Plynovodu Baltic Pipe v obci Budno na severovýchode Poľska. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Pokus o zmiernenie inflačného tlaku. Ministri 15 krajín EÚ žiadajú strop na veľkoobchodnú cenu plynu

28.09.2022, 07:51
Autor:
TASRTASR

Ministri upozorňujú, že cenový strop by sa mal uplatňovať na všetky veľkoobchodné transakcie so zemným plynom a nemal by sa obmedzovať na dovoz z konkrétnych krajín.

Ministri zodpovední za energetiku z 15 členských krajín EÚ, vrátane ministra hospodárstva Karela Hirmana, zaslali v utorok večer otvorený list eurokomisárke pre energetiku Kadri Simsonovej, v ktorom ju v snahe riešiť súčasnú energetickú krízu vyzvali na zastropovanie veľkoobchodnej ceny zemného plynu. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

Ministri upozornili, že energetická kríza, ktorá sa začala minulú jeseň, sa zhoršila a spôsobuje neudržateľné inflačné tlaky, ktoré tvrdo zasahujú európske domácnosti a podniky.

image

Bude Rusko prerábať na rope? Je tu taký scenár, hovoria analytici

Žiadajú aj voľný tok plynu

"Oceňujeme úsilie Európskej komisie a opatrenia, ktoré predložila na riešenie krízy. Musíme však ešte vyriešiť najvážnejší problém zo všetkých: veľkoobchodnú cenu zemného plynu. Cenový strop, ktorý od začiatku žiada čoraz väčší počet členských štátov, je jediným opatrením, ktoré každému členskému štátu pomôže zmierniť inflačný tlak, zvládnuť očakávania a poskytnúť vhodný rámec v prípade možných prerušení dodávok a obmedziť nadmerné zisky v sektore," uvádza sa v spoločnom liste 15 ministrov.

Ministri upozornili, že cenový strop by sa mal uplatňovať na všetky veľkoobchodné transakcie so zemným plynom a nemal by sa obmedzovať na dovoz z konkrétnych krajín. Zastropovanie podľa nich môže byť navrhnuté tak, aby sa zaistila bezpečnosť dodávok a voľný tok plynu v rámci Európy a zároveň aby bol naplnený spoločný cieľ - znížiť dopyt po plyne.

"Tento strop je prioritou a možno ho doplniť návrhmi na posilnenie finančného dohľadu nad trhom s plynom a vytvorenie alternatívnych referenčných hodnôt pre tvorbu cien plynu v Európe," uvádza sa v dokumente.

Ministri v závere svojho listu komisárku Simsonovú vyzvali, aby v mene exekutívy EÚ predložila v tomto smere návrh, ktorý bude prerokovaný na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre energetiku 30. septembra v Bruseli. O mimoriadne stretnutie ministrov energetiky požiadalo české predsedníctvo v Rade EÚ.

image

Energetická poistka schválená. Ako vláda zasiahne, ak dôjde k najhoršiemu (otázky a odpovede)

Po piatkových rokovaniach Rady ministrov bude čo najskôr nasledovať legislatívny návrh z dielne eurokomisie, o ktorom by ešte v októbri mohli hlasovať poslanci Európskeho parlamentu.

Zoznam signatárov

Signatármi spoločného listu sú: ministerka energetiky Tinne Van der Straetenová (Belgicko), minister energetiky Rossen Hristov (Bulharsko), minister hospodárstva a trvalo udržateľného rozvoja Davor Filipovič (Chorvátsko), ministerka pre energetickú tranzíciu Agnès Pannierová-Runacherová (Francúzsko), minister životného prostredia a energetiky Konstantinos Skrekas (Grécko), minister energetiky Dainius Kreivys (Litva), ministerka hospodárstva Ilze Indriksone (Lotyšsko), ministerka životného prostredia a energetiky Miriam Dalliová (Malta), ministerka pre klímu a životné prostredie Anna Moskwaová (Poľsko), minister životného prostredia a ochrany klímy Duarte Cordeiro (Portugalsko), minister energetiky Virgil-Daniel Popescu (Rumunsko), minister hospodárstva Karel Hirman (Slovensko), minister infraštruktúry Bojan Kumer (Slovinsko), ministerka pre ekologický prechod a demografickú výzvu Teresa Ribera Rodrígezová (Španielsko) a minister pre ekologickú transformáciu Roberto Cingolani (Taliansko).

01 - Modified: 2022-10-01 17:41:31 - Feat.: 1 - Title: Rusko nie je ďaleko od toho, aby na rope prerábalo. Prečo Čína a India Putina nespasia? 02 - Modified: 2022-09-27 19:12:41 - Feat.: 1 - Title: Gazprom pohrozil, že zastaví dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu 03 - Modified: 2022-10-02 08:44:14 - Feat.: 1 - Title: Cena najpredávanejšej minerálky na Slovensku stúpla o pätinu. Top hráča na trhu zasiahla kríza 04 - Modified: 2022-09-27 15:17:51 - Feat.: 1 - Title: Energetická poistka schválená. Ako vláda zasiahne, ak dôjde k najhoršiemu (otázky a odpovede)
01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:42