Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny veľkých svetových ekonomík G7. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zástupcovia G7 predstavili ďalšiu pomoc Ukrajine a iniciatívu pre dodávateľské reťazce

13.05.2023, 09:34
Autor:
ČTKČTK

Tieň na zasadnutí vrhli ťažkosti USA, ktoré sa snažia zabrániť platobnej neschopnosti federálnej vlády.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny veľkých svetových ekonomík G7 na záver trojdňového rokovania predstavili ďalšiu pomoc Ukrajine, vytvorili novú iniciatívu pre dodávateľské reťazce a sľúbili riešenie nedostatkov v regulácii bankového sektora. Uviedli to dnes v spoločnom vyhlásení po stretnutí v japonskom meste Niigata.

"Vyzývame na okamžité ukončenie nezákonnej vojny Ruska proti Ukrajine, čo by odstránilo jednu z najväčších neistôt ohľadom globálneho hospodárskeho výhľadu," uviedli vo vyhlásení. Pomoc Ukrajine do začiatku roka 2024 bola navýšená na 44 miliárd dolárov. To umožnilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) schváliť podporu vo výške 15,6 miliardy dolárov na štyri roky.

Finančná stabilita

V situácii zvýšenej neistoty v globálnej ekonomike je podľa zástupcov G7 nevyhnutné zachovať "flexibilitu" hospodárskej politiky. Centrálne banky "zabezpečia, aby inflačné očakávania zostali dobre ukotvené, a budú jasne oznamovať svoje postoje, aby pomohli obmedziť negatívne dopady medzi jednotlivými krajinami", uvádza sa v komuniké.

To ďalej ponúklo určitú podporu snahe Spojených štátov znížiť závislosť dodávateľských reťazcov od Číny a zároveň oslovilo krajiny globálneho Juhu. Na rokovaniach sa zúčastnili aj predstavitelia rozvíjajúcich sa ekonomík, ako je India, Brazília a Indonézia. Nie je síce neobvyklé, že sa summitov lídrov G7 zúčastňujú aj nečlenské krajiny, ale je to prvýkrát od roku 2009, keď boli pozvaní aj šéfovia ich finančných inštitúcií.

image

Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu svetovej ekonomiky. Dôvodom je inflácia i otrasy na trhoch

Po páde bánk Silicon Valley Bank a First Republic Bank a prevzatí Credit Suisse bola významnou témou stretnutia finančná stabilita. Najvyšší predstavitelia svetovej hospodárskej politiky uviedli, že budú pozorne sledovať vývoj v bankovom sektore a že "sú pripravení prijať vhodné opatrenia" na jej udržanie. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G7 tiež informovali, že sa budú zaoberať slabými miestami v nebankových inštitúciách a problémami s likviditou v otvorených fondoch.

Navrhli nové partnerstvo

Zástupcovia G7 sa počas stretnutia ďalej zaoberali narušením globálnych dodávateľských reťazcov, a to najmä s ohľadom na Čínu. Ministri financií navrhli nové partnerstvo, ktoré bude otvorené ďalším krajinám. Partnerstvo pre posilňovanie odolného a inkluzívneho dodávateľského reťazca chcú spustiť najneskôr do konca tohto roka, vyplýva z komuniké.

Kým USA presadzujú zníženie závislosti od Číny, niektoré európske krajiny zaujali zdržanlivejší prístup. Eurokomisár pre ekonomiku Paolo Gentilon varoval, že oddelenie od Číny by bolo pre globálny obchod rizikom.

image

Demokratický svet potrebuje jednotný prístup k Číne, vyhlásil český prezident Pavel

"Nechceme prestať obchodovať s Čínou, ale zabezpečiť väčšiu bezpečnosť dodávateľských reťazcov v niektorých strategických odvetviach, ako sú vzácne minerály," povedal Gentiloni v rozhovore na okraj stretnutia.

Tieň na zasadnutí vrhli ťažkosti USA, ktoré sa snažia zabrániť platobnej neschopnosti federálnej vlády. Ministerka financií Janet Yellenová v piatok v rozhovore s televíziou Bloomberg uviedla, že ak Kongres nezvýši limit pre zadlženie, federálna vláda nedokáže pokryť niektoré záväzky štátu. Definitívny zlom by podľa nej mohol nastať 1. júna.

01 - Modified: 2023-05-11 12:08:31 - Feat.: 1 - Title: Členovia G7 sľúbili podporu Ukrajine a hľadajú spôsoby, ako podporiť globálnu ekonomiku 02 - Modified: 2023-04-26 21:05:25 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy v stredu padli o viac než tri percentá, pád ceny nezastavil ani pokles zásob v USA 03 - Modified: 2023-04-11 13:11:24 - Feat.: 1 - Title: Česká ekonomika tento rok klesne o pol percenta, v roku 2024 stúpne o dve percentá 04 - Modified: 2023-04-07 08:49:15 - Feat.: 1 - Title: Krajiny chcú po zlyhaní bánk väčšiu nezávislosť od globálneho finančného systému
01 - Modified: 2024-04-18 09:23:14 - Feat.: - Title: Geopolitické konflikty predstavujú vážnu hrozbu pre svetové hospodárstvo, píše sa vo vyhlásení skupiny G7 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:47