Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľský minister kvôli fondom Európskej únie zaútočil na šéfku Európskej komisie, Nemecko a Morawieckého

22.08.2022, 17:01
Autor:
ČTKČTK

Jeho strana varovala pred "ústupkami cynickým, odhodlaným, väčšinou nemeckým politikom", ktorí podľa Ziobra hrajú "vedúcu úlohu" v Únii.

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro dnes obvinil šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, že "podviedla" poľského premiéra Mateusza Morawieckého, a tvrdil, že Nemecko je zodpovedné za to, že Európska komisia zablokovala Poľsku prístup k miliardám eur z unijného fondu určeného na obnovu ekonomiky po pandémii, uviedla agentúra PAP.

Ziobro na dnešnej tlačovej konferencii tiež vyhlásil, že jeho strana, Solidárne Poľsko, varovala premiéra Morawieckého pred týmto vývojom, a nabádal šéfa vlády, aby prišiel s riešením situácie.

Viní nemeckú politiku

Pri útoku na von der Leyenovú, predsedníčku Európskej komisie a jej vlasť, Nemecko, Ziobro podľa PAP povedal, že Poľsko bolo "okradnuté" o svoje peniaze z únijného fondu a že nemecká politika "pri tejto lúpeži zohrala vedúcu úlohu".

Európska komisia začiatkom júna schválila poľský plán obnovy, no podmienila uvoľnenie peňazí splnením "míľnikov", potvrdzujúcich nezávislosť poľského súdnictva. Podmienky stanovila EK po spore s Varšavou o reformách súdnictva, ktoré EK považovala za škodlivé pre právny štát.

image

Poľsko odmieta tvrdenia webu Politico, že Ukrajine nesľúbilo novú vojenskú pomoc

Východiskom sa mal stať prezidentský návrh novely zákona o najvyššom súde, ktorý ruší disciplinárnu komoru najvyššieho súdu, ktorá sa javila hlavným jablkom sváru.

Novela bola prijatá v polovici júla. Koncom júla však von der Leyenová upozornila, že Poľsko ešte musí splniť svoje sľuby, pretože novela bola prijatá v podobe, ktorá nezaručuje sudcom ich práva. Poľsko sa tiež musí podriadiť rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ v tejto veci.

Práve Ziobro je iniciátorom zmien v poľskej justícii, ktoré viedli k vypuknutiu dlhodobého sporu medzi Varšavou a Bruselom, a stavia sa proti ústupkom Bruselu. Na domácej scéne je vnímaný ako súper a kritik premiéra Morawieckého vo vnútri vládnej koalície.

Ziobro teraz poukázal na správu zo sobotňajšieho vydania nemeckého týždenníka Der Spiegel, podľa ktorej podpredsedníčka EK Věra Jourová, ktorá je eurokomisárkou pre hodnoty a transparentnosť, bola proti prijatiu poľského národného plánu obnovy a uvoľneniu finančných prostriedkov.

image

Roky šetrili na splátkach, teraz sa im to vypomstilo. Poliaci sa ocitli v hypotekárnom pekle

"List Der Spiegel sa snaží prezentovať verziu (udalostí), akoby to nebola pani von der Leyenová, ktorá podvádzala poľskú vládu a poľského premiéra, ale v skutočnosti za tým všetkým stála - s prepáčením - ‘zlá Češka‘ Jourová," povedal Ziobro. "Nuž, to sú rozprávky pre hodné deti, je to len ďalšie pokračovanie nemeckého blúznenia," dodal.

"Von der Leyenová bola a je významná nemecká politička, jasne podviedla poľského premiéra, podviedla prezidenta (Andrzeja Dudu), vystavila ho ponižovaniu, cestám do Bruselu, vyzdvihovala návrh zákona (Novelu zákona o Najvyššom súde), návrh bol prijatý a dnes počúvame, že to nestačí a sú kladené nové požiadavky,“povedal Ziobro.

Minister spravodlivosti uviedol, že jeho menšia koaličná strana Solidárne Poľsko pred takýmto scenárom varovala už v decembri 2020. O pol roka neskôr znovu varovala pred "ústupkami cynickým, odhodlaným, väčšinou nemeckým politikom", ktorí podľa Ziobra zastávajú "vedúcu úlohu" v Európskej únií. Ústupky podľa ministra povedú len k ešte väčšiemu nátlaku na Poľsko, k vydieraniu, ďalším podvodom a v konečnom dôsledku k okradnutiu Poliakov.

Tvrdí že Poľsko okradli

"Poľsko bolo okradnuté a hlavnú úlohu v tomto drancovaní zohráva nemecká politika, nemeckí politici, s Nemkou von der Leyenovou na čele, to je fakt," vyhlásil minister podľa PAP.

image

Poľský premiér podporil Marinovú: Premiérka má právo na viac vodky, Fínsko totiž vstupuje do NATO

Poľsko podľa ministra potrebuje nájsť východisko z tejto situácie. Ziobrova strana preto vyzýva premiéra Morawieckého, "ktorý svojho času dôveroval (bývalej nemeckej kancelárke Angele) Merkelovej a dôveroval von der Leyenovej aj napriek našim varovaniam", aby predložil plán B. "Sme pripravení spolupracovať. Urobíme všetko, aby Poľsko nepodľahlo vydieraniu. Sme rovnoprávnym členom EÚ, "zdôraznil Ziobro.

Minister podľa týždenníka Wprost tiež obvinil najväčšiu opozičnú stranu na čele s bývalým poľským liberálnym premiérom a niekdajším predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom z tichej spolupráce s Nemeckom, a to s cieľom zvrhnúť terajšiu poľskú vládu a vrátiť k moci "kolaboranta" Tuska.

01 - Modified: 2022-08-21 12:24:20 - Feat.: 1 - Title: Poľsko odmieta tvrdenia webu Politico, že Ukrajine nesľúbilo novú vojenskú pomoc 02 - Modified: 2022-08-21 08:53:49 - Feat.: 1 - Title: Roky šetrili na splátkach, teraz sa im to vypomstilo. Poliaci sa ocitli v hypotekárnom pekle 03 - Modified: 2022-08-11 14:22:41 - Feat.: 1 - Title: Aké sú náklady na elektromobil oproti klasickému pohonu? Takto to vidí expert
01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:47