Andrej Stančík opísal, ako sa stal jedným z najmladších štátnych tajomníkov na Slovensku. FOTO: HN/Pavol Funtál 
StoryEditor

Štátny tajomník Stančík: O funkcii som sa rozprával s Igorom Matovičom, hoaxy prichádzajú z Ruska

03.11.2022, 00:00

V rozhovore pre HN hovorí štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík o tom:

  • či ho ako poslaneckého kritika vykopli v OĽaNO smerom nahor,
  • prečo podľa neho prepadol vo voľbách,
  • ako odsúdil status Igora Matoviča, kde minister písal, že je hetero,
  • či máme na Slovensku stále ruských špiónov.

Cez víkend ste kandidovali, ale neuspeli ste. Ako ste spokojný s vaším umiestnením?

Ponuku kandidovať v koalícii Jozefa Viskupiča som dostal ešte v júni, no vymenovaním do funkcie štátneho tajomníka sa situácia zásadne zmenila. Na kampaň som jednoducho nemal čas, ani som neinvestoval peniaze do reklamy, bilbordov. S podobným výsledkom som rátal a neprekvapil ma. Každý jeden hlas od občanov si však nesmierne vážim a ďakujem zaň.

Neúspech kandidátov z vysokej politiky naprieč spektrom je podľa mňa signál toho, že ľudia cítia frustráciu z večných sporov a konfliktov, a preto radšej dávajú priestor regionálnym a novým tváram. Je to niečo, čo by sme mali reflektovať.

Keď ste nastupovali do funkcie, vyčítali vám, že ste na to príliš mladý a neskúsený. Ako sa cítite na ministerstve? 

Samozrejme, že som túto funkciu prijal s rešpektom a úctou. Nie je to jednoduchá funkcia. Slovensko však poznalo aj mladších štátnych tajomníkov. Pre mňa bola absolútne kľúčová dôvera premiéra, ministra obrany Jara Naďa, ale najmä ministra zahraničia Rastislava Káčera. S ním som pred tým, než som túto funkciu prijal, mal dobrý rozhovor, na konci ktorého sme sa zhodli, že budeme tvoriť dobrý tím. Navyše ministerstvo má veľmi profesionálny kabinet, skúsených odborníkov, na ktorých sa môžem spoľahnúť. Je to do istej miery zabehnutý vlak a nie je dôvod meniť personál. Za mesiac na rezorte som sa toho veľa naučil. V konečnom dôsledku budem rád, keď moju prácu budú hodnotiť odborníci a ľudia z fachu férovo.

Do funkcie vás navrhol Rastislav Káčer?

Minister Káčer mi vo vzájomnom v rozhovore povedal, že mu bol navrhnutý model štátny tajomník – kariérny diplomat, alebo štátny tajomník – politický diplomat. On si vybral politický model, pretože chce, aby som mu bol spojkou medzi rezortom, parlamentom a hnutím.

Od koho ste teda dostali ponuk: bol to Michal Šipoš, predseda klubu, alebo Igor Matovič či premiér Eduard Heger?

Hlavnú rolu pre mňa zohral premiér. S Igorom Matovičom som sa o tom bavil, ale bol by radšej, keby som zostal v parlamente.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-31 12:31:42 - Feat.: 1 - Title: Martin Klus končí v klube SaS a opúšťa aj vysoké pozície v strane 02 - Modified: 2022-10-18 12:41:52 - Feat.: 1 - Title: Slovensko je v bloku s Fínskom. Krajiny EÚ sa nevedia dohodnúť, ako vyriešiť energetickú krízu 03 - Modified: 2022-09-16 20:41:53 - Feat.: 1 - Title: Stančík bude iniciovať výbor v Národnej rade, Žilinku sa chce pýtať na šírenie hoaxov
01 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 02 - Modified: 2024-04-14 09:16:31 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia situáciu v regióne po útoku Iránu na Izrael intenzívne sleduje, je v kontakte s úradmi 03 - Modified: 2024-03-07 13:42:40 - Feat.: - Title: Holandská ambasáda v Česku zrušila diskusiu o politickej situácii na Slovensku, tvrdí rezort zahraničia 04 - Modified: 2024-02-12 22:19:53 - Feat.: - Title: Tri európske krajiny chcú spojiť sily a bojovať proti ruským dezinformáciám 05 - Modified: 2024-01-25 13:26:03 - Feat.: - Title: IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:52