Predsedníčka Eurokomisie Ursula von der Leyenová, francúzsky prezident Emmanuel Macron a predseda Európskej rady Charles Michel prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu počas summitu EÚ. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Summit EÚ recept na ceny energií nenašiel. Eurokomisia do konca leta navrhne reformu

24.06.2022, 17:02
Autor:
ČTKČTK

Lídri pred summitom navrhovali rôzne recepty od spoločných nákupov plynu po cenové stropy, ku konkrétnej zhode však rovnako ako v minulosti nedospeli.

Európska komisia do konca leta navrhne možné zmeny fungovania trhu s energiami vrátane oddelenia ceny plynu a ďalších energií.

Po dnešnom rokovaní s prezidentmi a premiérmi členských krajín venovanom vysokým cenám energií a obmedzeným dodávkam ruského plynu to vyhlásila predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Únijní lídri sú v pohľade na reformu energetického trhu aj po summite rozdelení, hoci mnoho z nich volalo po väčšej koordinácii, čo sa nakoniec dostalo aj do záverov vrcholného stretnutia.

Kľúčový október

Po štvrtkovom schválení kandidátskeho statusu pre Ukrajinu a Moldavsko žiadajúci o vstup do EÚ sa dnes šéfovia únijných štátov venovali pochmúrnym vyhliadkam únijnej ekonomiky sužovanej infláciou, ktorú poháňajú najmä vysoké ceny energií.

Lídri pred summitom navrhovali rôzne recepty od spoločných nákupov plynu po cenové stropy, ku konkrétnej zhode však rovnako ako v minulosti nedospeli.

image

Spoločné nákupy či cenové stropy. Lídri EÚ diskutujú o energiách a nedostatku ruského plynu

Summit v prijatých záveroch poveril komisiu, aby v reakcii na "ruské využívanie plynu ako zbrane" naliehavo pracovala na "zabezpečení dodávok energie za dostupné ceny". Komisia pripravuje systém spoločných nákupov, ktoré podporuje mnoho krajín vrátane Česka.

Okrem toho podľa svojej šéfky do konca leta predložia návrhy reformy energetického trhu, o ktorých budú lídri rokovať na októbrovom summite počas českého predsedníctva.

Smerom k obnoviteľným zdrojom

"Toto bolo vytvorené v čase, keď trhu dominovali fosílne palivá," povedala po rokovaní von der Leyenová s odkazom na súčasný systém, kedy je cena energií spojená s cenou plynu. To sa vzhľadom na obmedzovanie ruských dodávok a súvisiaceho rastu jeho ceny prejavuje na cene elektriny.

image

Oceliari, cementári aj bežná rodina. Slovensko vstupuje do druhej vlny zdražovania plynu

Podľa šéfky komisie navyše v súčasnosti začínajú čoraz významnejšiu úlohu hrať obnoviteľné zdroje a EÚ sa snaží od využívania plynu upúšťať, čo ospravedlňuje reformu určovania cien. Po tej dlhodobo volajú najmä juhoeurópske krajiny či Francúzsko, ďalšia skupina štátov na čele s Nemeckom bola však doteraz proti.

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes vyhlásil, že v otázke možného nedostatku plynu kvôli ruskému obmedzovaniu dodávok preferuje celú Úniovú spoluprácu. Zároveň odmietol špekulovať, či Moskvou ohlásená júlová údržba plynovodu Nord Stream 1 môže znamenať trvalé ukončenie dodávok. Zásadné podľa neho je, aby sa krajiny pripravili na všetky možné varianty.

01 - Modified: 2022-06-25 17:34:03 - Feat.: 1 - Title: Oceliari, cementári aj bežná rodina. Slovensko vstupuje do druhej vlny zdražovania plynu 02 - Modified: 2022-06-24 10:53:40 - Feat.: 1 - Title: Nepôjdeme cestou dlhodobého zastropovania cien plynu. Musíme hľadať inteligentné riešenia, hovorí Heger 03 - Modified: 2022-06-24 10:29:26 - Feat.: 1 - Title: Za zvyšovaním cien potravín stojí zdražovanie energií, uviedol agrorezort 04 - Modified: 2022-06-24 09:42:19 - Feat.: 1 - Title: Český uhľobarón pre HN o záujme o U. S. Steel Košice: Nemôžem to komentovať. Pôsobíme aj v USA a chceme rásť​
01 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 02 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 03 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele 04 - Modified: 2024-03-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Ľudia pracujúci v ropnom priemysle dávajú výpovede, nechcú sa podieľať na ničení Zeme. Climate quitting je čoraz aktuálnejší 05 - Modified: 2024-03-21 22:12:48 - Feat.: - Title: Eurokomisia pripravila návrh na zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilniny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:17