FOTO: Reuters
StoryEditor

Zastropovanie cien ruskej ropy: Moskva by v odvete mohla úplne zastaviť dodávky

05.09.2022, 13:04
Autor:
ČTKČTK

Opatrenie na obmedzenie cien ruskej ropy má nadobudnúť účinnosť 5. decembra pre surovú ropu a 5. februára budúceho roka pre spracované produkty.

Rusko by mohlo zastaviť dodávky ropy do zahraničia v situácii, keď chce skupina vyspelých krajín G7 zaviesť pri ruskej rope cenový strop, uviedol ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa tiež vyhlásil, že príčinou prerušenia dodávok plynu potrubím Nord Stream 1 do Európy sú západné sankcie.

K prerušeniu dodávok ropy a ropných produktov do zahraničia by Rusko mohlo prikročiť ako k "odvetnému opatreniu", reagoval dnes podľa agentúry TASS Peskov na otázku novinárov, kedy by mohla Moskva utnúť dodávky vo svetle toho, že skupina krajín G7 chce pri ruskej rope zastropovať cenu. Na takomto postupe sa zhodli ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G7 v piatok.

Opatrenie má nadobudnúť účinnosť 5. decembra pre surovú ropu a 5. februára budúceho roka pre spracované ropné produkty a má zahŕňať okrem iného blokovanie prepravy ropy a jej produktov, ak bude nakúpená za vyššiu ako stanovenú cenu.

Peskov dnes zároveň odmietol, že by Rusko bolo zodpovedné za prerušenie dodávok plynu do Európy potrubím Nord Stream 1. Za prerušenie prepravy podľa neho môžu západné sankcie uvalené na Rusko, ktoré sťažujú okrem iného údržbu plynovodu.

"Kolektívny Západ, v konkrétnom prípade Európska únia, Kanada a Británia, nesú vinu na tom, že situácia došla do takého bodu," citovala prezidentského hovorcu agentúra.

Ruský štátny plynárenský podnik Gazprom prerušil minulý týždeň v stredu dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Zdôvodnil to ďalšou údržbou, ktorá sa mala skončiť v sobotu ráno. V piatok večer však Gazprom uviedol, že vykonaná údržba odhalila v kompresorovej stanici únik oleja a že plynovod kvôli tomu zostane mimo prevádzky, zatiaľ na neurčito. Cena plynu v Európe po tomto prerušení vzrástla o 30 percent.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:35