Reklama na bitcoin, jednu z kryptomien, sa nachádza na električke v Hongkongu. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Tisíce kryptomien pravdepodobne čaká pád, myslia si niektorí ľudia z odvetvia

03.06.2022, 16:25
Autor:
ČTKČTK

V súčasnosti existuje viac ako 19-tisíc kryptomien a desiatky blockchainových platforiem, teda podporných technológií, na ktorých digitálne meny stoja.

Tisíce kryptomien pravdepodobne čaká pád a v nadchádzajúcich rokoch sa tiež zníži počet blockchainových platforiem, myslia si niektorí ľudia z odvetvia. S odvolaním sa na ich vyjadrenie to dnes napísal spravodajský server CNBC. V súčasnosti existuje viac ako 19-tisíc kryptomien a desiatky blockchainových platforiem, teda podporných technológií, na ktorých digitálne meny stoja.

Nedávny pád kontroverznej digitálnej meny terraUSD a s ňou spárovanou kryptomenou luna vyvolal na trhu šok a otázku, či podobný osud nečaká aj ďalšie kryptomeny.

"Sme vo fáze, keď v podstate existuje príliš veľa blockchainových platforiem, príliš veľa kryptomien. To používateľa mätie a vystavuje určitým rizikám, povedal minulý týždeň na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose Bertrand Perez, ktorý vedie nadáciu Web3 Foundation.

image

Virtuálne meny ako záchrana pred inflačnou skazou? Bitcoin prežije aj recesiu, myslí si časť expertov

"Je to podobné ako v počiatkoch internetu, kedy existovalo množstvo internetových spoločností. Nemálo z nich boli podvody a neprinášali žiadnu hodnotu. To sa všetko vyčistilo," pripomenul Perez takzvanú dotcomovú bublinu z roku 2001, keď malí aj profesionálni investori nakupovali akcie takmer všetkého, čo bolo aspoň okrajovo spojené s používaním internetu.

Do budúcnosti pravdepodobne pretrvajú desiatky kryptomien, myslí si šéf spoločnosti Ripple Brad Garlinghouse. Firma sa zaoberá cezhraničnými blockchainovými platbami. "Je otázkou, či dnes potrebujeme 19-tisíc nových mien. Tých zákonných s núteným obehom je možno 180," dodal.

"Keď sa zamyslíte nad blockchainmi, (...) za desať rokov nebudú pravdepodobne stovky z nich existovať. Myslím, že bude niekoľko jasných víťazov pre rôzne druhy aplikácií," povedal šéf kryptomenovej burzy FTX U.S. Brett Harrison. "Uvidíme, ako to trh časom vyrieši," dodal.

Investičný riaditeľ spoločnosti Guggenheim Scott Minerd minulý týždeň konštatoval, že väčšina kryptomien je odpad. Bitcoin a étereum, čo sú dve najväčšie a najznámejšie kryptomeny, ale podľa neho do budúcnosti prežijú.

Trh s kryptomenami už dlhšiu dobu čelí tlaku na pokles cien. Bitcoin sa z maxima blízko 69-tisíc amerických dolárov z minulého novembra prepadol o viac ako 55 percent a z rekordov klesla aj rada ďalších kryptomien.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:16