Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Elektrárne sa možno neuzavrú. Energetická kríza oživila v Nemecku diskusiu o odchode od jadra

26.07.2022, 13:04
Autor:
TASRTASR
  • Vojna na Ukrajine viedla k zdraženiu energií.
  • Nemecko sa rozhodlo definitívne skoncovať s jadrovou energetikou.
  • Ukázali sa náklady, technické problémy a bezpečnostné obavy pri udržiavaní jadrových elektrární v chode.

Hroziaca energetická kríza znovu rozprúdila v Nemecku diskusiu, či je múdre odstaviť posledné tri jadrové elektrárne v krajine. Dokonca aj členovia vládnej koalície tvrdia, že predĺženie ich prevádzky už nie je tabu. Správa pochádza z agentúry AFP.

Nemecká vláda začiatkom týždňa uviedla, že počká na výsledok nového "záťažového testu" národnej elektrickej siete, kým rozhodne, či do konca roka dodrží dlho sľubované odstavenie jadrových reaktorov.

S jadrom plánovali skoncovať

Výsledky budú známe v najbližších týždňoch a mohli by znamenať kľúčový moment pre najväčšiu európsku ekonomiku, kde sa domácnosti a podniky pripravujú na náročnú zimu.

image

Súmrak Západu uvrhne do recesie aj Slovensko​

Vojna na Ukrajine viedla k zdraženiu energií. Rusko pritom ďalej stláča dodávky plynu do Európy, čím marí snahy Nemecka naplniť zásobníky pred príchodom chladného počasia a zvyšuje vyhliadky na núdzové opatrenia na úsporu energie.

To je dramaticky iný obraz ako na začiatku tohto roka, keď prvý záťažový test v marci zistil, že zvyšné jadrové elektrárne v Nemecku nie sú potrebné na zaistenie energetickej bezpečnosti. Po tejto správe vláda oznámila, že elektrárne budú vypnuté do 31. decembra.

image

Čo bude s Novákmi? Drahá elektrina praje uhliu, ekonomika sa však aj tak zasekla

Nemecko pod vedením vtedajšej kancelárky Angely Merkelovej sa rozhodlo definitívne skoncovať s jadrovou energetikou po katastrofe v japonskej Fukušime v roku 2011 a tento krok mal širokú podporu verejnosti.

Jadrová energia je v menšine

V rámci novej trojkoaličnej vlády kancelára Olafa Scholza jeho sociálni demokrati a ich partneri zo strany zelených dlho argumentovali proti zmene kurzu. Poukazovali pritom na náklady, technické problémy a bezpečnostné obavy pri udržiavaní jadrových elektrární v chode.

image

Plyn prudko zdražel. Rusi od stredy opäť obmedzujú dôležitú tepnu do Európy

Priaznivci ukončenia výroby elektriny z jadra zdôrazňovali tiež, že sa podieľa len približne šesť percent na dodávkach elektriny v Nemecku, takže môže len málo prispieť k vyriešeniu hlavného problému, ktorým je nedostatok plynu na vykurovanie.

Ale s rapídnym zhoršovaním energetického výhľadu a potom, ako ruský Gazprom oznámil, že od stredy zníži toky plynu cez životne dôležitý plynovod Nord Stream 1 len na 20 percent jeho kapacity, Merkelovej vlastní konzervatívci patria medzi tých, ktorí najhlasnejšie volajú po prehodnotení.

Vyriešenie krízy je prvoradé

"Predpokladám, že životnosť jadrových elektrární sa koncom roka predĺži," povedal nedávno opozičný líder Friedrich Merz zo stredopravej CDU pre verejnoprávnu ZDF.

Menší koaličný partner, liberálna FDP, tiež stupňuje tlak na pokračovanie jadrových elektrární.

"Doba ich prevádzky by sa mala predĺžiť do jari 2024," povedal pre denník Bild člen FDP Michael Kruse. "Musíme využiť všetko, čo môže prispieť k výrobe elektriny. Jadrové elektrárne sú toho súčasťou."

image

Ukrajina dostala od Nemecka prvé samohybné protilietadlové systémy Gepard

Katrin Göring-Eckardtová, podpredsedníčka nemeckého parlamentu, naznačila, že nálada sa mení aj v jej Strane zelených, ktorá je proti atómovým elektrárňam už viac ako 40 rokov. Podľa nej by sa nemalo nič vylučovať.

"Ak dôjde k tomu, že budeme mať skutočnú núdzovú situáciu, že nemocnice nebudú môcť fungovať, tak sa o tom musíme porozprávať," povedala pre verejnoprávnu ARD.

Aj spolupredsedníčka sociálnodemokratickej strany Saskia Eskenová v pondelok povedala, že pokiaľ ide o riešenie energetickej krízy, nemali by existovať žiadne červené čiary.

Nebol by to prvý obrat

V bavorskom meste Mníchov miestni predstavitelia z SPD a Zelených naliehali na spolkovú vládu, aby ponechala regionálnu elektráreň Isar 2, jednu z troch zostávajúcich jadrových elektrární, dlhšie v prevádzke.

image

Kúriť plynom, elektrinou, drevom alebo uhlím? HN prepočítali, čo sa teraz oplatí najviac

Starosta Mníchova Dieter Reiter uviedol, že predĺženie jej životnosti by bolo možné uskutočniť tak, že elektráreň nebude fungovať na plný výkon, čo umožní, aby jadrové palivové tyče vydržali dlhšie.

Ak by Nemecko upustilo od ukončenia svojho jadrového programu, nebol by to prvý obrat v energetickej politike vlády od začiatku ukrajinskej vojny. Nedávno sa napríklad rozhodlo reštartovať zakonzervované uhoľné elektrárne s cieľom ušetriť plyn.

Minister hospodárstva Robert Habeck ale trvá na tom, že Nemecko je naďalej odhodlané presadzovať prechod na obnoviteľné zdroje energie a je stále na dobrej ceste k postupnému vyradeniu vysoko znečisťujúceho uhlia do roku 2030.

01 - Modified: 2022-07-26 10:25:14 - Feat.: 1 - Title: Dodávky cez Nord Stream slabnú, cena plynu prvýkrát od marca prekonala 190 eur 02 - Modified: 2022-07-26 11:30:43 - Feat.: 1 - Title: Kuleba: Putinova plynová vojna proti Európe je pokračovaním vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2022-07-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čo bude s Novákmi? Drahá elektrina praje uhliu, ekonomika sa však aj tak zasekla 04 - Modified: 2022-07-25 16:28:00 - Feat.: 1 - Title: Neexistuje žiadna technická príčina na ďalšie zníženie dodávok plynu cez Nord Stream 1, tvrdí Nemecko
01 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva 02 - Modified: 2024-04-15 14:41:18 - Feat.: - Title: Nemecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca kvôli víkendovému útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 04 - Modified: 2024-04-14 16:06:45 - Feat.: - Title: Irán priviedol Blízky východ na "pokraj priepasti", povedala nemecká ministerka 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:21