Ilustračná fotografia. FOTO: Christine Sandu
StoryEditor

Eurokomisia predstavila reformu predpisov v oblasti liekov a rezistencie, nedostávajú sa k pacientom včas

26.04.2023, 18:47
Autor:
TASRTASR

Európska komisia uviedla, že lieky povolené v Únii sa v súčasnosti nedostávajú k pacientom dostatočne rýchlo a nie sú vo všetkých členských štátoch rovnako prístupné.

Európska komisia v stredu navrhla revíziu právnych predpisov Európskej únie v oblasti liekov. Ide o najväčšiu reformu za viac než 20 rokov, vďaka ktorej majú byť predpisy pružnejšie, flexibilnejšie a prispôsobené potrebám občanov a podnikov v celej Únii, informuje spravodajca TASR.

Revíziou sa podľa Európskej komisie docieli, aby boli lieky dostupnejšie a cenovo prijateľnejšie. Návrh podporí inovácie a to, aby sa výskum a vývoj zameriavali na najväčšie potreby pacientov, zvýši konkurencieschopnosť a atraktívnosť farmaceutického priemyslu Únie a podporí presadzovanie prísnejších environmentálnych noriem.

Pomalé dodávky

Okrem tejto reformy Európskej komisie navrhla aj zintenzívnenie boja proti antimikrobiálnej rezistencii.

Komisia uviedla, že lieky povolené v Únii sa v súčasnosti nedostávajú k pacientom dostatočne rýchlo a nie sú vo všetkých členských štátoch rovnako prístupné. Pri riešení neuspokojených liečebných potrieb, zriedkavých chorôb a antimikrobiálnej rezistencie existujú značné nedostatky. Problémom sú aj vysoké ceny za inovačné liečebné postupy a nedostatok liekov.

Balík opatrení zahŕňa návrh novej smernice a nového nariadenia, ktorými sa revidujú a nahrádzajú existujúce právne predpisy v oblasti liekov vrátane právnych predpisov o liekoch pre deti a liekov na zriedkavé choroby.

image

Brazílsky prezident nechcel povedať, komu patrí Krym. To je vec diskusie medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí

Revízia má za cieľ vytvoriť jednotný trh s liekmi a zabezpečiť, aby všetci pacienti v celej EÚ mali včasný a spravodlivý prístup k bezpečným, účinným a cenovo dostupným liekom. Chce ponúknuť atraktívny rámec pre výskum, vývoj a výrobu liekov v Európe, obmedziť administratívnu záťaž zrýchlením postupov a skrátením času pri povoľovaní liekov, zlepšiť ich dostupnosť a zabezpečiť, aby bolo možné lieky dodať pacientom vždy bez ohľadu na to, kde v EÚ žijú.

Vedecká podpora

V záujme dosiahnutia týchto cieľov sa reforma zaoberá celým životným cyklom liekov. Európska agentúra pre lieky bude poskytovať vývojárom sľubných liekov lepšiu včasnú regulačnú a vedeckú podporu s cieľom uľahčiť rýchle schvaľovanie a pomáhať malým a stredným podnikom a neziskovým vývojárom. Zrýchli sa vedecké hodnotenie a povoľovanie liekov (postupy povoľovania EMA budú trvať 180 dní, v súčasnosti je to v priemere 400 dní).

Európska komisia navrhuje minimálne obdobie regulačnej ochrany v trvaní osem rokov, ktoré možno predĺžiť, ak sa lieky uvedú na trh vo všetkých členských štátoch, ak riešia neuspokojené liečebné potreby, ak sa vykonávajú porovnávacie klinické skúšania alebo v prípade novej terapeutickej indikácie.

Reforma zavádza nové požiadavky na vnútroštátne orgány a EMA, aby monitorovali nedostatky liekov. Sprísnia sa povinnosti spoločností vrátane včasnejšieho oznamovania nedostatku a stiahnutí liekov z trhu. Vytvorí sa únijný zoznam kritických liekov a posúdi sa zraniteľnosť dodávateľského reťazca týchto liekov.

Lepšie presadzovanie environmentálnych požiadaviek obmedzí negatívne účinky liekov na životné prostredie a verejné zdravie.

V rámci boja proti AMR reforma ponúka stimuly pre spoločnosti investujúcich do nových látok proti rezistentným patogénom. V záujme zachovania účinnosti antimikrobiálnych látok sa zavedú opatrenia a ciele na ich obozretné používanie.

01 - Modified: 2023-04-26 13:23:10 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia predstavila návrh reformy rozpočtových pravidiel Európskej únie 02 - Modified: 2023-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa Deň Európy 03 - Modified: 2023-04-26 11:55:41 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia navrhla farmaceutické pravidlá pre celú EÚ. Majú zabezpečiť dostatok liekov
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:32