Kramatorsk. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusi si brúsia zuby na nehnuteľnosti z ukrajinského okupovaného územia

20.08.2022, 19:33
Autor:
pttptt

Podľa ruských realitiek začali tieto nehnuteľnosti skupovať najmä obyvatelia Moskvy, Petrohradu a ďalších veľkých miest.

Ruské realitné kancelárie hlásia v posledných týždňoch zvýšený záujem svojich občanov o nehnuteľnosti na okupovaných územiach Ukrajiny.

Podľa ruských realitiek začali tieto nehnuteľnosti skupovať najmä obyvatelia Moskvy, Petrohradu a ďalších veľkých miest.

"V Chersonskej oblasti, ale aj v Záporoží sa zdvihla vlna dopytov po nehnuteľnostiach pri mori aj v meste," povedal ruskému spravodajskému webu Pravda.ru šéf jednej realitnej kancelárie sídliacej na Kryme.

Jeho slová potvrdili aj ďalší realitní makléri z iných častí Ukrajiny, ktoré sú momentálne pod kontrolou ruských síl. Ruskí občania podľa nich majú záujem nielen o luxusné vily, ale aj o vidiecke sídla.

„Ľudia už pochopili, že tieto územia sa v budúcnosti stanú trvalou súčasťou Ruska a oni tak budú pod jeho ochranou. Dobre si pamätajú, čo sa stalo na Kryme v roku 2014. Ceny nehnuteľností odvtedy vzrástli o 300 až 500 percent,“ uviedol šéf krymskej realitky.

„Ľudia už volajú a pýtajú sa na možnosti kúpy nehnuteľností, chcú si ich dopredu rezervovať,“ uviedol pre ruský web ďalej. Kým nebudú územia oficiálne ruské, nebude na nich fungovať ruská legislatíva, nemôžu ruskí občania totiž kupovať nič. S veľkým záujmom však sliedia po cenových pozíciách na trhu.

V súvislosti s kúpou nehnuteľností stúpol od apríla 2022 aj počet vyhľadávaných otázok z Ruskej federácie. Medzi najčastejšie podľa Pravda.ru patria nehnuteľnosti v lokalitách ako je Odesa, Kyjev, Dneper, Cherson a Charkov.

Podľa pracovníkov tamojších realitiek sa Rusi zaujímajú aj o nehnuteľnosti na Kryme. „Je pravda, že tí, ktorí si kúpili bývanie na Kryme, z neho teraz utekajú a naliehavo ho predávajú?“

S Krymom je to smiešne,“ reagoval na túto častú otázku realitný maklér. "Trh sa ďalej rozvíja, nehnuteľnosti sa stavajú, a len málo ľudí predáva svoje bývanie na Kryme," dodal. Ceny samotných nehnuteľností, ale aj pozemkov na Kryme podľa neho naopak neustále rastú, pretože je po nich obrovský dopyt.

Ruský web dodáva, že vedenie okupovaných území už oznámilo plány na usporiadanie referend, v ktorých sa obyvatelia mnohých získaných ukrajinských území vyjadria k tomu, či sa majú stať súčasťou Ruskej federácie alebo nie.

01 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:00