Prezident Joe Biden vo Washingtone, USA, FOTO: REUTERS /Evelyn Hockstein
StoryEditor

Biden požiada Kongres, aby prechodne znížil daň z benzínu na nulu, avizujú tlačové agentúry

22.06.2022, 12:24
Autor:
ČTKČTK

Vysoké ceny pohonných hmôt a rýchly rast inflácie patria k hlavným dôvodom, ktoré Bidenovi znižujú preferencie. Miera inflácie v USA v máji nečakane vystúpila na 8,6 percenta a je najvyššia od konca roku 1981.

Americký prezident Joe Biden požiada Kongres, aby dôvodu vysokých cien na čerpacích staniciach schválil zníženie federálnej dane z pohonných hmôt na nulu.

S odvolaním sa na predstaviteľov americkej administratívy o tom dnes informujú zahraničné tlačové agentúry. V Spojených štátoch sa budú na jeseň konať voľby do Kongresu aj miestnych úradov a ľudia sa na vysoký rast životných nákladov sťažujú čoraz častejšie.

Úľava od "Putinovho zdražovania"

Biely dom chce do septembra zrušiť federálnu daň, ktorá v prípade benzínu predstavuje vyše 18 centov na galón (3,78 litra). Zároveň chce vyzvať štáty, ktoré tiež zdaňujú benzín na čerpacích staniciach, aby urobili to isté.

Tým podľa Bidena poskytnú "priamu úľavu americkým spotrebiteľom, ktorí trpia Putinovým zdražovaním". Daň z pohonných hmôt v jednotlivých štátoch býva často vyššia ako daň na federálnej úrovni.

Biden chce podľa zdrojov z Bieleho domu tiež presvedčiť veľké ropné spoločnosti, aby ich zástupcovia ešte tento týždeň prišli na schôdzku na ministerstvo energetiky a načrtli tam, ako posilniť kapacity rafinérií.

Prezident a jeho poradcovia sa týmito otázkami zaoberajú už niekoľko mesiacov, pretože čelia tlaku, aby pre rekordné ceny benzínu robili niečo preto, aby pomohli ľuďom.

image

Čaká USA vstup do recesie?

Hlavný dôvod nízkej popularity

Vysoké ceny pohonných hmôt a rýchly rast inflácie patria k hlavným dôvodom, ktoré Bidenovi znižujú preferencie. Zhoršujú tiež vyhliadky jeho Demokratickej strany na solídny výsledok v jesenných voľbách, v ktorých si budú chcieť udržať rozhodujúci vplyv.

Miera inflácie v Spojených štátoch v máji nečakane vystúpila na 8,6 percenta a je najvyššia od konca roku 1981.

Prechodné zrušenie federálnej dane z pohonných hmôt, ktorá predstavuje pri benzíne 18,4 centa na galón a pri nafte 24,4 centa na galón, si vyžaduje súhlas Kongresu. Z Bidenovej podpory to tým pádom zrejme urobí len symbolické gesto, uviedla agentúra Reuters.

image

Biden: Američania sú deprimovaní. Recesia však „nie je nevyhnutná“

Výhrady aj z vlastných radov

Zákonodarcovia sa k Bidenovmu návrhu nestavajú jednotne, výhrady majú aj jeho demokrati.

Napríklad predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová má obavy, že prechodné zrušenie dane bude mať na spotrebiteľov len obmedzené dopady a že väčšina ziskov z tejto úspory zostane ropným spoločnostiam a maloobchodným predajcom.

Aj ľudia z Bidenovej administratívy pripúšťajú, že navrhované zrušenie dane na tri mesiace veľa nezmení.

"Zrušenie federálnej dane z benzínu samo o sebe nevyrieši problém, ktorému čelíme. Rodinám však poskytne trochu priestoru sa nadýchnuť, zatiaľ čo my budeme ďalej pracovať na dlhodobom znížení cien," uviedol jeden z členov administratívy.

Priemerná cena benzínu sa teraz v USA pohybuje tesne pod piatimi dolármi za galón, v minulých dňoch sa už však dostala aj nad päť dolárov.

V prepočte na litre je to 1,32 USD. V Spojených štátoch je benzín kvôli odlišnej štruktúre zdanenia vo všeobecnosti lacnejší ako v Európe.

Znížiť cenu pohonných hmôt na čerpacích staniciach sa znížením daní pokúsili aj vlády v ďalších krajinách, vrátane napríklad Nemecka alebo susedného Česka. Vzhľadom na to, že ceny ropných produktov sa medzitým ďalej zvyšovali, efekt týchto opatrení čoskoro vyprchal.

image

Rusi „ryžujú“ na energiách. Aj Slovensko im už zaplatilo to, čo inak za celý rok

01 - Modified: 2022-06-22 06:35:42 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy zaznamenali prudký pokles o viac než tri doláre 02 - Modified: 2022-06-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Chutia mu zakrútené cesty, ale odvezie aj rodinu. Vyskúšali sme benzínový SUV vrchol od Škody 03 - Modified: 2022-06-20 22:01:44 - Feat.: 1 - Title: Západ vysádza repku olejnú, lákajú ho rekordné ceny. Naši poľnohospodári však po nich neskočili 04 - Modified: 2022-06-17 09:08:25 - Feat.: 1 - Title: Slovnaft za desať rokov na Slovensku prehĺbil svoju dominanciu. Ostatní hráči musia dobiehať náskok
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:18