Ilustračná fotka európskych lídrov. V strede sa nachádza premiér Holandska Mark Rutte. FOTO: REUTERS/Eva Plevier
StoryEditor

Reuters: Nižšie dodávky ruského plynu môžu Európu znova doviesť k uhliu

20.06.2022, 21:03
Autor:
ČTKČTKnasinasi

Holandská vláda dnes aktivovala prvú fázu krízového energetického plánu. Okrem iného zruší obmedzenia ťažby vo svojich uhoľných elektrárňach. Amsterdam však nekoná samostatne, pre rovnaké kroky sa rozhodol už aj Berlín.

Európa by sa z dôvodu menších dodávok ruského plynu mohla v rámci hľadania alternatív vrátiť k spaľovaniu uhlia, píše agentúra Reuters. Krok týmto smerom už naznačila nemecká, talianska, rakúska a holandská vláda.

Najväčší európski odberatelia ruského plynu sa tak pod hrozbou energetickej krízy, inflácie a možnosti nenaplnených zásobníkov na zimu odvracajú od pilierov Európskej Zelenej dohody (European Green Deal).

image

Rusko sprísňuje dodávky plynu do Únie; odmieta väčší tranzit cez Ukrajinu

Ekologickí Holanďania už začali

Holandská vláda dnes aktivovala prvú fázu krízového energetického plánu. Okrem iného zruší obmedzenia ťažby v holandských uhoľných elektrárňach. Vláda tak chce pre vojnu na Ukrajine znížiť závislosť krajiny od ruského plynu.

Holandsko podľa Reuters z Ruska dováža až 15 percent svojej spotreby plynu. Krajina nakupuje LNG a hľadá iné zdroje, stále však čelí možnému nedostatku zásob na tohtoročnú zimu.

"Mám čoraz väčšie obavy, či možno naplniť všetky zásobníky plynu v Európe," povedal podľa denníka Telegraaf na straníckej konferencii minulý víkend holandský minister energetiky Rob Jetten.

Dnes podľa Reuters uviedol, že plynové zásobníky v Holandsku musia byť naplnené nad úroveň, ktorú stanovila Európska únia.

Holandské kráľovstvo za iných okolností pritom apeluje na to, aby sa uberalo ekologickejším smerom. Udržateľnosť bola aj hlavnou prioritou koaličnej zmluvy štvrtej vlády premiéra Marka Rutteho, ktorá začala vládnuť len v januári 2022.

Nasleduje ich aj Nemecko a iní

Amsterdam však nekoná samostatne a pre rovnaké kroky sa rozhodol už aj Berlín. Ten oznámil nový plán na zvýšenie úrovne skladovania plynu už v nedeľu a uviedol, že by mohol znovu spustiť uhoľné elektrárne, ktoré mal v úmysle postupne vyraďovať.

image

Nemecko plánuje zaviesť ďalšie opatrenia na zníženie spotreby plynu

"Je to bolestivé, ale v tejto situácii je absolútne nevyhnutné znížiť spotrebu plynu," povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, člen strany Zelených, ktorá presadzovala rýchlejší odchod od uhlia, ktoré produkuje viac skleníkových plynov.

"Ak to ale neurobíme, riskujeme, že skladovacie priestory nebudú koncom roka na zimnú sezónu dostatočne naplnené. A potom sme politicky vydierateľní, "dodal.

Spaľovať viac uhlia a pomôcť tak európskemu kontinentu preklenúť možnú energetickú krízu sa chystá aj Taliansko a Rakúsko. Viedenská vláda sa v nedeľu dohodla so spoločnosťou Verbund, že ak by krajina čelila energetickej núdzi, premení firma plynové elektrárne na uhoľné.

Cena pre európsky trh kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v júli vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku dnes popoludní predstavovala zhruba 124 eur za megawatthodinu. Nie je síce zďaleka na tohtoročnom maxime 335 eur, ale je stále o viac ako 300 percent vyššie ako pred rokom.

Ruský štátny plynárenský gigant Gazprom už zastavil vývoz plynu do Poľska, Bulharska, Fínska či Holandska. Moskva dnes zopakovala svoju skoršiu kritiku, že Európa si za problém s plynom môže sama, keď zaviedla protiruské sankcie. Tie sú reakciou Európy na ruskú inváziu na Ukrajinu.

01 - Modified: 2022-06-19 07:31:49 - Feat.: 1 - Title: Litva zakázala cez svoje územie tranzit tovaru do ruskej Kaliningradskej oblasti 02 - Modified: 2022-06-15 11:07:23 - Feat.: 1 - Title: Slováci skupujú dotované tepelné čerpadlá, lebo kúria najlacnejšie. Platí to aj po zdražení elektriny? 03 - Modified: 2022-06-08 16:15:26 - Feat.: 1 - Title: Nemecko chce pre prípad odstávky plynu z Ruska ponechať uhoľné elektrárne dlhšie v pohotovosti 04 - Modified: 2022-06-13 08:46:57 - Feat.: 1 - Title: Vojna-nevojna, Rusom sa darí. Za prvých sto dní invázie zarobili 93 miliárd eur z vývozu palív 05 - Modified: 2022-06-08 12:36:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zriaďuje štáb, ktorý ju má pripraviť na mimoriadne ťažkú vykurovaciu sezónu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:36