Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia hlási, že obchodná dohoda s Novým Zélandom je bližšie k ratifikácii. Malo by sa zrušiť clo

17.02.2023, 14:48
Autor:
TASRTASR

Obchodná dohoda ponúkne podnikom nové vývozné príležitosti pre veľké aj malé podniky a to vďaka zrušeniu všetkých ciel na vývoz z Európskej únie na Nový Zéland a otvoreniu novozélandského trhu so službami.

Európska komisia v piatok oznámila, že obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Novým Zélandom je bližšie k ratifikácii. Komisia ju už zaslala Rade Európskej únie na podpis.

Očakáva sa, že vďaka tejto dohode sa dvojstranný obchod zvýši až o 30 perce, pričom ročný vývoz Európskej únie môže narásť o 4,5 miliardy eur. Investície Európskej únie na Novom Zélande majú potenciál vzrásť až o 80 percent. Clá pre spoločnosti z Európskej únie sa už od prvého roku uplatňovania dohody môžu znížiť približne o 140 miliónov eur ročne.

image

Brusel posiela Slovensku ďalšie stámilióny na energie. No ich použitie naráža na problém

Nové príležitosti

Dohoda ponúkne podnikom nové vývozné príležitosti pre veľké aj malé podniky a to vďaka zrušeniu všetkých ciel na vývoz z Európskej únie na Nový Zéland a otvoreniu novozélandského trhu so službami v kľúčových odvetviach, ako sú finančné služby, telekomunikácie, námorná doprava a doručovacie služby. Zabezpečené bude nediskriminačné zaobchádzanie s investormi z Európskej únie na Novom Zélande a, naopak, zlepší sa prístup európskych spoločností k zákazkám týkajúcim sa verejného obstarávania tovaru, služieb, prác a koncesií na stavebné práce na Novom Zélande, uľahčia sa toky údajov a pôjde o predvídateľný a transparentný digitálny obchod a bezpečné on-line prostredie pre spotrebiteľov.

Dohoda zachováva prísne normy ochrany osobných údajov, zabezpečuje pomoc malým podnikom, aby mohli vyvážať viac, a dôjde k výraznému zníženiu požiadaviek na dodržiavanie predpisov a postupov s cieľom umožniť rýchlejší tok tovaru.

Nový Zéland sa zaviazal, že bude chrániť a presadzovať práva duševného vlastníctva v súlade s normami Európskej únie.

image

Nový Zéland prijíma zahraničné ponuky na pomoc po cyklóne Gabrielle. Niektoré miesta sú odrezané od sveta

Keď sa dohoda začne uplatňovať, poľnohospodári v Únii budú mať lepšie príležitosti predávať svoju produkciu na Novom Zélande. Hneď od prvého dňa sa zrušia clá na kľúčový vývoz z Únie, ako je bravčové mäso, víno a šumivé víno, čokoláda, cukrovinky a sušienky.

Ochrana výrobkov

Agrosektor Európskej únie pocíti aj iné výhody. V dohode sa zavádza ochrana mnohých vín a liehovín z Európskej únie (takmer 2000 produktov) vrátane značky Tokaj. Na Novom Zélande bude chránených aj 163 najznámejších tradičných výrobkov Európskej únie so zemepisným označením.

Dohoda zohľadňuje záujmy výrobcov z Európskej únie, ktorí vyrábajú citlivé agroprodukty: niektoré mliečne výrobky, hovädzie a ovčie mäso, etanol či kukuricu cukrovú. V týchto odvetviach nedôjde k liberalizácii obchodu, bude však platiť dovoz z Nového Zélandu s nulovým alebo nižším clom v obmedzených množstvách (colné kvóty).

image

Európska komisia žaluje Česko a ďalšie štáty, neposkytujú ochranu oznamovateľom porušenia práv Únie

Vôbec prvýkrát sa v obchodnej dohode Európskej únie objavila osobitná kapitola o udržateľných potravinových systémoch, osobitný článok o obchode a rodovej rovnosti a osobitné ustanovenie o reforme obchodu a dotácií na fosílne palivá. Nadobudnutím platnosti dohody sa liberalizuje aj environmentálny tovar a služby.

Keď Rada Únie prijme rozhodnutie o podpise, Únia aj Nový Zéland môžu dohodu podpísať. Jej znenie sa potom odošle Európskemu parlamentu. Po schválení europoslancami môže Rada Európskej únie prijať rozhodnutie o uzavretí dohody a hneď, ako Nový Zéland oznámi, že ukončil ratifikačný postup, dohoda môže začať platiť.

01 - Modified: 2023-02-17 06:31:23 - Feat.: 1 - Title: Ruský jadrový priemysel nie je súčasťou nového balíka sankcií EÚ, píše Politico 02 - Modified: 2023-02-16 23:00:56 - Feat.: 1 - Title: Brusel posiela Slovensku ďalšie stámilióny na energie. No ich použitie naráža na problém 03 - Modified: 2023-02-16 15:36:28 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament chce sprísniť transparentnosť a integritu v rozhodovacom procese EÚ 04 - Modified: 2023-02-16 13:45:44 - Feat.: 1 - Title: Európska únia musí zostať svetovým lídrom v oblasti technológií čistej energie, zhodli sa europoslanci
01 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 02 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 03 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 04 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:43