Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nerovnováha dôchodkového systému je hlavným problémom českých financií. Vek odchodu do penzie treba zvýšiť

09.03.2023, 10:12
Autor:
ČTKČTK

Podľa českej Národnej rozpočtovej rady​ je potrebné upraviť podobu mimoriadnych aj riadnych valorizácií dôchodkov. Súčasná jednorazová zmena júnovej valorizácie podľa rady nestačí, potrebná je systémová úprava.

Nerovnováha dôchodkového systému je najväčší problém českých verejných financií. Vo svojom pravidelnom štvrťročnom stanovisku k stavu verejných financií to dnes uviedla česká Národná rozpočtová rada. Pre stabilizáciu systému podľa nej bude potrebné zmeniť podobu valorizácií penzií, postupne zvyšovať vek odchodu do dôchodku a zmeniť parametre vymeriavania dôchodku. Zároveň bude potrebné upraviť tretí pilier dôchodkov, v ktorom si ľudia súkromne sporia, pretože v súčasnej podobe je do veľkej miery nefunkčný, uviedla rada.

Pri zníženej mimoriadnej valorizácii penzií dosiahne tento rok deficit dôchodkového systému 70 miliárd korún. Ak by prezident zníženie valorizácie vetoval a Snemovňa veto neprehlasovala, deficit by bol 90 miliárd korún, uviedla Národná rozpočtová rada​. "Táto nerovnováha vzniká aj napriek relatívne priaznivej demografickej štruktúre a je dominantne spôsobená nastavením valorizačného mechanizmu, ktorý v podmienkach vysokej inflácie a prepadu reálnych miezd vedie k značným deficitom dôchodkového účtu a k motivácii ľudí v preddôchodkovom veku k odchodom do predčasných dôchodkov či žiadostiam o Nie," uviedla rada v stanovisku.

image

Rodičovský bonus: koho sa týka, kto má naň nárok a koľko peňazí si môžete uplatniť? (+ prehľad)

Podľa Národnej rozpočtovej rady​ je potrebné upraviť podobu mimoriadnych aj riadnych valorizácií dôchodkov. Súčasná jednorazová zmena júnovej valorizácie podľa rady nestačí, potrebná je systémová úprava.

Vzhľadom na nadchádzajúci odchod silných populačných ročníkov do penzie bude podľa Národnej rozpočtovej rady​ potrebné pristúpiť aj k rozsiahlejšej úprave dôchodkového systému. "Tú však nemožno vykonať bez prijatia nepopulárnych zmien, medzi ktoré patrí najmä postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku nad hranicu 65 rokov a úpravy parametrov vymeriavania a valorizácie dôchodkov, ktoré v dlhšom časovom horizonte povedú k čiastočnému zníženiu náhradných pomerov," uviedla rada. Podľa nej je tiež potrebné prijať opatrenia na zvýšenie počtu osôb na trhu práce, vrátane obmedzovania možností na predčasný dôchodok.

image

Francúzsky štrajk proti dôchodkovej reforme zasiahol aj Veľkú Britániu. Rušia sa lety i vlakové spojenia

Národná rozpočtová rada​ súčasne žiada úpravu tretieho piliera dôchodkového systému, ktorý by mal čiastočne kompenzovať zníženie náhradného pomeru dôchodkov. Za problematický označuje rada najmä terajší sklon k jednorazovým výberom nasporených peňazí a nedostatočný podiel mladších účastníkov, ktorí by si mali sporiť po podstatnú časť aktívneho života. "Existujúca podoba tretieho piliera je do veľkej miery nefunkčná, keďže vysoké náklady vládneho sektora spojené s priamou i nepriamou podporou sa nijako neprejavujú v náraste počtu osôb, ktoré používajú našetrené prostriedky ako pravidelný dodatočný zdroj príjmov k štátnemu dôchodku," uviedla rada.

Rada vo svojom stanovisku tiež varovala pred rozširovaním automatických valorizácií na ďalšie položky štátneho rozpočtu, napríklad zavedenie zvyšovania príspevku na starostlivosť alebo garanciu 130 percent priemernej mzdy pre učiteľov. "Vyššie uvedený prístup považuje Národná rozpočtová rada​ za silne rizikový, lebo znižuje riaditeľnosť verejných financií a obmedzuje rozhodovací priestor vlády. Najmä v situácii, keď sú verejné financie nastavené nevyrovnane, povedie tento systém k pokračovaniu a prehlbovaniu negatívnych trendov, "uviedla rada.

Národná rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, ktorého hlavným poslaním je vyhodnocovať, či štát a ďalšie verejné inštitúcie dodržiavajú pravidlá rozpočtovej zodpovednosti dané zákonom.

01 - Modified: 2023-03-10 22:48:27 - Feat.: 1 - Title: Hegerov štátny tajomník pre HN: Budúcej vláde navrhneme škrty. No jeden scenár už hraničí s realitou 02 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt? 03 - Modified: 2023-02-28 10:17:29 - Feat.: 1 - Title: Rast dôchodkov by sa spomaliť nemal. Hlas ich chce rozmraziť 04 - Modified: 2023-02-27 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôchodky 2023: tento rok priniesol viaceré horúce novinky. Aké a koho sa týkajú?
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:27