Zamestnanec počas práce vo fabrike rafinérie Repsol YPF v Cartagene. FOTO: REUTERS
StoryEditor

EÚ sa zhodla na pravidlách minimálnej mzdy, nebude povinná pre všetky krajiny

07.06.2022, 10:43
Autor:
ČTKČTK

S ohľadom na dopad ruskej vojny na Ukrajine je zásadné, aby sme chránili ľudí zarábajúcich najmenej, vyhlásil podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Štáty Európskej únie sa dnes zhodli s europoslancami na celúnijných princípoch, ktorými sa bude riadiť určovanie minimálnej mzdy. Nová smernica nepočíta s povinným zavedením najnižšej mzdovej hladiny vo všetkých krajinách ani so zladením výšky minimálnej mzdy. Podľa únijných politikov pravidlá zabezpečia zlepšenie pracovných podmienok pre najchudobnejšie skupiny pracujúcich ľudí a posilnia princípy kolektívneho vyjednávania.

Nová smernica nezaväzuje všetkých

Celkom 21 krajín EÚ vrátane Česka má vlastné pravidlá pre minimálne mzdy. Nová smernica ich zaväzuje k tomu, aby stanovili jasné kritériá pre výpočet hladiny najnižších zárobkov a jej výšku pravidelne upravovali najmä vzhľadom na rast životných nákladov. To už mnoho štátov robí.

"S ohľadom na dopad ruskej vojny na Ukrajine je zásadné, aby sme chránili ľudí zarábajúcich najmenej. Minimálna mzda by mala zaistiť slušný životný štandard," vyhlásil k dnešnej zhode zákonodarcov podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Podľa holandskej europoslankyne Agnes Jongeriusovej môžu nové pravidlá zlepšiť situáciu až 24 miliónov pracujúcich v celej EÚ, ktorých vlády budú musieť prispôsobiť výšku minimálnej mzdy novým požiadavkám. Napríklad v holandskom prípade by mala vzrásť najnižšia mzda z 11 na 14 eur za hodinu, uviedla politička.

Vlastné pravidlá niektorých štátov

Škandinávske krajiny či Taliansko minimálnu mzdu zavedenú nemajú a pôvodný plán na jej celoeurópske uzákonenie nepodporili, preto sa ich týka iba časť smernice upravujúca systém kolektívneho vyjednávania.

Ak sa týmto spôsobom nebude stanovovať výška miezd najmenej 80 percent všetkých zamestnancov v krajine, bude musieť vláda na základe novej normy pripraviť plán, ako situáciu zlepšiť.

Dohodnuté pravidlá musia formálne potvrdiť plénum EP a ministri členských krajín. Štáty potom na ich prevedenie do svojho práva budú mať dva roky.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 05 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:30