Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéfka eurokomisie poverila Šefčoviča spoločnými nákupmi plynu pre Úniu, jeho predošlé rokovania boli úspešné

23.01.2023, 15:12
Autor:
TASRTASR

"Bol som poverený, aby som túto energetickú platformu naštartoval, aby začala fungovať od štruktúry, na akej sa dohodneme, až po uzatváranie kontraktov," uviedol Maroš Šefčovič.

Dohodnúť sa na spoločných nákupoch plynu pre Európanov znamená komunikovať a vyjednávať so všetkými stranami. Uviedol v rozhovore pre TASR podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý predsedá zasadnutia riadiaceho výboru Energetickej platformy Európskej únie.

Šefčovič pred týždňom viedol prvé zasadnutie výboru, ktorý má uľahčiť spoločné nákupy plynu pre členské krajiny eurobloku. Ďalšie zasadnutie je naplánované vo februári.

"Nesiem zodpovednosť"

Slovenský eurokomisár spresnil, že šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho poverila agendou spoločných nákupov plynu vzhľadom na jeho predošlé skúsenosti pri budovaní energetickej únie a aj preto, lebo v tom čase ním vedené sprostredkovateľské rokovania o plyne medzi Ruskom a Ukrajinou boli úspešné.

image

V spore o brexit urobili všetci chyby, uviedol írsky premiér. Británia a Európska únia sa snažia dohodnúť

"Bol som poverený, aby som túto energetickú platformu naštartoval, aby začala fungovať od štruktúry, na akej sa dohodneme, až po uzatváranie kontraktov," uviedol.

Spresnil, že to znamená komunikáciu smerom dovnútra euroinštitúcií, komunikáciu s členskými krajinami, s podnikateľským sektorom a s dodávateľmi. To všetko spadá pod túto platformu.

"Je to obrovská úloha, za ktorú nesiem politickú zodpovednosť," vysvetlil. Pre platformu si musel prerozdeliť ostatné povinnosti v Európskej komisii, nákupy plynu sú prioritou pre nadchádzajúcu jar. Chce všetko nastaviť tak, aby koncom marca alebo začiatkom apríla bolo jasné, za akých podmienok bude možné spoločne nakúpiť plyn pre všetky podnikateľské subjekty z Európskej únie, ktoré to budú chcieť prostredníctvom platformy.

Lepšie podmienky pre každého

Dodal, že v praxi by to malo prebehnúť formou jedného alebo viacerých konzorcií, ktoré združia záujmy viacerých firiem a dohodnú sa lepšie podmienky pre dodávateľov, ako aj odberateľov z konzorcia.

image

Štátny tajomník Stančík: O funkcii som sa rozprával s Igorom Matovičom, hoaxy prichádzajú z Ruska

"Vieme, že pre malé a stredné krajiny, ako aj pre malé a stredné podniky nie je ľahké čeliť svetovej konkurencii, kde sa neraz vyžadujú platby vopred a veľká likvidita. Chceme nájsť mechanizmus, ktorý umožní aj firmám z malých a stredných krajín byť aktívnymi účastníkmi, aby mali rovnako výhodné ceny ako veľké firmy z veľkých krajín," spresnil.

Podľa neho Európska únia chce pracovať pre všetkých a pre všetky firmy. To bude úlohou eurokomisie, aby vytvorila rámcové možnosti pre férový prístup voči všetkým európskym spotrebiteľom, a cez silu spoločného trhu tlačila na čo najnižšie ceny dodávok plynu do Európy.

Šefčovič vysvetlil, že snahou Európskej komisie na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu 2023/2024 je mať zásobníky plynu naplnené na 80 až 90 percent koncom októbra alebo v polovici novembra. Tvorba zásob sa odvíja aj podľa počasia, bežne sa zásobníky začínajú dopĺňať po skončení sa vykurovacej sezóny. Doterajší priebeh zimy v Európe bol miernejší a dovolil členským štátom dopĺňať zásoby plynu aj počas vykurovacej sezóny.

"Zo strany eurokomisie bude aj tento rok vyvíjaný politický tlak na členské krajiny, aby boli dobre pripravené na budúcu zimu. To je jedna veľká téma - zaistiť energetickú bezpečnosť. Druhá veľká téma je, aby sme plyn mali za adekvátne ceny," uviedol Šefčovič. A dodal, že EÚ nechce, aby pre veľké vplyvy cien energií trpela ekonomika a domácnosti a aby európske firmy z toho dôvodu zvažovali odchod z Európskej únie, aby Európa aj v budúcnosti zostala silnou priemyselnou veľmocou.

01 - Modified: 2023-01-09 10:14:17 - Feat.: 1 - Title: Generál Pavel robí rovnaké chyby ako ja, tvrdí Mistrík. Čaputová podľa neho začína byť veľkým sklamaním 02 - Modified: 2023-01-03 09:47:15 - Feat.: 1 - Title: V spore o brexit urobili všetci chyby, uviedol írsky premiér. Británia a Európska únia sa snažia dohodnúť 03 - Modified: 2022-11-09 18:30:00 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť vodíka vidím v horizonte rokov 2030 až 2050, hovorí predseda batériovej aliancie (rozhovor) 04 - Modified: 2022-11-07 22:36:40 - Feat.: 1 - Title: Šefčovič: EÚ sa snaží o strategické partnerstvo s Britániou. Rešpektujeme vzájomné dohody
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:19