázii. Presúvať peniaze z týchto účtov - alebo ich prevádzať na iné meny - je podľa oznámenia ruskej centrálnej banky možné len so zvláštnym povolením.

Výsledkom silného dopytu bol rast cien

Rekordná dividenda spoločnosti Rosnefť prichádza po rekordnom zisku za minulý rok, kedy sa dopyt po rope vo svete prudko zvyšoval s tým, ako odznievali obmedzujúce protiepidemické opatrenia.

Výsledkom silného dopytu bol rast cien. Politika spoločnosti predpokladá, že firma bude na dividendy vynakladať 50 percent čistého zisku vypočítaného podľa medzinárodných účtovných štandardov IFRS.

Akcie firmy dnes popoludní na moskovskej burze vykazovali zhruba dvojpercentný pokles a pohybovali sa okolo 393,50 rubľa.

S poklesom širšieho trhu tak zmazali ranné straty. O návrhu dividendy budú akcionári hlasovať na valnom zhromaždení plánovanom na 30. júna.

Druhým najväčším akcionárom firmy je britský energetický kolos BP, ktorý drží 19,75 percenta akcií. BP na konci februára oznámil, že po ruskej invázii na Ukrajinu svoj podiel vo firme predá.

Po spoločnosti BP je s podielom 18,46 percenta najväčším akcionárom spoločnosti Rosnefť firma QH Oil Investments, nad ktorou má kontrolu katarský štátny investičný fond.

Katar, na rozdiel od Británie, na zozname znepriatelených krajín nie je. Zoznam v marci zverejnila ruská vláda a je na ňom spolu s ďalšími štátmi Európskej únie aj Slovensko a Česko.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:27