Ilustračná snímka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americký miliardár sa vzdáva svojej firmy v prospech ochrany životného prostredia

15.09.2022, 15:08
Autor:
ČTKČTK

Osemdesiattriročný Yvon Chouinard sa rozhodol previesť všetky akcie podniku s hlasovacími právami na fond Patagonia Purpose Trust, ktorý má chrániť hodnoty firmy. Všetky akcie bez hlasovacích práv potom prevedie na organizáciu Holdfast Collective, ktorá sa zaoberá ochranou životného prostredia.

Americký miliardár Yvon Chouinard sa rozhodol previesť svoju maloobchodnú spoločnosť Patagonia na organizácie, ktoré budú využívať jej zisky na ochranu životného prostredia. Chouinard to dnes uviedol v otvorenom liste na webových stránkach podniku. "Zem je teraz naším jediným akcionárom," píše sa v záhlaví listu.

Chouinard sa preslávil svojimi horolezeckými výstupmi v Yosemitskom národnom parku. Hodnota jeho majetku v súčasnosti dosahuje zhruba 1,2 miliardy dolárov, informovala agentúra Reuters.

Osemdesiattriročný Chouinard sa rozhodol previesť všetky akcie podniku s hlasovacími právami na fond Patagonia Purpose Trust, ktorý má chrániť hodnoty firmy. Všetky akcie bez hlasovacích práv potom prevedie na organizáciu Holdfast Collective, ktorá sa zaoberá ochranou životného prostredia.

"Zarobené peniaze po reinvestíciách do podnikania budú rozdelené ako dividendy na pomoc v boji s (ekologickou) krízou," uviedol podnikateľ. Chouinard podľa portálu BBC predpokladá, že suma smerujúca na ekologické aktivity sa bude pohybovať okolo 100 miliónov dolárov ročne.

Spoločnosť Patagonia je maloobchodným predajcom outdoorového oblečenia. Značka získala kultový status vďaka svojmu dôrazu na udržateľnosť, napríklad v podobe celoživotnej záruky na oblečenie či ponuky cenovo dostupných opráv.

Podnik je známy reklamným sloganom "Don‘t buy this jacket (Nekupujte si túto bundu)". Jeho cieľom je prinútiť spotrebiteľov k tomu, aby sa zamysleli nad dopadmi konzumného spôsobu života na životné prostredie a kupovali len taký tovar, ktorý naozaj potrebujú.

01 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére 05 - Modified: 2024-04-09 06:00:00 - Feat.: - Title: Nová štúdia detailne preskúmala hrozbu zvyšovania hladiny oceánov. Tieto metropoly môžu skončiť pod vodou už do roku 2050
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:14