Kryptomenová burza FTX vyhlásila v Spojených štátoch bankrot. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf kryptoburzy FTX, ktorá vyhlásila bankrot, poprel útek do Južnej Ameriky

12.11.2022, 18:01
Autor:
ČTKČTK

Chaos okolo kryptoburzy FTX sa prehĺbil, keď spoločnosť oznámila, že zistila neoprávnené transakcie, a analytici upozornili, že z platformy boli za podozrivých okolností presunuté milióny dolárov.

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX Sam Bankman-Fried, ktorý žije na Bahamách, odmietol špekulácie, že utiekol do Južnej Ameriky, píše agentúra Reuters. Kryptomenová burza FTX v piatok oznámila, že vyhlásila v Spojených štátoch bankrot a požiada o súdnu ochranu pred veriteľmi. Cyperská komisia pre cenné papiere krátko nato potvrdila správy médií, že firme pozastavila licenciu na pôsobenie v Európskej únii, aby ochránila investorov. Podľa zdrojov Reuters z platformy zmizli peniaze zákazníkov v hodnote zhruba miliardy dolárov.

Na twitteri sa objavili špekulácie, že Bankman-Fried utiekol do Južnej Ameriky. To však zakladateľ FTX, ktorý žije na Bahamách, poprel. Novinárom Reuters dnes napísal, že je stále v tomto ostrovnom štáte v Karibiku.

Chaos okolo kryptoburzy FTX sa medzitým dnes prehĺbil, keď spoločnosť oznámila, že zistila neoprávnené transakcie, a analytici upozornili, že z platformy boli za podozrivých okolností presunuté milióny dolárov, píše Reuters.

Bankrot FTX vyhlásila po tom, čo zákazníci počas 72 hodín vybrali z platformy šesť miliárd dolárov a konkurenčná burza Binance odstúpila od plánu FTX prevziať.

Z FTX podľa zdrojov Reuters zmizli peniaze zákazníkov v hodnote najmenej miliardy dolárov. Zakladateľ kryptoburzy Bankman-Fried podľa zdrojov agentúry previedol desať miliárd dolárov z peňazí zákazníkov do svojej obchodnej spoločnosti Almeda Research.

Nové problémy sa objavili dnes, keď hlavný právny zástupca FTX v USA Ryne Miller na twitteri uviedol, že digitálne aktíva firmy boli presunuté do "studeného úložiska", aby sa "zmiernili škody po vypozorovaní neoprávnených transakcií". Studené úložisko označuje kryptopeňaženky, ktoré nie sú pripojené k internetu, aby boli chránené pred hackermi.

Analytická spoločnosť Nansen uviedla, že za posledných 24 hodín zaznamenala odliv 659 miliónov dolárov z FTX International a FTX U.S.

Spoločnosť Elliptic, ktorá sa tiež zaoberá analýzou blockchainu, oznámila, že kryptoaktívna v hodnote približne 473 miliónov dolárov boli "dnes skoro ráno za podozrivých okolností presunutá z peňaženiek FTX". Zároveň však uviedla, že nemôže potvrdiť, či boli tieto prostriedky odcudzené.

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:02