Logo Twitteru a profil Elona Muska na platforme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Musk môže v EÚ naraziť: "Vtáčik" Twitter bude lietať podľa nových pravidiel pre sociálne siete

31.10.2022, 17:56
Autor:
ČTKČTK

Nariadenie EÚ zavádza nový právny rámec pre všetky internetové služby využívajúce obsah generovaný užívateľmi. Vytvára tiež prísnejší režim pre najväčšie sociálne siete, vrátane Twitteru.

Keď miliardár Elon Musk minulý týždeň prevzal sociálnu sieť Twitter so slovami, že "vták je oslobodený", trvalo len niekoľko hodín, kým ho eurokomisár Thierry Breton varoval, že platforma s logom modrého vtáčika bude v Európskej únii" lietať podľa našich pravidiel".

Odkazoval pritom na čerstvo schválené nariadenie regulujúce fungovanie sociálnych sietí vrátane moderovania obsahu, čo je pre Muska kľúčová téma. Na twitter by sa mohlo začať vzťahovať už v budúcom roku, pričom za porušenie hrozia vysoké pokuty.

Šéf automobilky Tesla počas mesiacov, keď akvizícia prebiehala, naznačoval, že v jednej z najväčších sociálnych sietí sveta plánuje zmeny v záujme "politickej neutrality" a posilnenia slobody slova.

image

Musk kúpil predražený Twitter. Prvý krok pre svoju sieť absolútnej slobody prejavu? Vyhodil vedenie

Musk narazí

Jeho konkrétne predstavy stále nie sú známe, komentátori však od začiatku upozorňujú, že Musk bude vo svojej novej pozícii narážať na komplikovaný regulačný rámec, ktorý v súčasnosti okolo internetových platforiem vzniká.

"Predstava, že platformy sa môžu vrátiť do zlatých čias svojej mladosti, je fikcia," zdôraznila cez víkend expertka na túto oblasť Evelyn Doueková, ktorá pôsobí na Stanfordovej univerzite. "Musk sa čelne zrazí s reguláciami alebo novými právnymi podmienkami... v Indii, v EÚ a vo viacerých ďalších krajinách," dodala.

V Európskej únii je v tomto smere kľúčový Akt o digitálnych službách DSA, ktorý len niekoľko dní pred potvrdením Muskovej akvizície dokončil cestu cez legislatívny proces EÚ. Nariadenie zavádza nový právny rámec pre všetky internetové služby využívajúce obsah generovaný užívateľmi, vytvára tiež prísnejší režim pre najväčšie sociálne siete.

Pokiaľ ide o moderovanie obsahu, je DSA zameraná predovšetkým proti materiálom, ktoré sú v tej či onej krajine únie brané ako protizákonné. Od internetových spoločností sa nanovo očakáva, že budú takýto obsah rýchlo a svedomito mazať, inak môže prísť pokuta až do výšky šiestich percent ich ročného globálneho obratu. Za opakované porušenie normy hrozí v krajnom prípade zákaz činnosti na trhu EÚ.

image

Musk prevzal vedenie Twitteru a hneď vyhodil najvyššie vedenie

Viaceré nariadenia

Musk dáva najavo, že nechce princíp slobody slova stavať nad zákony, to však teraz bude musieť potvrdiť v praxi. Boj proti zakázanému obsahu si vyžaduje značné personálne prostriedky a Musk doteraz skôr naznačoval, že chce počet pracovníkov Twitteru znížiť.

Potom je tu rovnako otázka, čo všetko môže byť označené za nelegálny obsah. Agentúra Bloomberg v tejto súvislosti poukazuje na to, že štáty EÚ sa vo svetle invázie na Ukrajinu rozhodli zakázať ruské weby RT a Sputnik, zatiaľ čo Musk s týmto krokom vyjadril nesúhlas.

Okrem odstránenia protizákonných prejavov DSA požaduje od internetových spoločností väčšiu transparentnosť užívateľských pravidiel a systémov odporúčania obsahu, ďalej vytvorenie mechanizmu pre sťažnosti proti odstráneniu príspevku alebo účtu.

Na "veľmi veľké platformy", definované ako služby s viac ako 45 miliónmi užívateľov v EÚ mesačne, sa potom vzťahuje dodatočná sada pravidiel.

Okrem iného ide o povinnosť aspoň raz ročne analyzovať "systémové riziká" vznikajúce na danej platforme a reagovať na ne "primeranými a efektívnymi" opatreniami. Sociálne siete majú tiež monitorovať negatívne dopady na voľby, verejný poriadok či verejné zdravie.

Nový režim

V celom rozsahu začne DSA platiť až vo februári 2024, na prevádzkovateľov veľkých sociálnych sietí sa však nový režim môže začať vzťahovať skôr. Konkrétne štyri mesiace po tom, ako dostanú oznámenie, že patria do kategórie "veľmi veľkých platforiem".

image

„V tomto vzťahu som alfa.“ Kto je hrdina aj provokatér Elon Musk?

Muska o obsahu nariadenia už na jar informoval sám eurokomisár Breton, ktorému vtedy americký miliardár povedal, že norma je "úplne v súlade s mojím uvažovaním". Bloomberg uvádza, že akokoľvek sa Muskova rétorika ohľadom slobody slova môže zdať byť protichodná k regulácii z strany EÚ, v mnohých bodoch sa pozície dvoch strán prekrývajú.

Do konfliktu by sa mohli dostať v prípade, že komisia začne vyžadovať kroky proti škodlivému, ale nie nezákonnému obsahu, ako sú napríklad príspevky propagujúce poruchy príjmu potravy.

Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na nemenované zdroje informovala, že Musk bol s Bretonom v kontakte aj minulý týždeň. Eurokomisára vraj ubezpečil, že novými pravidlami EÚ pre sociálne siete sa chce riadiť.

01 - Modified: 2022-10-31 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi potrestali Kyjev za útok dronov. Po opätovnej blokáde prístavov vyleteli ceny pšenice 02 - Modified: 2022-10-31 20:39:07 - Feat.: 1 - Title: Problémy Instagramu: niektorým mizli followeri, iným zablokovalo účty 03 - Modified: 2022-10-31 12:49:33 - Feat.: 1 - Title: Tisíce novomobilizovaných Rusov sú zle vyzbrojené. Ich zbrane sú z 50. rokov, tvrdia experti 04 - Modified: 2022-10-31 12:05:44 - Feat.: 1 - Title: „Dnes svetu hovoríme, že Brazília je späť.“ Lula da Silva porazil Bolsonara a stáva sa novým prezidentom
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 03 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 04 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 05 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:50