Britská premiérka Liz Trussová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pre svoje ekonomické plány som si mala lepšie pripraviť pôdu, povedala Trussová

02.10.2022, 21:17
Autor:
ČTKČTK

Kritikou nešetrí ani opozícia. Keir Starmer na straníckom zjazde povedal, že "vláda stratila kontrolu nad hospodárstvom krajiny", a že jej kroky "prospejú len jednému percentu najbohatších".

Britská predsedníčka vlády Liz Trussová dnes v rozhovore so stanicou BBC opäť zdôraznila, že si stojí za svojím ekonomickým plánom, ktorý okrem opozície kritizuje aj časť ekonómov. Uviedla však, že pre svoje plány mala "lepšie pripraviť pôdu".

Britská vláda vyvolala zmätok na finančných trhoch po tom, ako minister financií Kyseline Kwarteng 23. septembra oznámil plán zníženia daní výhodný predovšetkým pre bohatých bez toho, aby prišiel s odhadom dopadu na štátne financie, napísala agentúra Reuters. Podľa BBC ide o najväčšie zníženie daní v Británii za 50 rokov.

Hovorí o celosvetovom probléme

"Chápem, aké obavy ľudia majú, že je to pre nich náročné...ale toto je svetový problém. Máme tú vojnu na Ukrajine, vyrovnávame sa s dopadmi koronavírusovej pandémie," povedala dnes Trussová.

image

Britský kráľ Karol nepôjde na summit COP27, ktorý sa bude konať v Egypte

Moderátorka BBC pri dnešnom rozhovore premiérke ukázala graf vývoja výpožičných nákladov britskej vlády, ktoré sa po oznámení plánov zvýšili a teraz kolíšu na hodnotách o 25 až 30 percent vyšších ako pred oznámením. Trussová uviedla, že si za balíkom opatrení stojí, a že vláda "urobila správne rozhodnutie, že si viac požičala na túto zimu". "Požičiavame si ako druhí najmenej spomedzi krajín skupiny G7," dodala premiérka.

Konzervatívna vláda chce pôžičkami financovať práve daňové škrty a obmedzenia nárastu cien energií. Podľa Inštitútu pre fiškálne štúdie citovaného BBC vládne pôžičky za tento rok stúpnu na 190 miliárd libier.

image

Británia nikdy neuzná ruské pokusy o anexiu okupovaných území, povedala Trussová

Bývalý guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney vo štvrtok vládu Trussovej obvinil, že podkopáva snahu národných ekonomických inštitúcií, a vyhlásil, že za pokles libry aj britských štátnych dlhopisov môžu jej fiškálne plány. Britská centrálna banka minulý týždeň musela zasiahnuť nákupom štátnych dlhopisov, aby stabilizovala trhy.

Kritici vidia podporu tých najbohatších

Kritikou nešetrí ani britská labouristická opozícia. Jej líder Keir Starmer v utorok na straníckom zjazde povedal, že "vláda stratila kontrolu nad hospodárstvom krajiny", a že jej kroky "prospejú len jednému percentu najbohatších".

Podľa prieskumu spoločnosti YouGov z minulého týždňa má teraz Labouristická strana pred konzervatívcami náskok 33 percentuálnych bodov, čo je najviac od konca 90. rokov minulého storočia. Najbližšie riadne parlamentné voľby by sa v Británii mali konať v roku 2024.

image

ANALÝZA: Dlhý Sorosov tieň máta britskú libru

Pokles konzervatívcov potvrdzuje aj dnes zverejnený prieskum spoločnosti Opinium, ktorý dáva labouristom náskok 19 percentuálnych bodov. Zaznemnáva tiež pokles popularity premiérky Trussovej. S tým, ako vykonáva svoju funkciu, je spokojných 18 percent Britov a 55 percent spokojných nie je.

"Liz Trussovej sa podarilo dosiahnuť mizerné osobné hodnotenie v priebehu niekoľkých týždňov po nástupe do úradu a v priebehu niekoľkých dní po oznámení prvej väčšej iniciatívy," poznamenal James Crouh z inštitútu Stanovisko. Pripomenul, že tak nízku popularitu dosiahli jej predchodcovia Boris Johnson a Theresa Mayová až na konci svojej vlády.

image

Trussová zrejme plánuje z ekonomických dôvodov upraviť britský vízový systém

Trussová 5. októbra vystúpi na výročnej konferencii Konzervatívnej strany, ktorá sa začína dnes v Birminghame a kde sa bude svojich spolustraníkov snažiť presvedčiť, že jej politika vedie správnou cestou, uvádza BBC.

01 - Modified: 2022-10-02 18:16:46 - Feat.: 1 - Title: Britský kráľ Karol nepôjde na summit COP27, ktorý sa bude konať v Egypte 02 - Modified: 2022-10-02 13:17:35 - Feat.: 1 - Title: Agentúra S&P zhoršila výhľad britského ratingu na negatívny 03 - Modified: 2022-09-28 17:08:20 - Feat.: 1 - Title: Británia nikdy neuzná ruské pokusy o anexiu okupovaných území, povedala Trussová
01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:10